söndag 15 januari 2012

Hjälparen i nöden, mer privatisering!

Under ett intensivt år var jag en del i den tillfälliga skolberedningen som utredde skolsituationen på södra Öland. I stort samförstånd jobbade vi framåt under dialog med föräldrar i kommunen. Vi gick från tankar på stora enheter till mer småskalighet, vi diskuterade med öppet sinne kring eget ägande kontra externt. Resultatet blev en utveckling för vår kommunala skola där vi skyndsamt måste se till att det finns tillräckligt med adekvata undervisningslokaler på de orter som skolor finns. Vi satte ner foten för att ett kommunalt högstadium ska stå klart i Färjestaden 2015.

Efter beslutet av kommunfullmäktige så sent som i november har det vacklats betänkligt från vissa håll, läs det moderata kommunalrådet Ingvarsson. Har personligen aldrig haft känslan av att han själv varit speciellt intresserad av ett kommunalt högstadium i Färjestaden. Har dock varit trygg med att de "nya moderaterna" lokalt stått upp i frågan. Nu när kommunalrådet, på sitt välbekanta kamrervis, gör sitt bästa för att underminera fullmäktiges beslut dyker så lägligt en hjälpare i nöden upp. Mer privatisering av skolan i Mörbylånga lyder den... Tvärt emot det samförstånd som skolberedningen jobbade under.

Nu har jag inget emot friskolor personligen och i synnerhet inte CIS som är en mycket duktig lokal aktör. Det jag vänder mig emot är det bristande politiska ledarskap som återigen visar sig i Mörbylånga kommun. Kommunen har ett ansvar mot innevånarna och i det ingår en väl fungerande skola för alla. Ingen kan väl inbilla sig att ytterligare en friskola blir en ekonomiskt billigare lösning för kommunen. Det enda som sker är ett drastiskt minskat underlag för den kommunala skolan. Vilket i sin tur leder till minskade möjligheter att erbjuda eleverna en kvalitativ undervisning. Snacka om att bita sig själv i svansen bara för att man inte orkar visa politiskt ledarskap. Dax att gå i pension kanske?

Inga kommentarer: