måndag 4 juli 2011

Femte och troligaste snackisen!

Så här andra dagen på Almedalsveckan levererar jag min femte, sista och troligaste snackisen under Almedalsveckan, Utbildning och Skolutveckling! Ja, förutom alla skandalrelaterade rubrikjägare förstås... De är ju inte helt ovanligen förekommande den här veckan på Gotland, tyvärr.

Redan igår levererade miljöpartiets båda språkrör en rejäl dos med skola och utbildning i sina respektive tal. Något de tyvärr mest fick ris för i media, alla tyckte de skulle fokuserat på miljö. Varför vara så förutsägbar? Är det inte bättre att Fridolin/Romson tar tillfället i akt och ger visionen av hur de vill bygga ett hållbart samhälle i framtiden. Utbildningens roll där är omistlig. Miljöpartiets miljöpolitik vet de allra flesta var den står, det behöver inte språkrören förtydliga i Almedalen.

Idag levererar Mikael Damberg och några till ett svar till den SN rapport jag nämnde i gårdagens inlägg. De gör det inte utifrån konst och kulturperspektivet utan just utifrån perspektivet att utbildningsväsendet ska tillhandahålla ett så brett spektra som möjligt. Det ger kvalitet och utveckling för våra studenter som i det långa loppet är tillväxtskapande i näringslivet. Utbildning och forskning på bredd och djup bygger ett hållbart samhälle, därför är det extra viktigt att vi får en aktiv politik på området.

När det handlar om skolutveckling ska det bli spännande att se om den digitala kompetensen kan få plats i debatten. Skoldebatten har under många år handlat om folkpartiets ordning och reda under skolmajorens ledning. Ett föga utvecklande perspektiv i min mening. Nu måste vi, för elevernas skull, lyfta blicken och se hur vi kan använda ny teknik för att skapa ny pedagogik. Har lyft det tidigare, bl.a. här och här. På det området kommer det finnas en mängd intressanta spörsmål under Almedalsveckan från såväl fackliga organisationer som olika intresseorganisationer.

Media som rapporterar på området: DN, DN 2, DN 3, SvD, SVT, Aftonbladet, Aftonbladet ledare,

Andra som bloggat på utbildningstemat: Scaber Nestor, Martin Moberg, Johan Westerholm

Inga kommentarer: