tisdag 25 januari 2011

Intressant dag

Idag gjorde jag debut i Kalmarsunds Gymnasieförbunds styrelse, något jag inte var ensam om. Det var idel nya ledamöter från de fyra huvudmännen, Kalmar, Torsås, Borgholm och Mörbylånga. Av elva ordinarie och elva ersättare räknade jag till att det endast var fyra som funnits med tidigare (kan hända att jag räknat fel på någon...). Första mötet bjöd på en hel del intressant information kring både förbundet och skolorna. Ett gediget utildningsprogram är framtaget för oss förtroendevalda. Under året blir det såväl verksamhetsbesök på samtliga skolor och utbildningsdagar för att ge oss mer kött på benen.

Fördelen med den nya besättningen är att vi gemensamt kan hitta ett arbetssätt som passar just vår grupp utan att behöva styras av gamla traditioner. Tror inte heller de gamla i gemet har något emot det. Det är inte den typen av personer... För min egen del känns det fantastiskt kul att jobba aktivt igen med utbildningsfrågor. Det var ju ändå där det hela började i barn och skolnämnden i Emmaboda och sedan även i Kårstyrelsen och Högskolestyrelsen på HiK. Extra kul att jag även fick förtroendet att ingå i arbetsutskottet. Ser verkligen fram emot att jobba ihop med Mona, Marcus, Linda och Ilko som ordinarie där.

Den andra intressanta iaktagelsen idag var den debattartikel som Stockholms läns valanalysgrupp hade inne i DN angående det kommande Socialdemokratiska ledarskapet. Många kloka tankar från Nina Wadensjö m.fl.. Det är bara att hålla med i mycket av det de skriver.

Vi tycks vara ett parti som ständigt längtar efter den röde patriarken. För det ska helst vara en man. Och han ska veta var skåpet ska stå. Då kan vi gnälla bakom ryggen på honom, men ändå vara stolta över att vi har en så rejäl karl som pekar med hela handen.

Tror personligen att de många som ropar efter den röde patriarken har gjort ett fullständigt felslut i sin analys av våra två valförluster. De ser mer till historien än till framtiden och det skulle vara verkligt förödande för socialdemokratin som rörelse. Vad socialdemorkatin behöver nu är nyfikenhet och mod! Precis som Stockholmsgruppen skiver:

Kanske skulle vi plocka in några duktiga personer från TCO och Saco – det är bland deras medlemmar vi tappar flest väljare? Och kanske skulle vi se till så att vi fick med nya erfarenheter – en entreprenör, en forskare, en kulturarbetare? Kanske kan vi rekrytera tillbaka några av de partivänner som i dag arbetar som PR-konsulter och informationschefer? Deras erfarenheter skulle verkligen behövas. Viktigast av allt är dock att de har förmågan och mandatet att utforma en strategi för framtidens svenska socialdemokrati.

Fler som bloggar om framtidsdebatten: Robert Noord, Krassman

Inga kommentarer: