onsdag 6 juli 2011

Almedalsmorgon

Inledde morgonen i Visby med en löprunda runt ringmuren, 4,3 härliga kilometer. Nere i Almedalen gjordes klart för Hälsoloppet, kanske läge till nästa år. Igår kväll var det Lars Ohly och vänsterpartiets tur. I ett starkt ideologiskt tal fick Ohly betyget bäst hittills av Jenny Madestam i SvD. Det behövde Ohly efter gårdagens debatt kring partiledarskapet i Vänsterpartiet.  Ett annat partiledarbyte som stormar just denna morgon är det i Centern. I flera diskussioner nu på morgonen har Anna-Karin Hatt och Annie Johanssons inställning till fortsatt Allianssamarbete diskuterats. Ska bli spännande att se vilken sväng den diskussionen tar!

Efter den inledande löprundan intogs frukost på Hamnplan 5 där Luciano Astudillo hade bjudit in till presskonferens kring Socialdemokraternas förslag till en politik för näringslivsutveckling i områden med hög arbetslöshet. I väntan på Reinfelds framtidskommission tar oppositionen fram konkreta åtgärder för att skapa fler jobb och bryta bidragsberoendet. I rapporten lyfts riskkapital- och kompetensförsörjning samt stimulans av exportmöjligheter för småföretag fram.

Astudillo lyfter även fram ett riktigt jobbavdrag som testats med framgång bl.a. i Kanada. Ett jobbavdrag byggt på akademisk forskning med dokumenterad effekt är en betydligt mer attraktiv väg att gå än ett sjätte och sjunde jobbskatteavdrag. Jobbavdraget är ett tillfälligt anställningsstöd riktat till individen. Syftet är att stimulera övergång till arbete.

Inga kommentarer: