fredag 8 juli 2011

Lammkebab i Almedalen

Så efter 66 timmar på Almedalsveckan 2011 tog jag mig ner i Almedalsparken. Njöt av en lammkebab och utsikten till lunch och funderade kring mina intryck av veckan och självklart kring vad Håkan Juholt kan tänkas leverera i kvällens tal.

Intrycken domineras av det väldiga folkvimmel som en Almedalsvecka innebär. Diskussionerna på seminarium och debatterna under veckan har präglats av framtidsperspektiv och aktiva organisationer som gett av sina erfarenheter. Rapporteringen i media kring partierna har tyvärr till stor del präglats av personfrågor. Miljöpartiets Fridolin och Romson gjorde ett tappert försök i veckans första tal att lyfta politiken, då främst utbildningsfrågorna. Sedan tog statsminister Reinfeldt vid och pratade om liv i rymden och ägnade stora delar av sitt tal åt smutskastning. Allt för att dölja bristen på egen politik och idéutveckling förutom ett femte, sjätte och sjunde jobbskatteavdrag. Det följdes av Ohly som förföljdes av det ständiga avgångshotet. Björklund hittade på sitt eget lilla hot om att ryssen kommer och lyfte knappast debatten till några höjder. Måhända inspirerades han av sin tid inom försvarsmakten... Maud omringades sedan främst av diskussioner om vem som tar över en centerrörelse i fritt fall och om Alliansen spricker nu eller senare.

Ikväll är det Håkan Juholts tur att äntra scenen i Almedalen. Min förhoppning och tro är att han ägnar talet åt att berätta om socialdemokratins högre ambitioner på välfärdsområdet. Hur vi ser det som nödvändigt att kombinera en politik för tillväxt med en politik för generell välfärd. Vi kommer säkert att få höra om kunskapsbaserad ekonomi, social investringspolitik och värdeburen tillväxt. Min förhoppning är att Juholt konkretiserar de satsningar vi vill se med investeringar i infrastruktur och utbildning. Hur vi bygger Sverige starkare för framtiden genom att främja mångfald och kultur. Hur vi ser det viktigare att hålla ihop samhället än fantasilösa jobbskatteavdrag fem, sex och sju... Är övertygad om att Håkan lägger fokus på politiken och kryddar med hans karaktäristiska humor. Är också övertygad om att kvällens tal blir veckans bästa!

Andra som bloggar om Juholt: Peter Johansson, Martin Moberg, Johan Westerholm, Staffan Lindström

Media som rapporterar:  Aftonbladet, Aftonbladet 2, Expressen, SvD, DN, SVT, Dagens Arena

Inga kommentarer: