söndag 11 september 2011

Som fan läser bibeln!

Inte för att jag själv är det minsta religös men att läsa bibeln som fan själv försöker jag låta bli. Lovade ju i veckan att återkomma till Reinhold Lennebos ledare i senaste numret av Fastighetstidningen. En artikel där han på fullaste allvar påstår att Hyresgästernas betalningsvilja måste avspegla sig i 2012 års hyressättning. Lennebo läser verkligen den nya lagstiftningen som fan läser bibeln. Hans artikel är inget annat än ett försök att politisera den svenska hyressättningsmodellen där bruksvärdet utifrån hyresgästernas allmänna värderingar är ledande.

Den typen av politisering borde han passa sig för som företrädare för mindre än en fjärdedel av det totala lägenhetsbeståndet i landet. Generalfelet Lennebo gör är att inte se till de positiva effekter bruksvärdessystemet har för hans egna medlemmar. I över 50 år med samförstånd kring rimliga och relevanta höjningar har parterna kommit överens på hyresmarknaden. Något som har lett till att privata hyresvärdar kunnat följa de allmännyttiga värdarnas hyresnivåer, trots att det, generellt, oftare förekommer sämre förvaltningskvalitet och brister i underhåll hos privata värdar. Det här har gjort att de privata värdarnas vinstmarginaler har varit goda tack vare bruksvärdessystemet.

Lennebo verkar helt ha missat att den nya lagstiftningen vilar på bruksvärdessystemet och att parterna har inlett ett samarbete som ska leda till systematiskt hyressättning. En utveckling av bruksvädressystemet som leder till mer rättvisande hyror utifrån hyresgästernas allmänna värderingar. Men det kanske är jag som missförstår Lennebo och att det är de allmänna värderingarna han menar när han pratar om betalningsvilja. Det kanske bara är hans fikonspråk och den kulturella kontext han befinner sig i som gör att vi uttrycker oss olika. För det kan väl aldrig vara så jävligt att han läser bibeln som fan själv...

Inga kommentarer: