fredag 12 november 2010

Gör upp med dinosaurierna!

Socialdemokraterna måste vara brutalt ärliga med sina problem (nej, möjligheternas land kan exempelvis inte företrädas av dinosauriernas parti) skriver Katrine Kielos i sin ledare på dagens Aftonbladet.se. För övrigt en mycket tänkvärd ledare som sätter ideerna före personerna. Välbehövligt i den personkarusell som snurrar inom socialdemokratin sedan beskedet kom att partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande.

Personracepropåerna avlöser varandra i parti och minut och jag finner inget positivt i det. Vi har en personmässig förnyelse att klara av, visst är det så. Det finns många i vårt parti som klarar av att släppas fram i ansvarspositioner och det finns de som under många år gjort ett gott jobb som bör kliva åt sidan. Det är en nödvändig resa. Men nu får inte partistyrelseuppdragen överskugga den än mer nödvändiga resan med att förnya och modernisera partiets politik och organisation. Socialdemokratin är ofantligt mycket större än partistyrelsen!

Har varit inne på det tidigare. Socialdemokratin behöver fler opinionsledare. Vi behöver vara fler medlemmar som i vardagen har förtroende i våra egna sociala nätverk. Oavsett om det handlar om bloggare, fackliga förtroendemän, föreningsmänniskor eller goda grannar. Endast genom att öppna upp en process där dessa personer diskuterar en modern socialdemokrati hittar vi svaren på det moderna samhällets frågor och kan återupprätta förtroendet hos väljarna. Det är dags att göra upp med dinosaurierna!

Fler läsvärda bloggar på temat: Peter Andersson, Anna Vikström, Peter Högberg

Media i ämnet: DN, SvD, Aftonbladet

2 kommentarer:

Rupert sa...

Som partisekreterare är Sven-Erik Österberg given, han är lugn, saklig, organiserad och diplomatisk.


Som partiledare drar jag till med en underdog, Lena Sommestad. Hon har ganska stor politisk erfarenhet (miljöminister) men ändå inte en del av etablissemanget. Hon har inte klantat till det för sig, hon är intelligent och högutbildad (professor i ekonomisk historia), vältalig, tydlig och modern.

Hon får nog räknas som partivänstern, men hon är inte traditionalist utan förnyare. Hon har många intressanta idéer för framtiden, hon har även varit generaldirektör för Institutet för framtidsstudier. Hon är mycket påläst i viktiga ämnen som ekonomi, jämställdhet och miljö.

Michael Granstedt sa...

För min egen del hade jag helst sluppit persondiskussionerna ett tag till och fått fokusera på de nödvändiga strukturförändringar som behöver göras inom partiet.

Med all respekt! //micke