tisdag 3 januari 2012

Närheten...

Tredje dagen av 2012 började med besök på folktandvården med lilltjejen och om någon timma bär det in till Kalmar för skridskoåkning under allmänhetens åktid i ishallen. Läser i dagens Ölandsblaska att den pensionerade moderatpolitikern är orolig eftersom Färjestadsmaffian har tagit över lokalpolitiken. Det som får mig orolig är strömmningarna, inom alla partier, som inte bejakar inflyttningen runt brofästet mer och inte heller förmår se fördelarna med den dynamik som skapas runt Ölandsbron.

Närheten till den större stadens utbud av fritidsaktiviteter, kultur och kommersiell service var det som vägde över för drygt sex år sedan när vi valde att bygga i Saxnäs. Med all säkerhet en faktor som vägt över även för många andra nya ölänningar. Och vi är många som bosatt oss på södra Öland de senaste åren, 805 nya invånare sedan vi själva flyttade hit i oktober 2005.

Närheten skapar med andra ord attraktivitet som i sin tur skapar välbehövliga skattekronor att skapa välfärdstjänster för. Närheten och dynamiken kring Ölandsbron skapar nya förutsättningar som den lokala politiken måste förhålla sig till. Det snäva bytänkandet i Ölandspolitiken håller inte för framtiden, jag är övertygad om att vi måste se nya lösningar som bygger över Kalmarsund.

1 kommentar:

liselotte sa...

Precis-över Kalmarsund, finns det platser över där (i Kalmar) för våra 8:or o 9:or kanske? De kommer inte att vara ledsna....