fredag 3 december 2010

Politiskt korrekt

Läser idag en väldigt tänkvärd krönika av Lisa Magnusson i Aftonbladet om det politiskt korrekta. Lisa skriver att hon är PK - och stolt över det. Hon översätter politiskt korrekt såhär:

"Du är så djävla ängsligt tråkduktig och tar överdriven hänsyn till invandrare, kvinnor, homosexuella och andra utsatta grupper, tassar på tå."

Vidare skriver hon att begreppet politiskt inkorrekt idag används som synonym till modigt sanningssägande. I själva verket är det bara en förskönande omskrivning för rasism, sexism, homofobi och en rad andra idrottsgrenar som privilegierade män har ägnat sig åt i årtusenden. Lisa kan inte se något hedervärt i det alls, det borde ingen annan göra heller! Att vara politiskt korrekt och stå upp för humanitära värden, att visa civilkurage saknas i allt för stor utsträckning i dagens samhälle.

I ett allt kallare Sverige växer sig klyftorna större och det är som mannen jag hörde på tåget häromdagen sa apropå den ökande främlingsfientligheten i samhället:

 "När man inte bedriver välfärdspolitik får man sån här skit, man borde inte vara förvånad".

Kan bara hålla med, det är dags för samhällsdebatten att slå tillbaka. Bort från de inhumana strömningarna med intolerens och politiskt inkorrektism. Mot ett samhälle där solidaritet och välfärd kittar ihop och skapar tolerens och förståelse mellan människor. Något att tänka på när det lackar mot jul!

Måste även rekommendera lite läsning om infrastrukturen i dagar av snökaos och tågförseningar. Det är bl.a. Ilmar Reepalu och Anders Ygeman som skriver om en ny Öresundsförbindelse på DN Debatt. Ett bra inlägg om den bristande infrastrukturen...

Inga kommentarer: