fredag 30 september 2011

TGI Friday

Fredag i Skördefestens tider på Öland. Solen har flödat mot oss idag från en klarblå himmel och temperaturen har letat sig upp mot 25 grader. En underbar helg är på annalkandes. Blev kanske årets sista grillning ikväll när pappa och lillasyster med familjer hälsade på. Imorgon bär det av till Borgholms slott och Fårets dagar samt Eriksöre och bygatans happenings. En smak av sommar faller över mig. Därför bjuder jag ikväll på Gessle och Sommartider...

onsdag 28 september 2011

Urban Tillväxt

Urban tillväxt är receptet i den Socialdemokratiska skuggbudgeten som ska läggas om en vecka i riksdagen. Idag presenterade Waidelich, Hellmark Knutsson och Ygeman delar av de förslag som kommer ingå. Det handlar bl.a. om följande för att sätta fart på ekonomin.

• Utbyggnad av Stockholms tunnelbana
• En ny fast förbindelse över Öresund
• Stora investeringar i storstädernas järnvägssystem
• Vägslitageavgift ny finansieringskälla för infrastrukturinvesteringar
• 2 miljarder kronor till byggande av studentlägenheter
• Enklare andrahandsuthyrning av bostadsrätter
• Statliga lånegarantier för upprustning av miljonprogramsfastigheter

Prioriteringarna i budgetförslaget skapar goda förutsättningar för tillväxt och med det utrymme för välfärd och hållbar utveckling. Att satsningarna så tydligt fokuserar på storstad är nödvändigt för att få igång motorerna i svensk ekonomi igen. Dock saknar jag, liksom Anders Lago, mer för att få igång bostadsproduktionen. Lagos förslag om att halvera byggmomsen istället för resturangmomsen är klart intressant. Likvärdiga villkor för upplåtelseformerna är en annan. Vidare är det också nödvändigt att genomföra investeringar i väg- och järnvägsnätet även i övriga delar av landet.

Andra som bloggat på ämnet: Johan Westerholm, Peter Högberg, Peter Andersson

Media som rapporterar: SvD, Aftonbladet, GP, Sydsvenskan, EkotDN

måndag 26 september 2011

Fotografering

För någon vecka sedan lät vi vår goda vän och fotograf Josefina fotografera hela familjen nere på stranden hemma i Saxnäs. Nu är resultatet klart och som vanligt blev det väldigt livfulla och fina bilder när Josefina fotograferar. Bjuder på några bilder här, mer finns att se på Josefinas egen sida. Kan starkt rekommendera henne för er som vill föreviga familjen, bröllopet eller 50-års festen.Uppdrag Skola

Hade ett mycket givande möte på Färjestadens skola igår kväll som Socialdemokraterna Södra Öland arrangerade. Det var på temat skola/barnomsorg. Vi behandlade dels det slutbetänkande som kommunens tillfälliga skolberedning lämnar ifrån sig till fullmäktige i oktober. Jag gjorde själv dragningen kring det nya förslaget där vi i beredningen tagit till oss av synpunkterna från de öppna mötena och från den fördjupade statistiken. Ett förslag som jag hoppas blir verklighet eftersom det skapar en framtidstro för kommunens alla skolor och anger såväl ett kort- som långsiktigt perspektiv. När ett beslut är taget i fullmäktige kan vi också få en arbetsro att långsiktigt diskutera skolans uppdrag utan att fastna i lokalproblematiken.

Det var just det som den andra delen av mötet igår fokuserade på. Innehållet i undervisningen och det uppdrag skolan har. Jonas Hellberg från Kalmar gav det nationella perspektivet och delgav samtidigt sina erfarenheter från det skolpolitiska arbetet i Kalmar kommun. Ett arbete som Jonas och hans kollegor fått stort erkännande för. Framförallt gäller det satsningarna på lärarnas löner och det kändes nästan som en tanke när Lärarförbundet idag skickade mail till Mörbylångas kommunpolitiker och efterlyste modiga politiker som vill göra läraryrket mer attraktivt. Lyfte själv frågan om lärarnas allt för låga löner i samband med förra budgeten utan större framgång ens i mitt eget parti. Hoppas att insikten är större i år kring behovet av satsningar på den viktigaste resursen i skolan, lärarna.

Vi måste som kommunpolitiker ta vårt ansvar för barnen och höja statusen på läraryrket. Personligen tror jag att det måste till både mer i lönekuvertet och bättre möjligheter till kompetensutveckling. Vi har också en stor uppgift att se till att skolan klarar av sin största och viktigaste uppgift, den som skolmajor Björklund fullständigt glömt bort. Det kompensatoriska uppdraget. Att skapa en skola för lärande och bildning som gör att eleverna möjliggörs en social utveckling. Att på ett individuellt plan skapa lust och kreativitet som främjar kunskapsinhämtande hos våra elever. Uppdrag Skola handlar om att ge varje barn möjligheter i livet att utvecklas efter sin inneboende förmåga. Det är mycket större än Björklunds sorteringsskola!

söndag 25 september 2011

Lidingöloppet 2011

Igår genomförde jag mitt första Lidingölopp. Det var en härlig dag och en underbar känsla att vara på plats ute på Lidingö tillsammans med de andra ca 12 000 löparna i min egen klass, M30 och alla andra. Med det fina vädret var det mängder av publik, kan inte ens våga mig på en gissning hur många som letat sig ut till Hälsans Ö den här underbara höstdagen. De bidrog i alla fall till en fantastisk stämning utmed spåret, allt från familjerna som hittat ut i olika skogspartier till folkmassorna kring Kyrkviken, vidare till bandet som lirade härligt tung rock bredvid spåret och DJ-killen som körde Amarillos sommarplåga just när jag löpte förbi.

Allt som allt en fantastisk inramning och en folkfest. Själva loppet gick för min egen del rätt precis som jag hade förväntat mig tidsmässigt, hamnade på en sluttid av 3:30:36. Men loppet i sig var allt annat än jag tänkt mig. Tyckte jag följde alla råd och började lungt, inledde första 5 km på 34:38 och följande 5 km på 29:14. Redan vid 12 km började dock backarna och underlaget ta ut sin rätt, benen började stumna och de här 5 km tog 32:39 och påföljande 5:an hela 41:09. Det var också här runt 18-19 km jag var tvungen att slå av löpningen för första gången i en uppförsbacke, benen orkade helt enkelt inte... Näst sista 5 km gick på 35:19 och den sista på 36:03. Att springa uppför Grönstabacken, Abborbacken eller Karins backe var inte tal att tänka på...

Det var en nästan overklig känsla att gå i mål efter 30 km med fullständigt stumma ben som knappt bar en meter till men samtidigt med god ork kvar i övrigt som säkert klarat av en mil till. Det blev i alla fall en rejäl spurt sista 300 meterna tack vare publikens stöd, kunde liksom bara inte låta bli att köra allt vad kroppen orkade... Ett kan klart konstateras, Lidingöloppet kräver sitt... Till nästa gång är backträning och mjölksyreträning ett måste.

fredag 23 september 2011

TGI Friday

Fredag igen, sitter på kontoret och tar en kaffepaus. Hör dem spela Stenmarcks sjumilakliv på rix fm. Strofen "jag kommer inte hem ikväll" fastnar. Stämmer ju även för min egen del. Åker upp till Stockholm i em. Springer Lidingöloppet imorgon. Kollar Stenmarcks video. Kanske handlar den lite om samma känsla jag själv har inför att genomföra En Svensk Klassiker. Det där att utmana sig själv. Att hitta sig själv i den fysiska ansträngningen. För egen del har träningen gjort att jag sällan mått så bra som jag gör just nu. Det har varit en riktigt positiv energikick. TGI Friday, bjuder därför på Martin Stenmarck och hans "Sjumilakliv".

torsdag 22 september 2011

Det handlar om dig...

Sitter hemma och tittar ut på ett höstrusk. Ena stunden en rejäl regnskur och andra en solglimt. Löven har färgats gula och faller fler och fler. Är hemma pga stora tjejens hosta igår natt. Förkylningarna avlöser varandra. Tack och lov verkar en lugn förmiddag hemma varit rätta medicinen. Imorgon kan nog allt vara som det ska igen. Själv blir jag alldeles för seg av att "bara" vara hemma. Borde gjort både ditt och datt men höstrusket sätter sina spår. Hittar inte motivation och tänker hellre på helgens övningar.

På lördag är det dags. Då ska det springas tre mil på Lidingö. Försöker mentalt förbereda mig för ansträngningen. Alla jag lyssnar till och det som finns att hämta erfarenhet från talar om hur tufft sista milen är. Lägger upp min egen löpstrategi efter det. Hoppas kunna nå ner mot 3,5 timmar. Frågan är om jag verkligen har det i kroppen redan i år. Gäller väl att intala sig det i alla fall... Känner mig i alla fall i riktigt bra form, en härlig känsla!

Hittar mental styrka genom Veronica Maggios "Satan i Gatan" som strömmar ur spotify. Favoriten just idag är "Alla mina låtar", det handlar om dig... underbara Maggio...

tisdag 20 september 2011

Krigsminister Bildt

Läste idag en väldigt intressant artikel i Aftonbladet Kultur. Den tar upp den havererade svenska vapenexportpolitiken. Från att ha varit ett föregångsland för fred och frihet för världens nationer med höga ambitioner i vår internationella politik har högerregeringen med Carl Bildt i spetsen slagit in på en väg som lett till att inget land i världen exporterar mer krigsmateriel per capita än Sverige.

Carl Bildt.I socialdemokraternas regeringar var utrikesministern en fredsminister, i moderaternas regering är Carl Bildt en krigsminister! Styrd av kapitalets önskningar om vinstmaximering även när det handlar om massförstörelsevapen som leder till att hundratusentals människors förlorar livet runt om i världen. I dag riskerar dock detta fruktansvärda faktum dock hamna i skuggan av regeringens budgetförslag. Ett budgetförslag som iofs lika synskt går marknadens ärenden som Bildts utrikespolitik.

Ett budgetförslag där en tredjedel av det otillräckligt tilltagna reformutrymmet går åt som en avskedsgåva till Maud Olofsson. Sänkt restaurangmoms som inte bevisligen har några positiva effekter varken på priset för en toast skagen eller på antalet jobbtillfällen i restaurangbranschen. Förmodligen leder sänkningen till största sannolikhet endast till högre vinstuttag i företagen. Andra effekter av budgetförslaget är dyrare sjukvård och medicin i.o.m den höjda nivå i högkostnadsskyddet, orörd spritskatt, avdragsrätt för allmosor, minskade miljöanslag och underlåtenhet från regeringen att följa riksdagens beslut att humanisera sjukförsäkringen. Fortsatt systemskifte av det svenska välfärdssamhället m.a.o!

Andra som bloggar om budgeten: Högberg, Röda Berget, Alliansfritt, Moberg, Westlund

Media i ämnet:  DN, DN2Ab, Ab2, SvD, SVTSR, SR2

måndag 19 september 2011

Digital kompetens!

Den digitala kompetensen lyfts fram av exempelvis Rektorsakademin som en av de viktigaste förmågor som dagens och framtidens elever måste utveckla för att kunna möta morgondagens arbetsmarknad. Det handlar till exempel om att ha förmågan att kunna hantera information och omvandla den till kunskap, att hantera sin identitet på nätet, att förstå och använda media samt att kunna reflektera och lära nytt. Datorn och de moderna IT-verktygens betydelse för såväl skol- som samhällsutvecklingen kommer med all sannolikhet att fortsätta öka.

Forskningsresultat visar att de elever som har tillgång till IT blir mer engagerade och lyckas prestera bättre. Exempelvis visar OECD-rapporten Are students Ready for a Technology att eleven med den kortaste erfarenheten av datorer i skolan eller i hemmet fick sämre testresultat generellt sett i PISA-studien 2003. Rapporten visat även att elevens tillgång till datorer och deras självförtroende i användandet av datorer påverkar resultaten för eleverna.

Skolan har ett särskilt ansvar att erbjuda digitala lärmiljöer som gör det möjligt för alla elever att utveckla den digitala kompetensen. Detta ansvar tydliggörs också i den nya läroplanen för grundskolan. Där framgår det att skolan har ett tydligt ansvar för att varje elev kan hantera de moderna tekniska verktygen för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. Detta lägger grunden för att skapa en ny typ av skola som förbereder eleverna mycket bättre för framtiden. Det ger lärarna möjligheten att utforma uppgifter på helt nya sätt. Det ger eleverna bättre möjligheter att hantera information, genomföra sina arbeten och uppnå sina mål. Därtill ges förutsättningarna för att på ett klokt och positivt sätt koppla samman skolvärlden med den uppkopplade vardag som många ungdomar redan lever i utanför skolan.

För att ta detta ansvar och forma framtidens skola är jag glad över att få vara delaktig i både det förslag som läggs från Kalmarsunds Gymnasieförbund om en satsning på digital kompetens och i den motion som föreslår att Mörbylånga gör en strategisk IT-satsning där konceptet 1-1 genomförs för alla elever. Nödvändiga satsningar för samtliga stadier i vårt utbildningssystem i regionen. Satsar vi inte nu hamnar vår skolutveckling hjälplöst på efterkälken!

lördag 17 september 2011

Politik och förnyelse

Att engagera sig politiskt är en utmaning på flera olika sätt. Det är en härlig känsla att få möjligheten att påverka vår egen framtid och det är riktigt kul att möta så många olika människor och höra hur andra upplever samhället. Att engagera sig i vad som beslutas runt omkring dig är viktigt, utvecklande och en tillgång i livet. Därför krävs villkor som gör det möjligt att kombinera ett politiskt uppdrag med det övriga livet. Med jobb, barn, föräldrar eller annat föreningsengagemang. Det krävs en förändring både inom kommun, landsting och de politiska partierna.

Det skrev jag tillsammans Linda Blomdahl Petersson (m), Anna Thore (mp) och Johan Gustafsson (mp) i en debattartikel som publicerades i Barometern i torsdags. Politikens villkor skär rakt igenom samtliga partier. Artikeln tillkom utifrån våra fyras erfarenhet av hur det är att kombinera ett politiskt engagemang med att vara småbarnsförälder. Ser man till de allmänna förutsättningarna till politiska förtroendeuppdrag finns det en hel del att göra, vilket även kommer fram i den uppföljande artikeln (tyvärr ej publicerad på nätet) på Kalmarsidorna i gårdagens Barometern där både Linda och Johan Persson ger sin syn på Kalmars problematik.

Sett ur ett rent partiegoistiskt perspektiv finns det inom socialdemokratin än mer att göra. Socialdemokratin är inte längre det statsbärande parti och den folkrörelse som det en gång var. Som jag skrev i mitt inlägg om att socialdemokratin saknar opinionsledare så har något drastiskt hänt med vårt parti sedan 50-60-talet då vi bars fram av den tidens opinionsledare inom fackliga organisationer och andra folkrörelser. Socialdemokratin måste nu, skyndsamt, erbjuda möjlighet att påverka. Skapa arenor där våra ambassadörer, nya som gamla, blir lyssnade till. Platser där våra socialdemokratiska idéer kan utvecklas genom möten mellan våra opinionsledare. Vi måste bli ett modernt socialdemokratiskt parti där våra idéer bärs fram av personer med brett förtroende. Personer som blickar framåt!
 
Andra som bloggar på ämnet: Sebastian, Högberg & Westerholm

fredag 16 september 2011

TGI Friday

Ooops, där gick jag över 600 inlägg på bloggen... börjar bli en vana att plita ner några rader här, ibland bara tankar och ibland mer strukturerat och genomtänkt. Fredagar har ju blivit en tradition att leverera någon musikvideo utifrån min egen sinnesstämning och/eller vad jag just nu är med om... När jag satte mig ikväll efter att ha sövt tjejerna, A-C är på mammamiddag på området, började jag fundera över vad jag gett mig in på nästa helg.

Kom att tänka på Bruce Springsteens "Born to run" och började kolla igenom hans gamla låtar. Fastnade för en av de som jag lyssnade mest till hemma i pojkrummet i Vissefjärda. Bjuder därför på en ung och fräsch Springsteen och "Dancing in the Dark" ikväll. En liten gnista...

torsdag 15 september 2011

Lidingöloppet...

Lidingöloppet. Foto: Torbjörn Zadig.
Efter att ha fått erbjudande att ta över en väns startbevis för Lidingöloppet lät jag mina facebookvänner avgöra om jag skulle nappa på det. Med 50 gillanden inom loppet av 24 timmar lovade jag att genomföra Lidingöloppet ett år tidigare än beräknat, dvs lördagen den 25 september 2011.

Knappa tre timmar tog det för mina kära vänner att skrapa ihop de 50 gillandena, grymt imponerande! Nu blir det till att mentalt förbereda sig, fixa boende och resa. Kanske även se till att få några mil till i kroppen, speciellt lite backträning...

onsdag 14 september 2011

Arla Norrköpingsmorgon...

Sitter på rummet på hotellet ett stenkast från Louis De Geer-hallen där vi träffats för den årliga förhandlarkonferensen inom Hyresgästföreningen. Det blev många intryck under första dagen med de övriga drygt 140 kollegorna från landet. Främst kommer jag bära med mig diskussionen kring bolagens förvaltningskvalite efter bra inspel från allmännyttiga Stångåstaden och privata Lundbergs. De var tydliga på vikten av ett långsiktigt ägande och vikten av en sund fastighetsförvaltning för att skapa ett välmående bostadsbolag. Var även intressant att höra hur kollegorna i Stockholm jobbat med ett bolag i Huddinge med katastrofalt dåligt underhåll. Med uthållighet och långsiktighet har nu boendesituationen förbättrats avsevärt för hyresgästerna.


Slänger ett öga på morgonnyheterna där Regeringen uppmanas av någon forskare att ta den starka oppositionen på allvar och hitta överskridande lösningar. Frågan som hänger kvar är om Reinfeldt & co har förmågan att styra i minioritet. Lyckas inte statsministern skapa ett stabilt parlamentariskt läge bör man nog lyssna till de allt starkare rösterna om nyval. Det vore att ta ansvar för landets situation! Intressant att höra diskussionen om vad som krävs för att komma tillrätta med Europas ekonomier. Piska och morötter är svaret som levereras. Att gasa och bromsa är en gyllene konst för politiken men en nödvändig kompetens för att styra ett land. Något att ta till sig för ekonotrucken Borg! Nu dags för lite frukost innan dagens övningar tar vid...

tisdag 13 september 2011

Politikens villkor

Det pågår en mycket intressant diskussion kring politiken och politikens villkor idag. Ofta uppmärksammas det här i media genom fokus på de avhopp som, tyvärr, sker inom politiken då och nu. Den intressanta diskussionen är den som tar fasta på de bakomliggande faktorerna och fokuserar på lösningar istället.

För en tid sen tog jag del av den rapport som publicerades för ungefär ett år sedan från Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings Universitet. Den analyserar politikens villkor på ett djupare plan. Studien visar på att den vedertagna sanningen om att valdeltagandet sjunker över tid samtidigt som politikermisstron växer. De politiska partierna minskar i medlemsantal och de lokala organisationerna får allt svårare att rekrytera personer till förtroendeuppdrag. Studien visar också på att var sjätte förtroendevald lämnar sina uppdrag i förtid.

Det här är självklart allvarliga problem för vårt demokratiska system. Vi ser tydligt att politikens villkor idag leder till en snedvriden representation i våra demokratiska organ. De avhopp som sker från politiken kan delas in i "politiska" och "privata" skäl där hela 62 procent anger att det handlar om privata skäl medan endast 25 procent anger politiska skäl, 13 procent anger en kombination. De privata skäl som anges främst är flytt från kommunen samt förhållanden i arbetslivet. Med det kan vi konstatera att majoriteten av de politiska avhoppen inte sker pga varken maktfullkomlighet, gubbvälde eller toppstyre som media gärna får det till. Tvärtom är skälen till att avstå ett politiskt engagemang oftast kopplat till livssituationen och villkoren för politiskt utövande.

Hela 81 procent av de som lämnat sina uppdrag uppger dock att tiden inom politiken varit positiv eller mycket positiv och 55 procent kan tänka sig ett et politiskt uppdrag igen. Det i kombination med att undersökningar visar att 16-20 procent av befolkningen kan tänka sig ta ett politiskt uppdrag väcker frågor om hur vi tar tillvara medborgarnas vilja till politiskt engagemang och vilka villkor vi ställer upp för våra förtroendevalda. Hur stärker vi incitamenten för politiskt engagemang?

Jag skulle vilja hävda att det krävs en rejäl förnyelse och anpassning av politiken för att demokratin inte ska dö sotdöden. För det krävs villkor som gör det möjligt att kombinera ett politiskt uppdrag med övriga livet. Det krävs förändring både av kommun och de politiska partierna. Hur, det är en intressant diskussion att gå vidare med!

söndag 11 september 2011

Open Art Örebro

Var till Örebro i helgen med familjen för invigningen av nOSTalgiFROZZA, min mor och Jannes nya ostbutik i gamla stan. Ett stenkast från slottet i Örebro. En väldigt trevlig tillställning och det är alltid kul att träffa släkt och vänner. Men det som kommer fastna starkast i minnet efter helgen är varken den goda maten, osten eller för den delen vinet som det bjöds på. Nä, det är den underbara utställningen Open Art som pågått i centrala Örebro under hela sommaren.
Idag var sista dagen och det var väldigt kul att se hur man lyckats använda det offentliga rummet i centrala Örebro med konstens hjälp. Under våra promenader tittade vi oss nyfiket omkring för att upptäcka nya konstverk. Något som gjorde att vi upplevde staden på ett nytt sätt. En härlig upplevelse! Det tjejerna fastnade mest för var den gigantiska gula kaninen på Stortorget och de vita gubbarna längs Storgatan. Bella skulle stanna och klappa dem och varje gång funderade jag på om de skulle resa sig upp... Bjuder på några bilder. Kan man hoppas på att få se något liknande i Kalmar till nästa sommar, vore fantastiskt kul!
               

Som fan läser bibeln!

Inte för att jag själv är det minsta religös men att läsa bibeln som fan själv försöker jag låta bli. Lovade ju i veckan att återkomma till Reinhold Lennebos ledare i senaste numret av Fastighetstidningen. En artikel där han på fullaste allvar påstår att Hyresgästernas betalningsvilja måste avspegla sig i 2012 års hyressättning. Lennebo läser verkligen den nya lagstiftningen som fan läser bibeln. Hans artikel är inget annat än ett försök att politisera den svenska hyressättningsmodellen där bruksvärdet utifrån hyresgästernas allmänna värderingar är ledande.

Den typen av politisering borde han passa sig för som företrädare för mindre än en fjärdedel av det totala lägenhetsbeståndet i landet. Generalfelet Lennebo gör är att inte se till de positiva effekter bruksvärdessystemet har för hans egna medlemmar. I över 50 år med samförstånd kring rimliga och relevanta höjningar har parterna kommit överens på hyresmarknaden. Något som har lett till att privata hyresvärdar kunnat följa de allmännyttiga värdarnas hyresnivåer, trots att det, generellt, oftare förekommer sämre förvaltningskvalitet och brister i underhåll hos privata värdar. Det här har gjort att de privata värdarnas vinstmarginaler har varit goda tack vare bruksvärdessystemet.

Lennebo verkar helt ha missat att den nya lagstiftningen vilar på bruksvärdessystemet och att parterna har inlett ett samarbete som ska leda till systematiskt hyressättning. En utveckling av bruksvädressystemet som leder till mer rättvisande hyror utifrån hyresgästernas allmänna värderingar. Men det kanske är jag som missförstår Lennebo och att det är de allmänna värderingarna han menar när han pratar om betalningsvilja. Det kanske bara är hans fikonspråk och den kulturella kontext han befinner sig i som gör att vi uttrycker oss olika. För det kan väl aldrig vara så jävligt att han läser bibeln som fan själv...

fredag 9 september 2011

TGI Friday

Så åter fredagskväll. Sitter och smuttar på en kopp vaniljte. Läser lite statusuppdateringar från vänner på facebook. Har sövt lilltjejen. Påbörjat packningen inför trippen till Örebro imorgon. Invigning av Mamma och Jannes ostbutik, nOSTalgiFROZZA. Konstaterar att KFF äntligen signat ett nyförvärv till nästa år. Det artonåriga superlöftet Archford Gutu ska vara klart. Videosurfade med tjejerna innan middagen. Ett riktigt fredagsnöje. Speciellt när de är lite småtrötta efter en tuff vecka. Blev allt från Katy Perry, TGIF till Saades Masquerade. Fastnade slutligen för det här leendet hos Avril Lavigne. En härlig berättelse om hur leendet smittar och värmer frusna själar... TGI Friday!

torsdag 8 september 2011

Röda dagar framför oss???

Spelarflykten fortsätter från Kalmar FF. Idag tillkännagjorde Elfsborg att de värvat KFF:s vänsterback Stefan Larsson inför nästa säsong. Med det gör Larsson följe med Sobralense som för några dagar sedan gjorde klart med IFK Göteborg. KFF gick också miste om det tilltänkta nyförvärvet Moström som blev kvar i Norge. Mattias Johansson blir kvar mot sin vilja, frågan är när han kommer att röra på sig. Flera andra spelare sitter med utgående kontrakt.

Av de nya spelare som varit på plats för provspel har det inte blivit några kontraktsförslag. Det börjar bli oro i leden inför nästa säsong. Ledningen behöver agera och lösa kontrakt med de viktigaste spelarna i dagens trupp samt skyndsamt presentera några offensiva värvningar som tryggar spetskompetensen i truppen inför nästa år. Det handlar om att gjuta framtidstro i föreningen och visa på en vilja att bygga ett lag som kan vara med och fajtas i toppen under 2012!

Media i ämnet: Barometern 1, 2, 3, Radio Kalmar,

onsdag 7 september 2011

Nykter syn på privatiseringar!

Det är med glädje jag tar del av SNS rapport om "Konkurrensens konsekvenser" genom Laura Hartmans debattartikel i DN. Det som är glädjande är att den slår an en nykter syn på vilken effekt privatiseringarna ger. Speciellt i tider när det allt mer nyliberala Centerpartiet förespråkar en kraftigt ökning av de privata inslagen i välfärdssektorn. Från dagens 20 % till 50 %. En förändring som i ljuset av SNS rapport inte kan ses som annat än tokideologiskt.

Den nyktra syn på privatiseringarnas effekter som Hartman och de andra forskarna levererar tål att diskuteras på djupet. De konstaterar att 20 år av systemskifte inom välfärdssektorn inte har varit någon mirakelmedicin för varken kvalitet eller effektivitet. Det finns dock vissa förbättringar i tillgänglighet och när det gäller löneutveckling för vissa yrkesgrupper. Det här anser jag visar tydligt på att privatiseringar inte kan ske ohindrat bara för sakens skull. Privatisering av välfärdsverksamhet måste vägas med för och nackdelar vid varje tillfälle.

Artikeln sätter också fingret på det faktum att en återgång till tiden före privatiseringarna knappast skulle leda till en mer effektiv välfärdssektor. Däremot måste vetenskapliga utvärderingar ligga till grund för regleringar och korrigeringar av villkoren för de privata inslagen inom välfärden. Tror att vi med den mer nyanserade bilden av hur vi utformar välfärden med en mångfald av utförare under reglerade former kan utveckla den svenska välfärden ytterligare, såväl när det gäller kvalitet som effektivitet, tillgänglighet och attraktivitet.

Andra som bloggat om rapporten: Annarkia, Westerholm, Peter Andersson, Högberg

Media på temat: DN, SvD, Aftonbladet, SR

måndag 5 september 2011

Kulturellaste staden....

Befinner mig på vackra Almåsa Konferens vid legendariska Hårsfjärden utanför Stockholm. Är på utbildning med Hyresgästföreningen, en introduktionsutbildning för oss nyanställda förhandlare. Har varit en intressant första dag med genomgång av förhandlingsprocessen och förhandling med privata fastighetsägare. Fick ta del av en ledare i Fastighetsägarnas tidning som jag säkert kommer återkomma till. Däremot var det en notis intill som jag fastnade för. En undersökning som FÄF Göteborg Första Regionen genomfört har fått fram landets kulturellaste stad.

Föga förvånande är det Lund som tar tätpositionen när mäter hur ofta invånarna går på teater, bio, konserter, läser böcker och besöker bibliotek. Städer med stort kulturutbud har ofta en välutbildad befolkning och då är det inte speciellt konstigt att våra lärosätesstäder hamnar högt upp i den här typen av undersökningar. Vill man vara en attraktiv stad/region för välutbildad arbetskraft är m.a.o. kulturen en viktig konkurrensfaktor. Kan vi utveckla kulturen i Kalmarsundsregionen för att skapa större attraktionskraft? Det vore en intressant resa för Kalmar/Öland att göra tillsammans!

söndag 4 september 2011

Vart ska Öland?

Frågan om vilken region vi ska tillhöra har varit uppe till diskussion under lång tid. I gårdagens Ölandsbladet funderade Hedman kring det i sin ledare utifrån konstaterandet att Öland ligger närmare Köpenhamn. Senast jag själv skrev om det var den 11 juli utifrån mina upplevelser under Almedalsveckan. Då konstaterade jag att jag själv svängt i frågan till förmån för samma linje som Ulf Hedman.

Efter mina diskussioner under augusti med personer från Öland, Östergötland och även Småland har min bild klarnat ytterligare. Öland de omgivande kommunerna måste gå samma väg som sin egen arbetsmarknadsregion. Det vill säga söder ut i en Södra Götalands region tillsammans med Skåne-Kronoberg-Blekinge. Om norra delen av Kalmar län ska med i den regionbildningen måste avgöras i de kommunerna. Tror dock att samma logik bör gälla där. Håll ihop arbetsmarknadsregionerna, även om det innebär ett delat Kalmar län år 2015.

De här diskussionerna har även lett in på frågan om varför vi fortfarande är två kommuner på Öland. Fick delvis en förklaring av Peter Boströms tankar i gårdagens kolum. Tror därför det kan vara dags att igen ta upp frågan om en kommunsammanslagning till Öland, en kommun. Den här gången bör vi börja i rätt ände och diskutera vad vi Ölänningar vill få ut av en kommunsammanslagning. Med det kan det nödvändiga projektet bli en angelägenhet som Ölänningarna vill ställa sig upp för och genomförandet kan ske utan konsultrapporter och negativ retorik från bakåtsträvande politiker.

fredag 2 september 2011

TGI Friday

Utsikt under morgonpromenaden
Fredag igen, skönt... Till helgen blir det kalasande på längden, bredden, korsen och tvären när lilltjejen blir 3 år imorgon. Det blir tjejkalas och släktkalas x2. Ikväll har det blåsts ballonger, putsats och fejats... det mesta är fix och färdigt inför första drabbningen som blir kl. 10.00 imorgon :) Kom själv hem i eftermiddags efter att ha varit i Västervik i dagarna två för personalkonferens med Hyresgästföreningen Region Sydost. Väldigt trevliga dagar, kul att möta alla nya kollegor, diskutera folkrörelse och inte minst härligt att njuta av Västervik och skärgården. Bjuder därför på Peter Lundblads "Ta mig till havet" den här fredagskvällen, håll tillgodo!