torsdag 7 juli 2011

Måltider, samhällsplanering och mingel...

Almedalsveckan trillar vidare och idag tittar solen fram för första gången och äter upp den kylslagna dimman som legat tät över Visby. Sitter just nu på ett väldigt intressant seminarium kring offentliga måltider där Carl-Jan Granqvist hälsade välkommen och initiativet Allebarnsrätten har berättat om hur de går till väga för att skapa bättre mat i förskolan genom att stärka måltiden och dess roll i förskolans verksamhet. Intressant och viktigt att våra barn får känna och förstå vad de äter. Tror att närheten och upplevelsen av maten och måltiden kommer bli centralt i förskolan framöver.

Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, är med även vid dagens seminarium och pratar om vikten av att decentralisera verksamheter och hitta lösningar för kommunala upphandlingar att skapa utrymme för närproducerade varor. Igår kväll lyssnade jag till Annelie i ett annat sammanhang. Det var på ett av dessa otal mingel under Almedalsveckan. Arrangör var Kommunal och minglet kryddades av en mycket intressant diskussion kring förskola på obekväma tider, sk. nattis. I diskussionen, som leddes av den alltid briljante moderatorn Eric Sundström, deltog även Gudrun Schyman och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Det blev en frejdig diskussion uifrån det faktum att 1 miljon arbetar på obekväma arbetstider i offentlig sektor samtidigt som 6 av 10 kommuner inte erbjuder barnomsorg som motsvarar de behoven. 

Det här visar på behoven av ta vara på det sociala perspektivet i samhällsplanering. Har varit med på ett par seminarium gällande stadsplanering. Senaste nu på morgonen när teknik- och designföretagen bjudit in för att diskutera sociala aspekter på stadsplanering. Ett mycket intressant seminarium som beslyste hur branschen och politiken måste samverka för att nå resultat med att skapa ett hållbart och tryggt samhälle för alla. Viktoria från White efterlyste nya arbetssätt för att lära känna de boende och skapa dialog i och inför planeringsprocessen. Mamlös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh belyste på ett förtjänstfullt sätt hur politiken måste ta sig an frågorna när regeringens utsände (Jasenko Selimovic) inte förstod behovet av social planering. Märklig inställning från en regeringsföreträdare, eller är det den ideologiska grundsynen som lyser igenom!

Inga kommentarer: