söndag 26 december 2010

Underbara dagar...

Har tillbringat den sista jullediga dagen hos min mor och hennes man i Borgholm där lillebror med sambo bjöd på lunch. Imorgon går de sköna juldagarna med familjetid och härlig lunk till ända och vardagen smattrar på igen. Även om jag och tjejerna får mellandagarna tillsammans då förskolan håller stängt. Mitt i dagens lugna tillvaro fick jag tag i juldagens Aftonbladet. Rätt skönt att läsa gårdagens nyheter en dag senare, en känsla av utlandssemester infinner sig...

Fastnade för två texter. Dels krönikan av Johan Hakelius om hur "the show must go on". En skön beskrivning av det hyperkonsumtionssamhälle som inte ens kan stanna upp en eller ett par dagar. Väl värt sin läsning. Den andra texten var Karin Petterssons utmärkta ledare om de underbara dagarna vi har framför oss. Inte nog med det fantastiska Palmecitatet (som varje juldagsledare i en socialdemokratisk tidning med självaktning innehåller...). Karin gör en briljant analys av den tid socialdemokratin har framför sig. Som hon uttrycker det

"Sverige behöver mer socialdemokrati. Och gärna en som orkar, för att låna ett uttryck av statschefen, vända blad och möta framtiden med lika delar nyfikenhet och jävlar anamma."

Det är många av eftervalsdebattörerna som har varit inne på samma spår. Såväl den Öppna Kriskommissionen och Netroots som partiets egen Kriskommission och fristående s-debattörer. Hur hamnar vi då där? Jag tror liksom Krassman och Westerholm att Katrine Keilos har väldigt rätt när hon myntade följande rader för lite sedan. De tål att upprepas.

"Flytta på er, och det är ingenting personligt – än så länge – bara ni flyttar på er. Gör oss den tjänsten, ni skymmer nämligen sikten med ert agerande för våra värderingar. Dessa, inte ni, är tidlösa. De heter frihet, jämlikhet och solidaritet vilket ni tycks ha glömt bort."

Det är i dessa tidlösa värderingar en ny modern socialdemokrati kan byggas. Av den nya tidens opinionsledare. Av personer som vill möta framtiden med nyfikenhet och jävlar anamma. Socialdemokratin är i stort behov av en ny modern ledarkultur. Ett modernt ledarskap bärs inte av en stark ledare utan av många besjälade ambassadörer. För att klara det krävs en mer genomgripande förändring av vårt förhållningssätt till ledarskap och vilka som är våra ledare. Socialdemokratin måste erbjuda möjlighet att påverka. Arenor där våra ambassadörer blir lyssnade till. Platser där våra socialdemokratiska idéer kan utvecklas.

De personer som visar en vilja att modernisera Socialdemokratin. Inte utifrån höger eller vänster, utan utifrån en ny modern ledarkultur med grund i dagens samhälle. Med grund hos opinionsledarna av idag bland föreningsmänniskor, arbetskamrater, bloggare eller kursare. De personer som vågar ta det steget vill jag ge mitt stöd som nya partiledare för vårt parti. Är nämligen övertygad om att Socialdemokratin skulle må bra av en ny ledarlösning med två partiledare. En man och en kvinna, en från storstad och en från landsbygd, båda från den nya generationen socialdemokrater för en ny modern socialdemokrati.

Inga kommentarer: