fredag 10 december 2010

Fågel Fenix

Fågel Fenix, är en mytisk fågel med en rad legender från olika kulturer förknippade till sig och var en helig fågel hos forntidens egypter. Fenix avbildades lik en örn, med röda och gyllene fjädrar. Dess hemvist var, enligt Herodotos, i Arabien, varifrån den vart 500:e år begav sig till Heliopolis i Egypten för att i solgudens tempel begrava sin faders döda kropp som den medförde i ett ägg av myrra. Enligt andra sagor tillreder den till sig, när den kommer till hög ålder, ett näste ur vilket en ny fågel Fenix träder fram så snart den dött. Andra sagor berättar att Fenix bränner sig själv på ett bål för att ur dess aska uppstå i föryngrad gestalt.

Likt Fågel Fenix sker nu omprövningens tid för den svenska socialdemokratin. Med valresultatet från den 19 september 2010 begav sig arbetarrörelsen på vandring mot Heliopolis. Med ett ledarskap som inte förmådde att måla upp visionen av en modern socialdemokrati. Med en organisation som inte förmådde att stötta upp vår ledning. Med lokala opinionsledare som kände sig vilsna i sin egen tillhörighet. Den process som sedan följt av eftervalsdebatt, kriskommissioner och partiledaravgång tycker jag kan liknas vid bålbränningen av en socialdemokrati som inte gick i takt med nutiden. Kulmen kom med på helgens förtroenderåd. Keilos skrvier om det i dagens ledarkrönika på Aftonbladet.

Diskussionen de senaste dagarna öppnar upp för en modern socialdemokrati att stiga upp ur askan, en möjlighet för socialdemokratin att återuppstå i en föryngrad gestalt. Nya lösningar måste prövas såväl organisatoriskt som politiskt. Socialdemokratin måste hitta en modern berättelse tillsammans med de lokala opinionsledarna av idag. Diskuterade det i min postning Lost in reality för ett tag sedan. Våra grundläggande värderingar om jämlikhet, solidaritet och frihet är vägledande och i allra högsta grad moderna. De tankar som nu växer fram inom den yngre generationens socialdemokrati präglas av den progressiviteten som kännetecknade den yngre Fågeln Fenix i början av förra århundradet. När nu politiken omprövas gäller inte höger eller vänster, det gäller en modern socialdemokrati som rymmer bredden.

Den moderna socialdemokratin måste även ledas och utvecklas av nya tankar och lösningar. Jag har framfört det förut, är det möjligen dags för ett mer tydligt delat ledarskap? Lena Sommestad skriver idag om att ge de unga chansen att lyfta (s). För att göra det måste partistyrelsen kraftigt förnyas. De namn Sommestad räknar upp är några av de möjliga i ett nytt ledarskap. Förutom Marika Lindgren-Åsbrink och Kajsa Borgnäs skulle exempelvis Mikael Damberg, Lena Hallengren, Eric Sundström, Åsa Westlund, Ardalan Shekarabi, Veronica Palm, Niklas Nordström, Evin Cetin, Maryam Yazdanfar, Luciano Astudillo och Anna Johansson i den nya generationen socialdemokrater vara bra företrädare för en ny modern socialdemokrati.

Skulle personligen gärna se samtliga i den nya partistyrelsen men även två av dessa personer i ett nytt delat ledarskap för partiet… En man och en kvinna, en från storstad och en från landsbygd… Det skulle ge våra värderingar den nya kostym de förtjänar.

Andra som bloggat på temat: Sandro Wennberg, Helen Pettersson, Peter Högberg, Martin Moberg, Johan Westerholm

Media i ämnet: DN, SvD, SVT,

1 kommentar:

Peter Högberg sa...

Mycket bra och klokt skrivet!