onsdag 29 december 2010

Nyårslöften eller?

Sitter och funderar över det här med nyårslöften och undrar varför. En bekant till min bror uttryckte att han hade slutat med sina eftersom de aldrig hålls... Har själv väldigt sällan gett några direkta nyårslöften till mig själv. Däremot tycker jag det är kul och utmanande att ha målsättningar med det kommande året. Får väl använda nyårshelgen till att fundera vad jag verkligen vill få ut av 2011.

En sak är i alla fall klar, det blir inte klassikern under året... Vätternrundan är redan fullbokad så det spricker. Får fundera på om den ska planeras in för 2012 istället. Får ta mig i kragen och hålla koll på anmälningsdatumen under året. Möjligen ska jag ta mig iväg på Lidingöloppet till hösten för att klarat av mer än bara Vasaloppet av de fyra. Får som sagt fundera under nyårshelgen över mina målsättningar...

tisdag 28 december 2010

68 dagar kvar

Skidspår Saxnäs
Mer än 68 dagar är det alltså inte tills det är dags att återigen stå där i startfållan i Berga By tillsammans med de övriga 15 799 åkarna. Även om min rygg värker just idag så ser jag verkligen fram emot det. Årets träning har börjat tidigare än i fjol. Har redan kört ungefär tre mil i skidspåren. Förutsättningarna för att det ska bli ännu mer är fantastiska även på Öland med omnejd. Har i år tillgång till spår på Saxnäs Golfbana, det är bara att knäppa på skidorna utanför dörren och skida iväg. Borde kunna fördubbla skiddosen till 30-35 mil i år utan problem.

Även på gymet där jag går, Malkars, har i år underbara förutsättningar för alla Vasaloppsåkare. De har hyrt in tre stycken SkiErg. Ett perfekt träningsredskap för stakåkning, precis det jag saknade inför förra årets lopp. Blev ju helt seg i armarna redan efter någon mil... Det ska inte behöva ske nästa gång. Har redan kört tre intervallpass och förhoppnigsvis kan det bli ett i veckan fram till den 6 mars i alla fall.

Har idag suttit och tittat på målsättningarna inför årets lopp. Känns som en målgång runt 17.00 är realistiskt. Att köra på nio timmar och kapa drygt två timmar jämfört med i fjol borde jag klara av. 68 dagar kvar och utmärkta förutsättningar... ska bli en intressant resa det här!

Årets sista SKOOP...

Så fick vi då siffror årets sista opinionsundersökning från SKOP, knappast något scoop.-. Valets vinnare Moderaterna och Miljöpartiet fortsätter framgångsvågen och de två minsta borgerliga stödpartierna, Centern och Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentspärren. Tycker Stig-Björn Ljunggren gör en härlig analys av läget för de tynande tu i sin krönika i dagens Ölandsblaska (endast i pappersvarianten).

"Centerpartiet har en duktig talför partiledare, en Duracellkanin som inte duckar för något, vare sig det är hjärnspöken eller hårda fakta. Likväl är centerpartiet på väg att trancenderas till den politiska kyrkogård där föregångarna Lantmannapartiet ligger.
Kristdemokraterna kämpar duktigt med att försvara traditionella värderingar i ett nihilistiskt 2000-tal där verklighetens folk får huka bakom sina kreditinkpöta Volvobilar när den politiska korrektheten i Tjockhult trummar dem på näsan med sina pekpinnar. Men resultatet är enbart att partiet går sämre och sämre."

Vi socialdemokrater håller fortsatt historiskt låga siffror. Något annat var väl inte väntat efter den minst sagt turbulenta höst som vårt parti genomlidit. Socialdemokratin har en lång väg att vandra där vi som partiföreträdare har ett stort ansvar att modernisera socialdemokratin i takt med tiden. Nu är det hög tid att vi står upp för våra värderingar och att fler gör Ylva Johansson sällskap och ställer sig upp och säger: Jag älskar mitt parti, jag vill leda det framåt, jag ser en väg till framtiden, jag vill att ni gör mig sällskap! För som Stig-Björn fortsätter i sin krönika, "politik är en väg, inte ett hus".

Andra som bloggar om undersökningen: Johan Westerholm, Tokmoderaten, Krassman

Media som skriver om den: Aftonbladet, DN, SvD, Expressen

måndag 27 december 2010

Skyll inte egna problem på andra!

Får höra på omvägar att julaftonens Ölandsbladet (Fåken gjorde att vi inte fick någon tidning…) innehöll en insändare där Annika Olsson (c) försöker skylla Mörbylångaalliansens sammanhållningsproblem på mig. Annika säger att hon vill klargöra hur det verkligen var men kommer inte ens i närheten av sanningen. För min del är det dessutom fullständigt irrelevant vem som inviterar vem. Vem som ringer, mailar eller chattar med vem först är för mig något av en sandlådediskussion. Det är ingen hemlighet att jag har fört samtal med många partier och personer sedan valnatten om olika möjliga lösningar. Det är väl bara de med ett D i slutet av förkortningen som jag inte har haft kontakt med. Dock skulle det aldrig falla mig in att springa till någon av våra lokala tidningar med uppgifter från dessa samtal.

Att som Annika försöka påskina att vi socialdemokrater hellre skulle vilja se ett centerpartistiskt kommunalråd än ett moderat faller på sin egen orimlighet. Det vore lite som att välja mellan pest och kolera. Om vi socialdemokrater haft mandat från väljarna hade valet varit ett socialdemokratiskt kommunalråd där oppositionen fick ett oppositionsråd på deltid och samtidigt behålla sina rättmätiga vice ordförandeposter. Inte som den Allianslösning som nu råder där borgerligheten roffar åt sig allt för att försöka hålla sams. Nej, skyll inte Alliansens egna problem på oppositionen Annika. Koncentrera er på att försöka komma överens med varandra istället. Det vore ett nyårslöfte så gott som något till de väljare som faktiskt röstade fram Alliansen att styra södra Öland.

Tecken på liv...

Igår kom så det första, riktigt seriösa (ursäkta Peter, Sandro & Johan), inspelet från någon som vill leda Socialdemokratin. Det är Ylva Johansson som nu går ut och säger sig vara beredd att ingå i partiets ledning. Det är både bra och välkommet att det nu finns tecken på liv inom partiet. Ditt initiativ är efterlängtat Ylva och jag hoppas att många fler följer ditt exempel och öppet deklarerar sitt intresse och sin vilja!

Som jag skrev igår ser jag personligen gärna ett tudelat ledarskap med en man och en kvinna, en från storstad och en från landsbygd. Båda gärna från den nya generationen socialdemokrater. I den kvalar inte Johansson in men hon vore ett bra komplement med sin erfarenhet och kunskap i laget kring ledningen. Ylva har insikten om att vi måste modernisera socialdemokratin såväl politiskt som organisatoriskt, vilka fler vill stiga fram? Det är dags nu!

Fler som bloggar på temat: Johan Westerholm, HBT-sossen, Magnus Ljungkvist, Peter Andersson

Media om ämnet: DN, SvD, Expressen

söndag 26 december 2010

Underbara dagar...

Har tillbringat den sista jullediga dagen hos min mor och hennes man i Borgholm där lillebror med sambo bjöd på lunch. Imorgon går de sköna juldagarna med familjetid och härlig lunk till ända och vardagen smattrar på igen. Även om jag och tjejerna får mellandagarna tillsammans då förskolan håller stängt. Mitt i dagens lugna tillvaro fick jag tag i juldagens Aftonbladet. Rätt skönt att läsa gårdagens nyheter en dag senare, en känsla av utlandssemester infinner sig...

Fastnade för två texter. Dels krönikan av Johan Hakelius om hur "the show must go on". En skön beskrivning av det hyperkonsumtionssamhälle som inte ens kan stanna upp en eller ett par dagar. Väl värt sin läsning. Den andra texten var Karin Petterssons utmärkta ledare om de underbara dagarna vi har framför oss. Inte nog med det fantastiska Palmecitatet (som varje juldagsledare i en socialdemokratisk tidning med självaktning innehåller...). Karin gör en briljant analys av den tid socialdemokratin har framför sig. Som hon uttrycker det

"Sverige behöver mer socialdemokrati. Och gärna en som orkar, för att låna ett uttryck av statschefen, vända blad och möta framtiden med lika delar nyfikenhet och jävlar anamma."

Det är många av eftervalsdebattörerna som har varit inne på samma spår. Såväl den Öppna Kriskommissionen och Netroots som partiets egen Kriskommission och fristående s-debattörer. Hur hamnar vi då där? Jag tror liksom Krassman och Westerholm att Katrine Keilos har väldigt rätt när hon myntade följande rader för lite sedan. De tål att upprepas.

"Flytta på er, och det är ingenting personligt – än så länge – bara ni flyttar på er. Gör oss den tjänsten, ni skymmer nämligen sikten med ert agerande för våra värderingar. Dessa, inte ni, är tidlösa. De heter frihet, jämlikhet och solidaritet vilket ni tycks ha glömt bort."

Det är i dessa tidlösa värderingar en ny modern socialdemokrati kan byggas. Av den nya tidens opinionsledare. Av personer som vill möta framtiden med nyfikenhet och jävlar anamma. Socialdemokratin är i stort behov av en ny modern ledarkultur. Ett modernt ledarskap bärs inte av en stark ledare utan av många besjälade ambassadörer. För att klara det krävs en mer genomgripande förändring av vårt förhållningssätt till ledarskap och vilka som är våra ledare. Socialdemokratin måste erbjuda möjlighet att påverka. Arenor där våra ambassadörer blir lyssnade till. Platser där våra socialdemokratiska idéer kan utvecklas.

De personer som visar en vilja att modernisera Socialdemokratin. Inte utifrån höger eller vänster, utan utifrån en ny modern ledarkultur med grund i dagens samhälle. Med grund hos opinionsledarna av idag bland föreningsmänniskor, arbetskamrater, bloggare eller kursare. De personer som vågar ta det steget vill jag ge mitt stöd som nya partiledare för vårt parti. Är nämligen övertygad om att Socialdemokratin skulle må bra av en ny ledarlösning med två partiledare. En man och en kvinna, en från storstad och en från landsbygd, båda från den nya generationen socialdemokrater för en ny modern socialdemokrati.

onsdag 22 december 2010

Dan före Dan före Dopparedan

Har funderat lite över det här med julklappar. I år blev ju alla familjens julklappar klara med en väldans fart. Även om vi nu kommit på att vi skulle behöva komplettera med två. Idag överlämnade vi inom facebookgruppen "Vi som inte tolererar intolerens och främlingsfientlighet på Öland" även de julklappar som kom in via vår julinsamling till de asylsökande barnen på Lundegård.

Jag och Pernilla var uppe och lämnade över paketen vid deras julavslutning. Ett särskilt tack till Coop i Kalmar som skänkte frukt och till personalen på Frivården, Kriminalvården i Kalmar samt vid Nådens kapell i Färjestaden som skänkte stora mängder julklappar! Det var en fröjd att se barnens glädje under julavslutningen. De hade julpysslat hela förmiddagen, det var dans runt granen och självklart var tomtens besök den stora behållningen! Oavsett bakgrund, religon eller upplevelser finns det en gemensam glädje i julens verkliga budskap. Kärlek och omtanke mellan människor!


Vill i dagens postning även passa på att dela ut några julklappar rent bildligt med stor värme till mina politiska vänner från södra Öland. Håll till godo, de är valda med omtanke!

Kent Ingvarsson; Du får en bit konstgräs för att vi nu äntligen får den nya planen i Färjestaden!

Johan Gustafsson, Ett sånghäfte med moderna arbetarsånger, förhoppningsvis hittar du någon låt som faller på läppen att framföra när du trubadurar för det sk. nya arbetarpartiet.

Nina Åkesson-Nylander, Får en ny tatuering utifrån ett fritt valt foto av Elisabeth Ohlson Wallin. Helst med en placering så den blir väl synlig även enligt den gällade partiklädkoden.

Kjell Helgesson, Föräras med ett nytt parti som vågar lyssna till dina åsikter. Kanske kan du göra Johan sällskap och sjunga ut i "Störtas skall det gamla snart i gruset. Slav stig upp för att slå dig fri. Från mörkret stiga vi mot ljuset, från intet allt vi vilja bli".

Göran Backrot, Får ett digitaliserat fullmäktige att vitalisera och effektivisera. Med en ny organisation är det dags att ta nästa steg för politiken på södra Öland.
 
 
Vill slutligen inför alla som läser den här bloggen, på förekommen anledning, klart deklarera att varken rastistiska eller främlingsfientliga texter eller personer göra sig besvär att vilja kommentera eller länka sig från min sida. God Jul!

tisdag 21 december 2010

För alla dom...

Fick upp ögonen för den här underbara versionen av Scoccos "Till dom ensamma" med Petter, Ison & Fille och Mogge. Tänkvärda ord i juletid. Känns som om Petter har blivit lite av en nygammal favorit...

ÄNTLIGEN!!!

Kände efter min förra postning att det mesta från fullmäktigemötet beskrevs som ganska svart. Så var det ju verkligen inte... Med en natts distans till mötet är det ju värt att framhålla flera av de politiska framgångar som vi Socialdemokrater faktiskt lyckats nå i Mörbylånga.

Äntligen 1, En konstgräsplan är budgeterad med 7 miljoner under 2011. Det innebär att vi nu kan se fram emot att sudda ut den vita fläcken i konstgrässverige. Till hösten ska en ny grön plan kunna ersätta den slitna stenmjölsplanen i Färjestaden. ett verkligt lyft för hela fotbollsöland! Kul att den långdragna historien får ett lyckligt slut. Motionen lämnade jag in i juni 2009 och förhoppningsvis får jag vara med om invigningen lite drygt två år senare...

Äntligen 2, Gårdagens beslut om ett ökad stöd till Capellagårdens verksamhet är en viktigt pusselbit för skolans framtida möjligheter till utveckling. Även om det inte är några gigantiska summor så visar det ändå på en vilja att engagera sig i skolan från kommunen sida. En verksamhet som betyder väldigt mycket för södra Öland. Både genom sitt varumärke och anseende runt om i världen men även genom den inflyttning som sker till kommunen tack vare Capellagårdens dragningskraft. Ett beslut där vi Socialdemokrater varit initiativtagare såväl kommunalt som regionalt, det känns väldigt bra!

Äntligen 3, Snäckstrands förskola får tack vare budgetbesluten möjlighet att öppna samtliga avdelningar från start augusti 2011. Det är en efterlängad förskoleverksamhet som blir möjlig tack vare mina företrädare Ann Rydström-Fransson och Tommy Eliasson. De har länge drivit frågan och nu äntligen blir det av. Att förskolan dessutom får en utomordentligt duktig medarbetare i form av mina barns nuvarande förskolelärare som är väldigt kunnig inom Reggio Emila-pedagogiken gör det hela absolut inte sämre....

måndag 20 december 2010

Alliansen tar allt...

Brukar vända mig mot att använda begreppet Alliansen eftersom jag anser att det handlar om samma höger eller borglighet som det alltid gjort. Men efter dagens fullmäktigemöte i Mörbylånga passar begreppet bra, Alliansen tog allt... Det var dags för vårt mastodontmöte, det kombinerade budget och valmötet med 75 punkter på dagordningen.

När det gällde budgeten slutade det med omröstningar som mestadels slutade med röstsiffrorna 29-20. Alliansen med SD i släptåg... Våra förbättringsförslag för barnomsorg på obekväma arbetstider, resurser till utveckling av vårt flyktingmottagande, nya moderna lokaler för vårt uttjänta bibliotek och en rejäl äldresatsning för utveckling av äldres vård och boende röstades ned på rak arm. Kent Ingvarsson, vårt moderata kommunalråd, tyckte att idéerna var bra men ville inte fördela ut pengarna just nu... Har jag hört det förr... Utrymmet finns i den kommunala budgeten för 2011 utifrån det överskottsmål vi satt upp. Alliansen tog istället allt och stoppade i ladorna. Invånarna i Mörbylånga får vänta på den förbättrade kommunala service som många önskar...

Valärendena följde samma spår. Rakt igenom lade Alliansen beslag på så mycket man bara mäktade med. Tidigare demokratiska ordning med att oppositionen har inflytande genom vice ordförandeposterna är som bortblåst med Mörbylångas nya Allians. Överallt där man hade möjlighet att med röstövertag knipa åt sig uppdrag i den kraftigt bantade poltiska organisationen gjorde man så. Till slut fick Alliansen så mycket hybris att de till och med försökte knipa båda platserna i KSRR:s fullmäktige. Tack och lov för Lag 1992:339 om proportionellt valförfarande... Med hjälp av den lyckades vi få vår rättmätiga representation till slut.

Kan inte låta bli att fundera över anledningarna till beteendet hos Alliansen ikväll. När man väljer att aktivt avstå från att uppfylla vallöften bara ett par månader efter valet trots att ekonomiskt utrymme finns. När man väljer att till varje pris ta strid för politiska uppdrag trots att samarbetsklimatet riskerar att kraftigt försämras. När man till och med låter fel person sitta på fel plats för att hålla ihop skutan trots de uppenbara konsekvenser det får... Alliansen tar allt, är det ett sätt för att hålla ihop ett fallfärdigt fuskbygge som håller på att rämna?

Vi får väl se under mandatperioden. Är själv av uppfattningen att Mörbylånga och södra Öland mår bättre av samförstånd. För samförstånd måste man vara två parter som lyssnar och då duger inte tar-allt-mentaliteten. Då måste Alliansen sätta invånarnas väl och ve före Alliansens överlevnad och inre maktstrukturer...

söndag 19 december 2010

Julefrid...

Idag börjar vår julklappsinsamling för de asylsökande barnen på Lundegård. Det är facebookgruppen "Vi som inte accepterar intolerens och främlingsfientlighet på Öland" som står bakom insamlingen. Har ni leksaker som ni vill skänka? Det är just nu mellan 60-70 barn. Omkring 25 st är i åldrarna 3-6 år. Barnen tycker väldigt mycket om pennor, kritor, limstift, saxar, skolmaterial.

Lämning kan ske till Pernilla på Möllstorpsgatan 14 i Färjestaden under söndag 19/12 (hela dagen) och måndag 20/12 (15.00-17.30) . Det går även bra att ta med sig julklappar till kommunfullmäktige i Mörbylånga på måndag och lämna till mig! Frågor? Ring Pernilla Andersson 073-533 27 23 eller mig på 070-579 06 46!

Extra roligt att Henrik Rydström skriver om insamlingen på sin blogg under rubriken "Att göra gott". Även du får gärna hjälpa oss att sprida budskapet!

fredag 17 december 2010

TGI Friday

En skön video från ett av mina favoritband får avrunda arbetsveckan och inleda helgen, Green Day med Boulevard of broken dreams...

Påverkan, PR och Prime

Dagens snackis har blivit ett gäng av mina gamla SSU-kompisar. Ett gäng som idag jobbar inom PR-branschen och får ses som vädligt framgångsrika i det arbete man gör. Ett gäng som under många år varit mycket uppskattade för det arbete man utför. Det handlar om Påverkan, PR och Prime. Det handlar om Niklas Nordström, Carl Melin, Ewelina Tokarczyk m.fl.

Har ärligt talat lite svårt att se var skon klämmer. OM Svenskt Näringsliv har anlitat Prime för en kampanj om tillväxtpolitik riktad mot Socialdemokratin som parti så stämmer en tillväxtvänlig kampanj mycket väl överens med många av våra fackliga organisationers ställningstaganden, exempelvis Metall, Pappers, Byggnads m.fl., m.fl. Dessutom tar en PR-byrå eller konsult aldrig uppdrag som man inte själva värderingsmässigt kan ställa sig bakom. Vare sig han eller hon heter Niklas, Carl eller Ewelina...

Att försöka påskina att SN köper socialdemokratiska debattörers åsikter är rent ut sagt löjligt. De kan möjligen betala för att en viss gruppering ska få större möjligheter att komma fram med sina åsikter. Precis som våra fackliga organisationer har gjort i alla tider. Egentligen inget konstigt i mina ögon. Ingen av mina vänner har heller på något sätt gjort hemligt var de jobbar. Att man däremot som PR-konsult eller byrå inte basunerar ut sina uppdragsgivare är kutym inom branschen. Det kan man tycka vad man vill om, tycker själv att de hemliga partibidragen är sju resor värre...

Andra som bloggat om det: Johan Westerholm, Partistaten, Lena Sommestad, Peter AnderssonPeter Högberg

Media på ämnet, Aftonbladet, Aftonbladet 2, Aftonbladet 3,

torsdag 16 december 2010

Vit som snö

SMHI utfärdade klass 1 varning, Öland gjorde sig beredd för värsta Fåken. Idag var dagen då det STORA snöovädret skulle rulla in och till och med skolbussarna ställdes in. Vad hände? Visst har det blåst en del och det har faktiskt kommit lite snö. Men Fåken har vi ännu inte sett på västra sidan, möjligen antydan till det på östra sidan... Den kanske kommer imorgon istället, då ska i alla fall skolbussarna gå...

Har idag varit med på Regionförbundets styrelse där den kommande Regionala UtvecklingsStrategin diskuterades och arbetades med. RUS tar nu över efter ett antal RUPar. Intressant är de sex prioriterade utvecklingsområdena. Region och Kommunikation, Näringsliv, Miljö, Konst och Kultur, Utbildning och Befolkningsutveckling där alla är beroende av varandra och i mina ögon sex nödvändiga byggstenar för att utveckla regionen framöver. Har väldigt svårt att se hur någon byggsten skulle kunna prioriteras ner utan att det drabbar övriga områden negativt. I det regionala utvecklingsarbetet krävs nog en viss jongleringskunskap för att hålla bollarna i luften.

Ett annat oerhört viktigt område där Regionförbundet nu agerar är för samordningen av arbetskraftsinvandringen och flyktingmottagandet i länet. I Mörbylånga har vi inom oppositionen tagit initiativ för att bättre nyttja den resurs som det innebär. Med rätt hantering kan våra nyinflyttade bidra till utveckling och mångfald. Tyvärr ligger Mörbylånga och Öland i botten när det gäller inflyttning av personer med annan etnicitet. Bara hälften så många som länssnittet och mindre än en tredjedel av rikssnittet. Här finns en utvecklingspotential för Öland och med Regionförbundets initiativ kan vi skapa bättre förutsättningar att lyckas.

Noterat: Underbar storm...

Skolskjutsar ställdes in, barnen på förskolan ombeddes ta med extra varma kläder. Allt för att den värsta stormen i mannaminne skulle dra in över Öland på morgonkvisten. Kan bara notera att än så länge är det en underbar storm, en underbar soluppgång färgade himlen rosa i morse och det var i stort sett vindstilla. Skönt för alla barn att få njuta av en härlig vinterdag när de inte kan ta sig till skolan...

tisdag 14 december 2010

Kultur och Fritid, begravningsmöte...

I eftermiddag går så Kultur och Fritidsnämnden i graven. Höll på att skriva död och begraven men döda hoppas jag sannerligen inte att Kultur och Fritidsfrågorna kommer att vara. I den nya organisationen får KS ta större ansvar för Kulturfrågorna medan Fritidsfrågorna till största del hamnar i Barn och ungdomsutskottet. Det kan, i den bästa av världar, faktiskt innebära ett lyft för frågorna att ses i ett större sammanhang. Vi som prioriterar frågorna får också se till att bevaka att de framhålls på ett sätt som de förtjänar.

Så dagens möte där vi ska hantera ett antal medborgarförslag kring ungdomscenter/Kreativt kafé. Det nya arbetssättet som förvaltningen har anammat där förslagsställaren träffas och man diskuterar igenom vad kommunen erbjuder för verksamhet är lovvärt och har inneburit att många medborgarförslag kunnat besvaras med hänvisning till befintlig verksamhet... Vidare tar vi upp frågan om musikskola i hela kommunen, en resursfråga. Dessutom hnaterar vi frågan om utvecklandet av en Kulturskola, intressant och viktig fråga som föreslås behandlas av en fullmäktigeberedning. Ser fram emot att vi tar det steget, våra barn och ungdomar förtjänar det!

Vi har även en motion som väckt extra intresse hos mig. Den handlar om sommarlovsentreprenörer. Ett mycket intressant förslag som förhoppningsvis kan bli verklighet redan Sommaren 2011. Ett projekt som med fördel kan drivas av en extern aktör tillsammans med det gemensamma Näringslivskontoret för hela Öland. Känner så stark för tanken att jag t.o.m skulle kunna gå in och driva projektet genom mitt eget företag, men den tanken får nog vila till sig lite...

Slutligen ingen begravning utan en god bit mat med de sörjande vännerna. Vi avslutar mötet tillsammans med förvaltningen på Bo Pensionat och deras julbord. Ska bli spisligt och trevligt...

måndag 13 december 2010

Social Democrat, why?

Det händer att jag gör en del av alla dessa tester på Facebook. Idag ramlade jag över en på temat "What type of Leftist are you?". Brukar i allmänhet inte reflektera speciellt mycket över dessa tester men för ovanlighetens skull fick den här mig att fundera lite extra. Har för vana att alltid presentera mig som Socialdemokrat, inte socialist. Varför frågar många, är inte det samma sak frågar en del. Anledningen att jag gör det är dels för att få igång en diskussion kring begrepp och etikett men för mig är det faktiskt även väldigt centralt för mitt val av parti.

Den socialdemokrati jag övertygades av och som jag fortfarande hyser stor tilltro till har sin grund i de socialistiska och liberala värderingarna som växte fram under industrisamhället men har samtidigt anammat det moderna samhälle vi lever i idag. Arbetarrörelsen var i slutet av 1800-talet förändringsbenägen och framtidsinriktad. Ledarna för rörelsen var sin samtids unga opinionsledare. Personer som hade stort förtroende bland sina bekanta och som genom socialismen levererade spännande lösningar för framtiden. Socialdemokratin blev därför den moderna lösningen för dåtidens samhälle.

Politik är färskvara. Dagens kunskapsintensiva samhälle är något helt annat än dåtidens industrisamhälle. Inte ens begreppet arbetare är längre detsamma. De socioekonomiska grupperna eller klasserna ser idag helt annorlunda ut än tidigare. Orättvisor finns, inte tal om det. Ojämlikheten breder ut sig över samhället även idag. Men vilken – ism har lösningarna? Var finns det som känns förändringsbenäget och framtidsinriktat idag. Var känner sig dagens unga opinionsledare välkomna för att delta i samhällsbygget?

Svaret är inte självklart. De politiska partierna har överlag väldigt svårt att skaka av sig sina respektive –ismer och är väldigt cementerande i sina strukturer. Det är intressant att idag läsa DN:s ledare kring Alliansens brist på förnyelse. Peter Wolodarskis analys är att Moderaternas framgångar snarare beror på de rödgrönas tillkortakommanden än på egen handlingskraft. Även Johan Westerholm gör idag en briljant analys i sin postning om politisk förnyelse och ett samhälle som utvecklas.

Det är någonstans här som mitt eget ställningstagande ligger. Social Democrat, not socalist. Det handlar inte om en ideologisk förskjutning utan om att vara pragmatisk inför de samhällsförändringar som sker. Socialdemokratins värderingar om solidaritet, jämlikhet och frihet är alltjämt moderna i dagens samhälle. Dagens lösningar handlar dock inte om reformism eller revolution i vår del av världen. Den gamla tidens – ismer erbjuder inte tilltalande lösningar för dagens samhälle. Människor i allmänhet söker något annat. Det är dags att öppna ögonen och inse det faktumet.

Socialdemokratin kan återigen bli den förändringsbenägna och framtidsinriktade rörelse vi en gång var. Genom att attrahera dagens opinionsledare. Genom att vara pragmatiska i vår politik och förnya vår organisation. Jag tror det är läge för socialdemokratin att ifrågasätta alla våra invanda mönster i och med vår eftervalsdebatt och den extrakongress som kommer till våren. Det är läge att tänka nytt för vår organisation. För vårt ledarskap. Det är läge att bjuda in till en spännande och spänstig framtidsdebatt om politiska lösningar för det framtida samhällsbygget. Det är läge att ta steget till en modern Socialdemokrati!

GPR

Har idag jobbat med uppdateringar och ny design på hemsidan för Granstedt PR. Nu står företaget på egna ben, lite skrämmande men samtidigt utmanande. Granstedt PR, eller GPR, hjälper dig att lansera idéer, företag och produkter i massmedia, driva projekt, skapa unika event och möten. Vi erbjuder tjänster inom PR, utbildning, projekt och möten.

Idén är att människor som påverkar människor. Därav devisen People Influence People. Det är genom samtal och möten som attityder och beteenden på allvar kan förändras. Tveka inte att kontakta mig om du eller någon du känner behöver hjälp med ert påverkansarbete. Kolla gärna in tjänsterna vi erbjuder på http://www.granstedtpr.se/!

söndag 12 december 2010

Sköna söndag!

Trots att snön har yrt rejält över ön idag har jag haft en väldigt skön söndag. Härligt att få ägna en dag åt familjeaktiviteter som pulkaåkning och Wii långt från alla terrorattacker... Dessutom hann jag med säsongens första skidåkning.

En otroligt vacker runda på Saxnäs GK. Lär bli fler rundor där inför Vasaloppet 2011 om skidföret håller i sig och spåren hålls så pass bra som de ändå var idag! Livskvalitet att ha den underbara naturen runt husknuten...

lördag 11 december 2010

Amazing

Favorit i repris, bara älskar den här technovarianten av Amazing Grace med julbelysningen till... vill dock inte tänka på elförbrukningen...

fredag 10 december 2010

Fågel Fenix

Fågel Fenix, är en mytisk fågel med en rad legender från olika kulturer förknippade till sig och var en helig fågel hos forntidens egypter. Fenix avbildades lik en örn, med röda och gyllene fjädrar. Dess hemvist var, enligt Herodotos, i Arabien, varifrån den vart 500:e år begav sig till Heliopolis i Egypten för att i solgudens tempel begrava sin faders döda kropp som den medförde i ett ägg av myrra. Enligt andra sagor tillreder den till sig, när den kommer till hög ålder, ett näste ur vilket en ny fågel Fenix träder fram så snart den dött. Andra sagor berättar att Fenix bränner sig själv på ett bål för att ur dess aska uppstå i föryngrad gestalt.

Likt Fågel Fenix sker nu omprövningens tid för den svenska socialdemokratin. Med valresultatet från den 19 september 2010 begav sig arbetarrörelsen på vandring mot Heliopolis. Med ett ledarskap som inte förmådde att måla upp visionen av en modern socialdemokrati. Med en organisation som inte förmådde att stötta upp vår ledning. Med lokala opinionsledare som kände sig vilsna i sin egen tillhörighet. Den process som sedan följt av eftervalsdebatt, kriskommissioner och partiledaravgång tycker jag kan liknas vid bålbränningen av en socialdemokrati som inte gick i takt med nutiden. Kulmen kom med på helgens förtroenderåd. Keilos skrvier om det i dagens ledarkrönika på Aftonbladet.

Diskussionen de senaste dagarna öppnar upp för en modern socialdemokrati att stiga upp ur askan, en möjlighet för socialdemokratin att återuppstå i en föryngrad gestalt. Nya lösningar måste prövas såväl organisatoriskt som politiskt. Socialdemokratin måste hitta en modern berättelse tillsammans med de lokala opinionsledarna av idag. Diskuterade det i min postning Lost in reality för ett tag sedan. Våra grundläggande värderingar om jämlikhet, solidaritet och frihet är vägledande och i allra högsta grad moderna. De tankar som nu växer fram inom den yngre generationens socialdemokrati präglas av den progressiviteten som kännetecknade den yngre Fågeln Fenix i början av förra århundradet. När nu politiken omprövas gäller inte höger eller vänster, det gäller en modern socialdemokrati som rymmer bredden.

Den moderna socialdemokratin måste även ledas och utvecklas av nya tankar och lösningar. Jag har framfört det förut, är det möjligen dags för ett mer tydligt delat ledarskap? Lena Sommestad skriver idag om att ge de unga chansen att lyfta (s). För att göra det måste partistyrelsen kraftigt förnyas. De namn Sommestad räknar upp är några av de möjliga i ett nytt ledarskap. Förutom Marika Lindgren-Åsbrink och Kajsa Borgnäs skulle exempelvis Mikael Damberg, Lena Hallengren, Eric Sundström, Åsa Westlund, Ardalan Shekarabi, Veronica Palm, Niklas Nordström, Evin Cetin, Maryam Yazdanfar, Luciano Astudillo och Anna Johansson i den nya generationen socialdemokrater vara bra företrädare för en ny modern socialdemokrati.

Skulle personligen gärna se samtliga i den nya partistyrelsen men även två av dessa personer i ett nytt delat ledarskap för partiet… En man och en kvinna, en från storstad och en från landsbygd… Det skulle ge våra värderingar den nya kostym de förtjänar.

Andra som bloggat på temat: Sandro Wennberg, Helen Pettersson, Peter Högberg, Martin Moberg, Johan Westerholm

Media i ämnet: DN, SvD, SVT,

TGI Friday

En skön kontrast till all julmusik just nu... Septembers version av Petters Mikrofonkåt, underbar och medryckande... en riktig fredagslåt...

Do They Know its Christmas

80-tal, behöver det sägas mer... Band Aid och riktig julstämning :)

torsdag 9 december 2010

Goda råd för en modern socialdemokrati!

Eftervals- och framtidsdebatten fortsätter inom socialdemokratin. Mitt gamla trögrörliga parti visar upp många olika sidor. De mest spännande återfinns, enligt mig, hos många av den nya generationens socialdemokrater. En generation som lever mitt uppe i det nya samhälle som vårt parti inte riktigt förmått att anpassa sig till. Den öppna kriskommissionen och Netroots har kommit med flertalet intressanta tankar kring hur vi organiserar en modern socialdemokrati. Politiken har stötts och blötts och den idépolitiska diskussionen är i allra högsta grad levande.

Igår släppte Arenagruppen sin analys "Tio råd till dagens socialdemokrati". Med intressanta skribenter och debattörer som bl.a. Katrine Kielos, Eric Sundström, Håkan A Bengtsson och Helene Hellmark Knutsson har Arenagruppen ambitionen att se framåt och att peka på politiska möjligheter. Skribenterna beskriver ett antal centrala utmaningar, försöker identifiera möjligheter och ger ett antal konkreta råd för en modern socialdemokrati. Hela rapporten går att läsa på arenagruppen.se!

Om partiet mäktar med att ta till sig de goda råd som växer fram ur myllan har socialdemokratin väldigt goda möjligheter att bli en modern folkrörelse med svaren för morgondagens samhälle. Men det kommer bara hända när hela arbetarrörelsen inser vikten av förnyelse och modernisering av såväl politik som organisation. Våra värderingar är värda en ny kostym som passar dagens generationer!

Andra som bloggar om ämnet: HBT-sossen, Martin Moberg, Peter Högberg, Marika Lindgren Åsbrink

Media på temat: SvD, Expressen, Smålandsposten

War is over...

Den 8 december för 30 år sedan gick en stor artist ur tiden på ett väldigt tragiskt vis. John Lennon blev mördat på gatan utanför sitt eget hem, bara 40 år gammal. Med Happy Xmas får han ändå stå för julstämningen idag...


onsdag 8 december 2010

Björklunds flumskola

Fastnade för dagens ledare i Expressen kring Skolmajor Björklunds flumskola. Folkpartiledaren har i fyra års tid raljerat över den svenska skolan och skyllt alla fel och brister på tidigare socialdemokratiska regeringar. Nu visar den senaste PISA-undersökningen att den svenska skolan fallit tillbaka på flera områden under de fyra åren av borgerligt regeringsinnehav. Enligt svt.se har Sverige bl.a. tappat sin internationella topposition till att numera inte vara mer än ett genomsnittsland när det gäller likvärdighet. Det visar sig genom att skillnaderna mellan hög- och lågpresterande elever har ökat, likaså skillnaden mellan framgångsrika och svaga skolor. Dessutom har elevernas sociala bakgrund fått större betydelse för skolresultaten och är nu till och med större än OECD-genomsnittet.

Det börjar bli dags att ta eget ansvar för den förda politiken och de prioriteringar som alliansregeringen gjort med stora skattesänkningar före resursförstärkningar till exempelvis utbildning. Kontrasterna mellan en socialdemokratisk utbildningspolitik och en borgerlig blir tydlig iom Mikael Dambergs debattartikel, även den i Expressen. Damberg har lagt förslag om att öronmärka särskilda pengar till skolan för att ge lärarna mer tid och möjlighet att stötta varje enskild elev. Vidare måste utbildningspolitiken användas i ett dubbelt uppdrag. Det handlar om att ge individer en adekvat utbildning och utvecklingsmöjligheter men även om Sveriges framtida konkurrenskraft. Skolpolitiken är en avgörande fråga för jobben, för ekonomin och för tillväxten.

Fler bloggar på temat: Jonas Hellberg, Ett hjärta rött

tisdag 7 december 2010

Christmas Lights

Så lite Coldplay för att bättra på julstämningen...

Positivt KS

Till dagens kommunstyrelse var en av huvuduppgifterna att lyckas få sammansättningen av de borgerliga vigselförrättarna i Mörbylånga mer jämställt. Som jag skrev tidigare här på bloggen var förslaget från KSAU 5 män och 1 kvinna. De krokar jag lade ut innan mötet fick önskad effekt. Förslag på kvinnliga namn kom inte bara från oss socialdemokrater och våra samarbetspartier, miljöpartiet och vänsterpartiet. Även Centern, Folkpartiet och Moderaterna kom med nya namn. Roligt och bra att vi lyckades få fram så många bra kvinnliga namn på så kort tid! Dessvärre avstod Henrik Yngvesson och Göran Backrot från att bli valda vilket gjorde att vi slutade med en ojämn fördelning av 4 män och 7 kvinnor. Men det är i alla fall mer tidsenligt än det tidigare...

Vidare tog KS även de motioner som hanterar skolfrågan i Mörbylånga kommun. Under många år har vi Socialdemokrater förespråkat ett nytt kommunalt högstadie i Färjestaden. Idag blev det bifall på min egen och Anders Hedlunds motion. Med det är inriktnigen att det ska byggas en ny 6-9 skola och en tillfällig fullmäktigeberedning ska penetrera frågan djupare och komma med ett fullständigt underlag för beslut innan sommaren 2011.

Mörbylånga +155

Fick just den senaste befolkningsstatistiken från SCB som gäller per den 1 november. Glädjefnatt skulle man kunna utbrista. Det socialdemokratiskt tufft ställda målet om en befolkningsökning med 1 % är upfyllt med råge. Mörbylånga kommun ökar med 155 personer, från 13822 till 13977 personer, det motsvarar 1,12 %. För drygt ett år sedan, när vi lade förslaget för första gången vid budgetfullmäktige, var majoriteten kallsinniga och tyckte vi var väl optimistiska. Vid budgetKS i november 2010 godtog man dock vårt förslag på budgetförsärkning á 1,6 miljoner baserat på en inflyttning på 140 kontra 100 personer till södra Öland.

Nu får vi hoppas att borgerligheten lyssnar till oss och förstår vikten av att arbeta strategiskt med befolkningstillväxten. En tillväxt som bara kan ske genom ett aktivt arbete med gott företagsklimat, hög livskvalitet och väl utbyggd kommunal service. Ett första steg vore att vid budgetfullmäktige bifalla våra fyra förslag om barnomsorg på obekväma tider, nya moderna lokaler till biblioteket i Färjestaden, förbättrade möjligheter för mottagande av asylsökande/flyktingar samt en rejäl satsning på utveckling av kvaliteten i äldrevård och äldreboende i hela kommunen.

Läste förövrigt om Veronica Palm igår och Stockholms socialdemokraters initiativ att tillfråga samtliga medlemmar kring vilka egenskaper och erfarenheter som partiets nya ledning bör besitta. Man efterfrågar även förslag på vem som ska bli ny partiledare och vilka som ska sitta i partiets ledning. Ett mycket vällovligt initiativ som visar på den öppenhet och syn på demokrati som vi måste anamma i en modern socialdemokrati. Hoppas att mitt eget och fler partidistrikt väljer samma väg!

Fler bloggare som skriver om Stockholms initiativet: Peter Högberg, SandroWennberg, Johan Westerholm, Martin Moberg

Media om Socialdemokratin: Aftonbladet, Expressen,

måndag 6 december 2010

Borgerliga vigselförrättare och jämställdhet...

Imorgon har Kommunstyrelsen i Mörbylånga sammanträde och ett av ärendena på listan är att välja borgerliga vigselförrättare för mandatperioden. Kent Ingvarsson, Tommy Eliasson, Göran Backrot, Göran OT Dahlberg, Henrik Yngvesson och Anna Hedh är föreslagna. Inget fel i dessa personer men inte tänkte KSAU på jämställdheten när de lade förslaget... Hoppas att vi till imorgon kan få fram minst ytterliggare fyra kvinnor som kan tänka sig att viga och förrätta partnerskap i Mörbylånga kommun. Annars lutar jag åt att begära återremiss på ärendet, någon jäkliga ordning i kommunen får det vara...

söndag 5 december 2010

Välkommen hem!

Har haft en skön andra advent med besök och födelsedagsfirande i Nybro. Härligt att få tillbringa en söndag med familjen i lugn och ro, i alla fall nästan hela. Nu snart iväg för ett samrådsmöte med oppositionen i Mörbylånga Kommun. Decemberfullmäktige med val och budget samt kommunstyrelsens nästa möte står på dagordningen. Känns bra att komma igång med det praktiska oppositionsarbetet. Känns nästan som att komma hem...

Fortsätter att bjuda på julmusik under december och idag fastnade jag för EMD och deras finstämda "Välkommen hem".

lördag 4 december 2010

4:e december

En lördag som präglats av famlijeaktiviteter med Mejas dansavslutning. A-C:s födelsedag och vår förlovningsårsdag. En lördag i adventstider. En dag av stilla funderingar över livet och dess väsentligheter. En dag för Triad och deras underbara "Tänd ett ljus"!

fredag 3 december 2010

Politiskt korrekt

Läser idag en väldigt tänkvärd krönika av Lisa Magnusson i Aftonbladet om det politiskt korrekta. Lisa skriver att hon är PK - och stolt över det. Hon översätter politiskt korrekt såhär:

"Du är så djävla ängsligt tråkduktig och tar överdriven hänsyn till invandrare, kvinnor, homosexuella och andra utsatta grupper, tassar på tå."

Vidare skriver hon att begreppet politiskt inkorrekt idag används som synonym till modigt sanningssägande. I själva verket är det bara en förskönande omskrivning för rasism, sexism, homofobi och en rad andra idrottsgrenar som privilegierade män har ägnat sig åt i årtusenden. Lisa kan inte se något hedervärt i det alls, det borde ingen annan göra heller! Att vara politiskt korrekt och stå upp för humanitära värden, att visa civilkurage saknas i allt för stor utsträckning i dagens samhälle.

I ett allt kallare Sverige växer sig klyftorna större och det är som mannen jag hörde på tåget häromdagen sa apropå den ökande främlingsfientligheten i samhället:

 "När man inte bedriver välfärdspolitik får man sån här skit, man borde inte vara förvånad".

Kan bara hålla med, det är dags för samhällsdebatten att slå tillbaka. Bort från de inhumana strömningarna med intolerens och politiskt inkorrektism. Mot ett samhälle där solidaritet och välfärd kittar ihop och skapar tolerens och förståelse mellan människor. Något att tänka på när det lackar mot jul!

Måste även rekommendera lite läsning om infrastrukturen i dagar av snökaos och tågförseningar. Det är bl.a. Ilmar Reepalu och Anders Ygeman som skriver om en ny Öresundsförbindelse på DN Debatt. Ett bra inlägg om den bristande infrastrukturen...

TGI Friday...

Natten och morgonens "snöstorm" fick mina tankar till den underbara åttiotalsgruppen Snowstorm och då hittade jag också lite julstämning :)


torsdag 2 december 2010

Då gör vi ett ryck...

Snön yr utanför fönstret och det gör mig ännu mer sugen på att vara en av fem gästrecensenter på Mythos Beach, Apollos nya hotell på Rhodos. Tävlingen håller på fram till den 13 december kl 13.00 på Apollos tävlingssajt.

Skulle uppskatta all hjälp du kan ge mig. Rösta varje dag på mitt bidrag, dela ut uppmaningen till dina bekanta. Starta nu värsta sociala mediakampanjen och se hur många röster det kan innebära...

Dessutom kan du på min facebookwall gissa antalet röster jag får, närmast bjuder jag på en middag!

onsdag 1 december 2010

Årets Ungdomskommun, Borås

Har nu äntligen kommit hem efter sex nätter på resande fot. Möttes av två härliga guldklimpar redan på flygplatsen. Underbart att få krama om dem direkt... Väl hemma har det blivit lite snöskottning och vedinbärning och nu stunden för egna tankar vid datorn, skönt att vara hemma igen...

Dagarna i Stockholm med Ungdomsstyrelsens Rikskonferens var lika givande i år som förra året. Det som stack ut för min del var två seminarium, inledning och avslutning samt uppträdandet vid middagen. Inledningen med föreställningen om Nätet av teatergruppen Ung utan pung hade väldigt många poänger och jag hoppas verkligen att skolorna kommer att använda den. Inte bara för att den var fantastiskt rolig och bra utan för att ämnet är oerhört viktigt att prata om. Så väl i skolan som i hemmet.

Det första seminariet som var extra bra var det angående kompetensförsörjningen på morgondagens arbetsmarknad med särskilt fokus på Generationsväxlingen. Intressant och trovärdigt från LO, Svenskt Näringsliv och IUC. Däremot gjorde Almegas VD ett blekt intryck när han istället för att föra en seriös diskussion kring problematiken istället hängav sig åt klassiska högerfloskler om avskaffad LAS, sänkta ungdomslöner och mycket annat som inte leder till något mer än att arbetsmarknaden tudelas i en vuxendel och en ungdomsdel. En uppdelad arbetsmarknad där ungdomar ska konkurrera med sämre villkor och en otryggare tillvaro istället för att göra ungdomar anställningsbara och bättre rustade genom adekvat utbildning eller praktik/lärlingsplatser.

Under middagen på kvällen var det dags för Mora att lämna över staffetpinnen som Årets Ungdomskommun till Borås. Och som de gjorde det. En underbar show av en blott 15-årig artist/pianist. Han körde järnet med hela publiken och rockade loss med såväl 60-talsklassiker som Jacksson Hits, underbart att se och höra!

Det andra seminariet som stack ut var Sociala medier och politiskt deltagande. Ett seminarium som byggde kring tre forskare och resultaten av deras forskning vid Lund, Örebro och Jönköping. Samtalet tog både djup och höjd och gav även mig personligen mycket användbart i såväl politiken som i mitt företagande. Dessutom insåg jag som följd av diskussionen hur mycket jag saknat det akademiska resonemanget. För mig känns området som något jag personligen vill dyka än mer djupt i. Frågeställningarna kring vad som stimulerar politiskt deltagande och hur teknikutvecklingen främjar densamma känns verkligen kittlande för mig...

Slutligen en väldigt gripande avslutning med Per från Glada Hudik Teatern som berättade om deras framgångssaga och framförallt om vikten att gilla olika och göra upp med sina fördomar. Till våren kommer en film om resan som gänget i Glada Hudik har gjort tillsammans. Bjuder den på lika mycket skratt och tårar som vi fick idag kan jag rekommendera den starkt. Kan inte heller låta bli att avsluta med en video från förra årets melodifestival. När man får höra den fantastiska berättelsen av vad teatern och sången betyder för skådespelarna i Glada Hudik rörs man i både själ och hjärta...

tisdag 30 november 2010

Arla morgonstund

Sitter i Nyköping hemma hos min far och njuter av en frukost i ensamhet, de andra har redan åkt till jobb. Efter tre sköna dagar i London med allt vad sevärdigheter det innebär, en helt ok fotbollsmatch (även om slutresultatet blev fel) och faktiskt en del träning tack vare hotellets underbara Spa/gym är man nu hemma i vardagen igen.

En vardag som innebär att jag inte hann åka hem till Öland igår utan styr kosan mot kungliga huvudstaden direkt nu på morgonen. Ungdomsstyrelsens rikskonferens påkallar min uppmärksamhet i två dagar. Med facit i hand var det väl tur att jag inte stressade hem till Fåkens Öland. Där snökaos ställde in gårdagens budgetfullmäktige. Något jag iofs är tacksam för eftersom det, förhoppningsvis, innebär att jag har möjlighet att vara med på årets viktigaste fullmäktigemöte. Men nu mot Stockholm och inspiration för hur vi ska kunna bedriva ett ännu bättre ungdomsarbete på södra Öland...

fredag 26 november 2010

TGI Friday in London

Ligger nu i sängen på Granges St Puals Hotell i London. År iväg på min 40-årspresent från och med min far. Meningen är att vi ska se Tottenham-Liverpool på söndag. Tyvärr stötte vi på problem idag när biljetterna inte fanns på hotellet som de skulle... Att beställa nya biljetter till en utsåld match med en dags varsel är lite av mission impossible. Förhoppningsvis fixar vi det, känns dock oerhört surt att behöva göra en ny internetbeställning på 5-6000 när den första gick i stöpet. Tilliten till biljettförsäljarna är inte direkt stor...

Men men vi ska i alla fall njuta av London. Eftersom det fortfarande är fredag i London vill jag bjuda på Sinead O'Connor - Streets of London!


torsdag 25 november 2010

Kultur, sex och lycka!

Det blir många politiska funderingar när man sitter på ett landstingsfullmäktige. Förutom debatten blir det en hel del lästips från kamraterna i det rödgröna gänget. Idag har det till stor del handlat om kultur, sex och lycka...

Kultur genom den mycket läsvärda artikeln i Dagens Arena där man som ett andra steg i granskningen av regeringen tittat på den kulturpolitiska gärningen. En gärning där den ansvarige ministern Lena Adelsohn Liljeroth själv har sagt att regeringens främsta kulturpolitiska insats är jobbskatteavdraget. Med det hävdar hon på allvar att konsumtionsperspektivet är det bästa måttet på kulturens betydelse i samhället. En grav felbedömning i mitt tycke. Kultur har ett egenvärde där den skapande processen och kulturens fristående roll är viktiga parametrar att ta hänsyn till. Kultur får aldrig begränsas till konsumtion, det handlar om en så mycket viktigare roll för samhällsbyggandet och demokratin.

Sex är ett tacksamt ämne och i landstinget en väldigt naturlig del. I dagens debatt har det diskuterats tillgängligheten till våra ungdomsmottagningar och Lisbeth Lindberg gjorde ett bejublat inlägg när hon pratade om möjligheten att "komma till". När det gäller tillgången till ungdomsmottagningar och preventivmedelssubventioner är Kalmar det bästa länet för unga enligt RFSU:s senaste Sverigebarometern. En undersökning som tar fasta på hur bra respektive län är på sex, vård och hälsa.

Lycka torde kunna vara en direkt följd av såväl kultur som sex. I en intressant debattartikel i dagens SvD tar några miljöpartistiska riksdagsledamöter upp det brittiska arbetet med lyckoindex. En intressant diskussion kring vilket perspektiv som är relevant för politiska beslut. De gröna visar på hur politiken har lyckats med den materiella tillväxten under många årtionden, medan den upplevda lyckan stannat kvar på 1970-talets nivå. Kan den samlade lyckan i ett samhälle ökas genom politiska beslut? En intressant diksussion som jag gärna fortsätter...

Snart överger jag själv landstingsfullmäktige och sätter mig på en buss mot Nyköping för vidare färd mot London och Tottenham-Liverpool på lördag. En 40-årspresent från min far som jag ser mycket fram emot! Lycka och Kultur i alla fall...

Landstingspolitik...

Idag är det andra dagen av budgetfullmäktige i landstinget. Har haft förmånen att vara inkallad båda dagarna och lyssnat till debatten. Röstat igenom framåtsyftande förslag som gör Kalmar läns landsting varje dag lite bättre. Avslagit tokigheter från Sverigedemokraterna där deras snäva människosyn lyst igenom. Just nu diskuteras Lärande och förnyelse. En väldigt central del av utvecklingen för att skapa världens säkraste vård utan köer.

Kan inte låta bli att reflektera över att många av inläggen från de borgliga företrädarna kännetecknas av samma mentalitet som i Robert Gustafssons eminenta imitation av speedwayåkaren Tony Rickardsson. Här bjuder jag på versionen från Idrotsgalan 2006.



Vidare kan konstateras borgarnas strategiska arbete med att genom retorik både i talarstolen och på sociala medier sprida lögnaktiga bilder av hur verkligheten verkligen ser ut. Flertalet inlägg har andats mer retorik än relevant innehåll och både i inlägg på facebook och i diverse bloggar sprider landstingsoppositionen påståenden som saknar all relevans... Värst är nog Jonas Löfgren som i sitt senaste blogginlägg på allvar påstår att Oskarshamns sjukhus skulle vara hotat av nedläggning.

Ingen kunde vara mer felaktigt eller lögnaktigt. Förändringen – som professionen föreslår – innebär tvärtom en förbättring av vården i mellanlänet. Det ger ökad patientsäkerhet, stärkt kvalitet för patienterna och en drägligare arbetssituation för medarbetarna. Vi i den rödgröna majoriteten vill fortsätta utveckla och stärka Oskarshamns sjukhus som ett akutsjukhus. Vi tror på sjukhusets roll att erbjuda och förmedla vård av hög kvalitet. Sjukhusets uppdrag ligger därför fast och vårt mål med Sveriges säkraste vård ska genomföras bland annat med att anställa akutläkare på akutmottagningen.

Vår politik de senaste åren är en samling konkreta bevis för att någon nedläggning under inga omständigheter kommer att vara aktuell med oss i majoritet.

Att vinna Apollotävlingen!

Att vara gästrecensent åt Apollo vore en spännande utmaning som skulle utveckla mitt bloggande och företagande inom PR-sektorn. Dessutom en härlig upplevelse för hela min familj som jag gärna delar med mig av via sociala media.

Tävlingen pågår till lucia och du har fem röster att fördela varje dag fram till dess. Vill du hjälpa mig att vinna vore det suveränt. Meja och Bella skulle bli jätteglada om vi kom iväg... Du kan kolla in mitt bidrag och rösta via den här länken! Gå gärna in varje dag och klicka...

onsdag 24 november 2010

Det goda samhället

På morgonen släppte Öppna Kriskommissionen sin andra rapport som hanterar socialdemokratins idéutveckling. Rapporten "Ur våra rötter kommer förändring" går att läsa i sin helhet här. I rapporten hittar vi många av de intressanta tankegångar som framförallt finns inom det progressiva bloggnätverket Netroots. Diskussionen som följt i spåren av den socialdemokratiska eftervalsdebatten har varit bred och välgörande. Den utkristalliserar den väg vi behöver slå in på. Det handlar om en modernisering av vår politik och organisation, vägen är framåt!

Fastnar i tankarna kring det goda samhället. Känns väldigt relevant att utforma det med grunden i våra värderingar, frihet,solidaritet, rättvisa och jämlikhet. Idéer som dessutom skulle må bra av att utvecklas med parameterna hållbarhet och ansvar, det vore oerhört intressant. I rapporten slås man fast följande:

"Samhällets uppgift ska vara att stödja och hjälpa till med livspusslet oavsett var i livet olika grupper av människor befinner sig. Människor ska också vara med och bidra till samhället på olika sätt. Ett samhälle består av alla människors insatser. Var och en är viktig i arbetet med att skapa det goda samhället. Aktiva medborgare som tar ansvar växer också som individer. Det vinner alla på. Den enskilda har ett ansvar gentemot samhället men samhället har också ett ansvar gentemot den enskilda. Det ska finnas en trygghet som inte kränker individen. Välfärden ska ta hand om, stötta och verka uppbyggande."

Ett synsätt som kräver att vi socialdemokrater sätter individperspektivet i första rummet, strukturer och system i andra hand. I mina ögon ett måste för att möta framtidens utmaningar och skapa den moderna socialdemokratin.

Bloggat om rapporten har: Peter Högberg, Johan Westerholm,

Media om Socialdemokraternas förnyelse: SvD, DN, DN 1, Östra Småland

tisdag 23 november 2010

Får kräk oss att lyfta?

Idag läser jag ett antal intressanta artiklar kring socialdemokratins behov av modernisering. Åsa Westlund skriver klokt en krönika i AiP om att det är för lite bebiskräk på våra kavajslag. I sin analys beskriver hon en situation som jag själv känner igen mycket väl även från mina egna grannar på Öland. För barnfamiljerna här är, precis som Åsa skriver, ungefär som barnfamiljer överallt.

Folk här är inte särskilt höger. Förskolan är viktig, kanske viktigast att döma att småpratet grannar emellan. Närsjukhuset är viktigt, och att närakuten fungerar. Kollektivtrafiken är viktig och snöröjningen. I valet mellan sänkt skatt och bättre skola vill man satsa på fler lärare. I valet mellan sänkt skatt och mindre barngrupper i förskolan vill man ha mindre barngrupper. Men i valet mellan oss och Moderaterna vill man ha Moderaterna.
 
Vidare gör Åsa analysen att vi Socialdemokrater inte förmår att se barnfamiljernas slit eller vardagsproblem. En analys jag definitivt delar. Våra företrädare har för lite bebiskräk på kavajen fortsätter Åsa. Problemet ligger i att vi inte representeras, eller upplevs representeras, av personer som de här grupperna kan identifiera sig med. Det här ämnet tas upp av flera debattörer idag där bl.a. fackliga företrädare förs fram som mest lämpliga att leda Socialdemokratin. Högberg levererar några tankar kring det.
 
I AiP diskvalificeras stora delar av partiets kommande namn av Lena Josefsson i en debattartikel. Anser att Lena gör en grovt felaktig analys. Många av oss som var med under delar av falangstriderna inom SSU har med distans till händelserna insett den olyckliga väg de tog. Stiden för sin egen politik och kandidat fick stå tillbaka för idépolitisk debatt och utveckling av organisationen. En strid med två förlorare. De flesta av oss har gått vidare med en erfarenhet som gör att vi absolut aldrig vill att vårt kära parti ska hamna i samma situation. Det här gör att många av oss nu skarpt lyfter kritiken mot den etikettering som nu sker inom delar av partiet och framförallt i media. Socialdemokratin har så mycket att vinna på bredden av åsikter. Så mycket att förlora på en höger-vänsterindelning. Låt oss istället vara progressiva socialdemokrater som klarar av att modernisera våra politiska visioner.
 
Anser att Damberg och Palm agerar helt rätt när de går ut tillsammans i frågan. Även Astudillo och Nordström visar att de har dragit lärdom och inser nu att moderniseringen av Socialdemokratin utifrån våra grundläggande värderingar måste komma i första rummet. Kanske är det även dags att lyfta debatten kring det socialdemokratiska ledarskapet. Är det dags för oss att anamma ett ledarskap som håller samman partiet. Kan ett två-delat ledarskap vara en väg för att tillåta bredden av såväl åsikter som personprofiler. Är lösningen för ett modernt ledarskap två ledare och en partisekreterare? Tror personligen att det kan vara en framåtsyftande lösning som får Socialdemokratin att lyfta igen, tillsammans med lite mer bebiskräk på kavajerna!
 
 
Media i ämnet: DN, SvDExpressen

måndag 22 november 2010

Nomineringar, enhälliga...

Ikväll hade Socialdemokraterna på södra Öland sitt nomineringsmöte inför valen av ledamöter i kommunens styrelser, utskott och beredningar. Skönt med enhällighet på samtliga punkter! Det är en god stämning i partiet lokalt trots valförlusten. Känns verkligen att vi nu tillsammans kommer jobba med en aktiv oppositionspolitik i fyra år med sikte på maktskifte 2014. Känns verkligen roligt att få jobba med och leda den nya gruppen av förtroendevalda socialdemokrater i Mörbylånga...

Ledningsgruppen i fullmäktige är ju utsedd sedan tidigare och består av mig själv, Malin Hedberg, Mattias Ask, Mahlin Bergman och Berit Petersson. I Kommunstyrelsen kommer jag själv, Malin Hedberg, Bength Andersson och Margaretha Lööf-Johansson vara ordinarie. Bertil Johansson, Eva Snöberg och Ulf Magnusson fungera som ersättare. Vice ordförande i kommunledningsutskottet blir undertecknad, i samhällsbyggnadsutskottet Bertil Johansson, i vård och omsorgsutskottet Margaretha Lööf-Johansson och i barn och ungdomsutskottet Ulf Magnusson. I Beredningarna kommer Tommy Eliasson axla vice ordförandeskapet i Ekonomi, Mahlin Bergman i Demokrati och Birgitta Roskvist i Välfärd. En härligt kombo av förnyelse och erfarenhet som jag är övertygad kommer att göra ett bra jobb under de fyra åren i opposition.

söndag 21 november 2010

105 dagar kvar

Läste Jonas Bauers ledare i Vasalöparen till frukost idag. Där konstaterar han att den 26 november är det 100 dagar kvar till dagen V, Vasaloppssöndagen. Dagen då jag återigen ska ta mig de 90 kilometrarna mellan Sälen och Mora. I år i sällskap av min mors man, Janne. Eller i alla fall i sällskap till starten, sedan lär jag möjligen se hans rygg uppför första backen... Med kommer även min halvbror Kim vara för att sköta markservicen och vår kost under uppladdningen. Kul med mer sällskap nästa år i alla fall.

Jonas Bauer kallar fasen som Vasaloppsorganisationen går in i för förberedelsefasen. Funderar om inte jag själv också borde starta min förberedelsefas. Dags att växla upp träningen från inte mycket alls till i alla fall någonting... Förra året startade jag min träning 98 dagar innan dagen V. Ligger alltså hela 7 dagar före i år. Fördelen mot ett år sedan ligger även i att jag inte haft några större skador under hösten och att jag faktiskt kan väga in mig 2,5 kilo lättare än förra året... Matchvikt 82,6 kg.

tisdag 16 november 2010

Opinionsledare/Partiordförande

Den här tisdagskvällen har jag till allt för stor del ägnat åt att fila på min föreläsning kring hur människor påverkar människor. Iofs ett väldigt intressant uppslag och det ska bli väldigt roligt att köra den på fredag. Dock kan jag inte låta bli att sitta här och dra lite paralleller mellan avsnittet om opinionsledares egenskaper och de pågående diskussionerna om partiledare i mitt eget parti.

Enligt teorierna kring egenskaper hos en opinionsledare har tyska forskare tagit fram tio strategiska frågor som mäter vad man kallar Personlighetsstyrkan. Frågorna besvaras med ja eller nej och här är några av dem:
- Jag räknar alltid med att lyckas med det jag företar mig.
- Jag är sällan osäker på hur jag ska agera.
- Jag gillar att ta ansvar.

Nu begär jag inte att vår nästa partiledare ska ha full pott i Personlighetsstyrka men jag kan tycka att det är dags för en attitydförändring bland våra ledande företrädare. Av tradtion har man "alltid" svarat nej på frågan om man vill på partiordförande. Tycker att det vore uppfriskande om någon eller några tog steget fram och uttalade att de verkligen vill ta ansvaret att leda och modernisera den svenska socialdemokratin!

Bloggare på temat: Martin Moberg, Monica Green

Media på ämnet: SvD, Expressen

söndag 14 november 2010

Släng etiketterna!

För några timmar sedan följde jag med spänning Aftonbladets websändning från Sveavägen 68. Beskedet var inte oväntad men ändå trist. Mona Sahlin väljer att avgå i samband med extrakongressen som hålls under v.12. Fram till dess leder hon partiet och det förnyelsearbete som är ett måste i linje med Kriskommissionens arbete. Har tryckt på det förut och kommer säkert få tillfälle att göra det många gånger igen. Nu krävs en rejäl modernisering av vår socialdemokrati.

Vår politik har underkänts av väljarna i två val i rad, något som aldrig har hänt förut. Tycker uppriktigt att det är oerhört ledsamt att lyssna till de av mina partikollegor som på allvar hävdar att vi måste tillbaka till gamla tiders socialdemokrati. Ett gäng där många gärna kallar sig vänster. Om väljarnas dom hade varit att socialdemokratin rört sig högerut vore det naturligt att partiet till vänster om oss hade vuxit sig starkt. Faktum är att Vänsterpartiet tyvärr ligger stilla på sina ca fem procent. Förklaringen måste alltså ligga någon annanstans..

Det kanske är dags att slänga bort etiketterna på oss socialdemokrater och tillsammans ta fram en ny modern socialdemokrati som svarar upp till morgondagens samhällsfrågor. Socialdemokratin måste hitta tillbaka till en sak. Det handlar om att lyssna till den tid vi lever i. Samhällsförändringarna de senaste årtiondena är tydliga. Socialdemokratin har lyckats väl med ansatsen att avskaffa klassamhället. Det stora flertalet upplever ett välfärdssamhälle som tar väl hand om de flesta av sina invånare. Att begreppet arbetare blivit så diffust för medborgarna att t.o.m det gamla Högerpartiet kan göra anspråk på det säger en del om de förändrade förutsättningarna...

Nu ilar fars dag mot sitt slut och Milanoderbyt väntar. Tankarna om en modern socialdemokrati kommer med all säkerhet att finnas med ett tag. Nu påbörjas resan...

Andra läsvärda bloggar: Peter Högberg, Johan Westerholm, Peter Andersson

Media: SvD, DN, Aftonbladet, Expressen

lördag 13 november 2010

Lost in reality

Läser idag ett par mycket tänkvärda inlägg från bl.a. Högberg och Westerholm. Det handlar om en Socialdemokrati som söker ledare eller ledarskap. Vid en intervju med Ölandsbladet i veckan fick jag utveckla mina tankar kring kraven på att partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande. Som vanligt vid intervjuer så kan man inte räkna med att det man säger och tycker är det som blir resultatet i den tryckta artikeln. Så inte heller i det här fallet. Får vara glad varje gång man inte blir helt feltolkad…

Ingången för artikeln i Ölandsbladet var att vi Socialdemokrater kraschlandade även på södra Öland medan våra kamrater på norra delen gjorde ett succéval. Stämmer till viss del beroende på vilka glasögon du tar på. Måste vara tydlig med att jag verkligen gläds över Ilko, Gunilla och de andras framgångar i norr samtidigt som jag är bekymrad över vårt resultat i söder. Vi ska dock komma ihåg att Socialdemokraterna i Mörbylånga vände trenden och fick fler som röstade på partiet i kommunvalet än i riksdagsvalet. Ser vi dessutom strikt på procentsatserna fick (s) i Mörbylånga 29,73% medan vi i Borgholm fick 26,21%. Nog utvikt om den ingången, är hursomhelst övertygad om att vi har mycket att tjäna på inom Socialdemokratin på Öland på ett utvidgat samarbete mellan kommunerna.

Om jag återgår till dagens artikel så blev rubriken att ”Partiet är viktigare än enskilda personer”. Så långt rätt, men att utifrån det hävda att jag inte tycker personfrågorna är viktiga är att dra väl långtgående växlar. Tvärtom, våra företrädare såväl lokalt, regionalt som nationellt betyder väldigt mycket för vårt parti. Det är genom våra opinionsledare i vardagen som vi skapar förtroende. På så vis är personfrågor viktiga. Dock inte vilka enskilda personer som sitter i partistyrelsen eller inte. VU består av 7+7 personer och partistyrelsen 26+15. Dessa 55 personer kan inte förväntas bära upp hela socialdemokratin. Partiet blir därför viktigare än de enskilda personerna i partistyrelsen.

Åter till de tänkvärda inläggen från Peter och Johan. Det är utifrån faktumet att socialdemokratin är större än de 55 som en seriös diskussion om ledare och ledarskap bör föras. Peter skriver att ”ledare och ledarskap inte är detsamma. Vi måste fråga oss vad vi söker.” Johan menar att ”vårt parti är inte en spegel av samhället längre, det är inte ens en spegel av vilka vi tror är våra väljare.” Beskrivningen av vårt parti som lost in reality är tyvärr allt för träffande. Med det som utgångspunkt bör Socialdemokratin söka ett nytt ledarskap.

Ett modernt ledarskap som lyfter fram opinionsledarna i vardagen som är så viktiga för att återigen göra Socialdemokraterna till den moderna samhällsförändrande kraften vi en gång var. Vi måste vara tydliga med att ett modernt ledarskap inte bärs av en stark ledare utan av många besjälade ambassadörer. För att klara det krävs en mer genomgripande förändring av vårt förhållningssätt till ledarskap och vilka som är våra ledare. Socialdemokratin måste erbjuda möjlighet att påverka. Arenor där våra ambassadörer blir lyssnade till. Platser där våra socialdemokratiska idéer kan utvecklas.

På så vis utvecklar vi en modern socialdemokrati som knyter till sig morgondagens opinionsledare. Personer med brett förtroende i föreningslivet, på arbetsplatsen, bland grannarna eller på nätet. Med det synsättet blir personfrågorna oerhört viktiga för partiet. Men det handlar om något betydligt viktigare än personerna i partistyrelsen, det handlar om gräsrötterna. Med ett modernt ledarskap kan vi hitta tillbaka, tillbaka till verkligheten!

Fler som bloggar på temat: Martin Moberg, Annika Högberg, HBT-sossen

Media i ämnet: DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, Barometern. Ölandsbladet

fredag 12 november 2010

TGI Friday

När känslan av ett novemberregn går till tankar om en ljummen sommarkväll...

Per Gessle, Smakar på ett regn.

Gör upp med dinosaurierna!

Socialdemokraterna måste vara brutalt ärliga med sina problem (nej, möjligheternas land kan exempelvis inte företrädas av dinosauriernas parti) skriver Katrine Kielos i sin ledare på dagens Aftonbladet.se. För övrigt en mycket tänkvärd ledare som sätter ideerna före personerna. Välbehövligt i den personkarusell som snurrar inom socialdemokratin sedan beskedet kom att partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande.

Personracepropåerna avlöser varandra i parti och minut och jag finner inget positivt i det. Vi har en personmässig förnyelse att klara av, visst är det så. Det finns många i vårt parti som klarar av att släppas fram i ansvarspositioner och det finns de som under många år gjort ett gott jobb som bör kliva åt sidan. Det är en nödvändig resa. Men nu får inte partistyrelseuppdragen överskugga den än mer nödvändiga resan med att förnya och modernisera partiets politik och organisation. Socialdemokratin är ofantligt mycket större än partistyrelsen!

Har varit inne på det tidigare. Socialdemokratin behöver fler opinionsledare. Vi behöver vara fler medlemmar som i vardagen har förtroende i våra egna sociala nätverk. Oavsett om det handlar om bloggare, fackliga förtroendemän, föreningsmänniskor eller goda grannar. Endast genom att öppna upp en process där dessa personer diskuterar en modern socialdemokrati hittar vi svaren på det moderna samhällets frågor och kan återupprätta förtroendet hos väljarna. Det är dags att göra upp med dinosaurierna!

Fler läsvärda bloggar på temat: Peter Andersson, Anna Vikström, Peter Högberg

Media i ämnet: DN, SvD, Aftonbladet

torsdag 11 november 2010

Granstedt PR, nytt affärsområde...

Idag har jag bestämt mig för att utveckla ett nytt affärsområde för Granstedt PR inom Sociala medier. Nu tar vi även uppdrag gällande att lägga upp och sköta företag/organisationers facebooksidor. Kontakta mig för mer information och kolla gärna in vår nya Facebooksida!

Granstedt PR lanserar idéer, företag och produkter i såväl ny- som gammelmedia, driver projekt, skapar unika event och möten. Vi erbjuder tjänster inom PR, utbildning, projekt och möten. Läs mer på http://www.granstedtpr.se/!

onsdag 10 november 2010

Tillförfogande oundvikligen...

Idag kom så beskedet som det spekulerats om under en tid. Mona Sahlin uppmanar samtliga ledamöter i partistyrelsen att ställa sina platser tillförfogande vid partiets extrakongress nästa år. Vid förtroenderådets möte den 4 december kommer partistyrelsen föreslå att valberedningen påbörjar sitt arbete. Måtte nu inte persondiskussionerna ta överhand i det så viktiga förnyelsearbetet av partiets politik och organisation.

Johan Westerholm skriver ett mycket bra brev till Mona Sahlin på sin blogg där han uppmanar henne och partistyrelsen att plocka upp det arbete som påbörjades efter valförlusten 2006. Med rådslagen påbörjades då en förändring av den socialdemokratiska politiken. Ett arbete som mynnade ut i Jobbkongressen. Ett arbete som blev avbrutet pga det allmänna val som nyligen avslutades. Nu gäller det att med full kraft ta tag i omdaningen för en modern Socialdemokrati. Med dagens besked från Mona Sahlin förväntar jag mig ett tydligt ledarskap fram till extrakongressen. Nu finns inget att förlora, nu måste Socialdemokratin vidare...

Precis som Johan Westerholm längtar jag efter den idépolitiska debatten, efter en modern Socialdemokrati. Nu är det tid att, med grund i våra värderingar om solidaritet, rättvisa och frihet, formulera idéerna för morgondagen som bär i människors vardag. Socialdemokratin står tillförfogande oundvikligen... Ta väl hand om den!

Till sist måste jag säga att jag inte förstår Morgan Johanssons utspel idag. Har funderat på det sedan imorse och hans kritik mot Östros känns bara löjligt och felriktat.

Andra som bloggat: Peter Högberg, Martin Moberg, Krassman & Jan Andersson

Media: Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, SVT, SR

Klok Kriskommission!

Ardalan Shekarabi och Anna Johansson, två av ordförandena i den Socialdemokratiska Kriskommissionen, skriver idag klokt och tänkvärt på DN Debatt. Som vanligt blir rubriksättningen negativ när våra stora (borgliga) dagtidningar sätter dagordningen. I debattartiklen "Varför ökade klyftorna också när S hade makten?" kan den som orkar läsa mer än rubriken hitta början på en värdig analys som kan ta den svenska socialdemokratin tillbaka på banan.

Anna och Ardalan slår an en taktpinne där partiet måste förstå dagens samhälle och hitta lösningarna på morgondagens politiska utmaningar. Bl.a. skriver de:

"Bilden av partiet som en trögrörlig och konservativ maktelit som inte förstår den moderna människan är kanske vår värsta fiende och vi måste se den och utmana den för att kunna förändra den."

De inbjuder till en bred diskussion om partiets roll och politik utifrån ett framtidsperspektiv och konstaterar att de enkla tingens förklaringar till den svidande valförlusten inte håller. Det går inte att skylla valresultatet enbart på dåliga affischkampanjer, nuvarande partiledning eller det rödgröna samarbetet.

Socialdemokratin kan inte bara analysera de senaste valrörelserna för att hitta förklaringarna till tillbakagången. Det handlar, precis som Ardalan och Anna är inne på, om ett par decenniers politisk och organisatorisk kräftgång. En klok Kriskommission tar reda på varför det är som det är och föreslår åtgärder för att socialdemokratin åter ska bli en stark och modern samhällsförändrande kraft.

Andra bloggare på temat: Johan Westerholm, Peter Högberg & Peter Andersson

Media i ämnet: SvD, Aftonbladet