onsdag 24 november 2010

Det goda samhället

På morgonen släppte Öppna Kriskommissionen sin andra rapport som hanterar socialdemokratins idéutveckling. Rapporten "Ur våra rötter kommer förändring" går att läsa i sin helhet här. I rapporten hittar vi många av de intressanta tankegångar som framförallt finns inom det progressiva bloggnätverket Netroots. Diskussionen som följt i spåren av den socialdemokratiska eftervalsdebatten har varit bred och välgörande. Den utkristalliserar den väg vi behöver slå in på. Det handlar om en modernisering av vår politik och organisation, vägen är framåt!

Fastnar i tankarna kring det goda samhället. Känns väldigt relevant att utforma det med grunden i våra värderingar, frihet,solidaritet, rättvisa och jämlikhet. Idéer som dessutom skulle må bra av att utvecklas med parameterna hållbarhet och ansvar, det vore oerhört intressant. I rapporten slås man fast följande:

"Samhällets uppgift ska vara att stödja och hjälpa till med livspusslet oavsett var i livet olika grupper av människor befinner sig. Människor ska också vara med och bidra till samhället på olika sätt. Ett samhälle består av alla människors insatser. Var och en är viktig i arbetet med att skapa det goda samhället. Aktiva medborgare som tar ansvar växer också som individer. Det vinner alla på. Den enskilda har ett ansvar gentemot samhället men samhället har också ett ansvar gentemot den enskilda. Det ska finnas en trygghet som inte kränker individen. Välfärden ska ta hand om, stötta och verka uppbyggande."

Ett synsätt som kräver att vi socialdemokrater sätter individperspektivet i första rummet, strukturer och system i andra hand. I mina ögon ett måste för att möta framtidens utmaningar och skapa den moderna socialdemokratin.

Bloggat om rapporten har: Peter Högberg, Johan Westerholm,

Media om Socialdemokraternas förnyelse: SvD, DN, DN 1, Östra Småland

1 kommentar:

Anonym sa...

förstår inte vad du menar? om allt är upp till individen är man väl snarare liberal än sosse? det är just upplösning av strukterna som kan frigöra individerna.