söndag 3 juli 2011

Kulturens roll, snackis nr.4?

Tack Svenskt Näringsliv för att ni satte kulturen på dagordningen inför årets Almedalen. Rapporten från Svenskt Näringsliv, som bl.a. föreslår sänkt studiemedel till kurser inom konst och kultur, gav genomslag i mediasverige. Mycket tack vare Per Svenssons briljanta text i Sydsvenskan den 30 juni. Att redan ca 7500 personer har rekommenderat artikeln på facebook säger en hel del om dess genomslag i sociala medier.


Även Lars Strannegård (professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, chef för skolans MBA- och General Management-utbildningar och styrelseledamot i Statens kulturråd) opponerar sig också mot förslaget i SvD. Han menar att genomförandet av Svenskt Näringslivs förslag skulle leda till en nedmontering av konst och humaniora. Det vore ett hårt slag mot vårt civilisationsbygge och det skulle också försämra Sveriges långsiktiga konkurrensförmåga. Och det är inte bra för svenskt näringsliv.

Med det här i bagaget dagen då Almedalsveckan 2011 drar igång med Miljöpartiets dag gör att kulturens roll i samhället blir en av de givna snackisarna under veckan. Även det faktum att vår nya socialdemokratiska partiordförande Håkan Juholt under sina 100 första dagar oförtrutet lyft kulturens roll som kittet i vårt samhällsbygge har medverkat till att lyfta kulturen på agendan.

På tisdag beger jag mig över till Gotland och årets Almedalsvecka liksom många andra i det progressiva bloggnätverket Netroots. Själv kommer jag dagligen berätta om upplevelserna och de politiska spörsmålen här. Självklart vill jag följa upp de fyra snackisar jag funderat kring så här i förväg. Det är inte heller omöjligt att dett hinner bli en femte snackisfundering innan det bär ut i Östersjön!

Inga kommentarer: