onsdag 12 januari 2011

Ledning sökes!

Det pratas flitigt om valet till ny partiledare för Socialdemokratin. Har vid flera tillfällen berört det själv tidigare och idag läste jag två mycket bra inlägg i debatten. Ett från Johanna Graf, vårt oppositionsråd i Solna, och det andra från Jenny Madestam, doktor i statsvetenskap, verksam som lärare och forskare vid Stockholms univeristet.

Jenny målar upp följande kravbild för nästa partiledare och ger rådet att sluta tänka i termen av statsminister. Kloka tankar som gör mig än mer övertygad om att vi Socialdemokrater måste söka en ny modern lösning med delat partiledarskap.

Som oppostionsledare, med ambitionen att vinna regeringsmakten, måste du ha visioner och idéer, du måste ha en berättelse om samhället som du på ett övertygande sätt kan få andra att tro på och vilja vara med och förverkliga.

Johanna menar att vi socialdemokrater måste bryta innarförskapet. Hon har, i mina ögon, fullständigt rätt. Ska Socialdemokratin bli ett modernt parti igen som står för morgondagens lösningar måste vi attrahera dagens opinionsledare i samhället. Det gör vi endast genom ett nytt arbetssätt. Genom att vara öppnare och mer nytänkande i vår organisering skapar vi utrymme för idéutveckling och en modern socialdemokrati.

Andra som bloggar på temat: Martin Moberg, Peter Högberg, Sandro Wennberg, Johan Westerholm

Media: Aftonbladet, Aftonbladet 2, SvD,

Inga kommentarer: