onsdag 18 januari 2012

Wake me up!

Hade förmånen till en lite längre lunch idag. Blev kvalitetstid för egna tankar på Waynes Coffee i Karlskrona. Mycket av tankarna innebar att sortera den senaste tidens intryck av händelserna runt socialdemokratin. I bilen hem mot Öland spelade de Wham:s gamla slagdänga "Wake me up". Tror det är precis vad vi socialdemokrater måste göra. Det är dags att vi börjar se sanningen. Sanningen är de facto något som utgår ifrån betraktarens ögon. En av en politikers viktigaste egenskaper är förmågan att se och förstå andra människors sanningar. Det är utifrån folks sanningar vi kan skapa en hållbar politik för morgondagens samhälle. För att lyckas med det krävs förtroende för oss, både som parti och som personer.

Tyvärr är inte bilden av socialdemokratin idag att vi är inlyssnande eller att vi har idéerna för morgondagens samhälle. Sanningen är att vi mäter rekordlåga opinionssiffror och att förtroendet för vår partiledare också det är rekordlågt. Det duger inte att skylla det socialdemokratiska partiets nuvarande tillkortakommanden på någon annan. Varken media eller borgerligheten bär skulden för vår situation. Många partikamrater hävdar att om vi bara fokuserar på politiken och lägger personfrågorna bakom oss så vänder opinionsläget. Även om våra idéer och värderingar i grunden har ett stort stöd hos folk är jag tyvärr övertygad om att det inte räcker för att återskapa förtroendet för det socialdemokratiska partiet. Vi måste först lösa personfrågorna innan vi får diskutera vår politik igen och ges möjlighet att forma en modern socialdemokrati!

Därför håller det inte längre att skandera "slut leden"! Vi måste våga se sanningen. Förtroendekrisen har nått djupare än så. Partiet är större än personerna heter det men partiet blir aldrig större än vad våra främsta företrädares förtroende medger. Ledningen kan i det här läget inte låta stolthet eller högmod gå före socialdemokratins bästa. Det går inte längre att sitta still i båten och se på när partiet faller fritt. Nu är det tid att visa ledarskap och ta konsekvenserna av den situation partiet befinner sig i. Det räcker nu!

Inga kommentarer: