tisdag 28 juni 2011

Rätt Hyra - Hyresrätt, snackis nr.2?

Under Almedalsveckan brukar hyresrätten på många sätt uppmärksammas. Mycket tack vare en väldigt aktiva kampanjorganisationen "jagvillhabostad.nu". Det har varit en fröjd under alla år att se, höra och lyssna till deras positiva kampanjande, det har alltid hänt något nytt... Till årets Almedalsvecka åker jag ju även som nyanställd förhandlare åt Hyresgästföreningen. Något som gör att jag än tydligare ser alla dessa seminarium som rör bostadsfrågorna och framförallt hyresrätten. Hyresgästföreningen genomför exempelvis Café Hyran på restaurang Friheten (Strandgatan 6) mellan kl. 15.00-16.30 under mån-tors. Det är ett samarrangemang med SABO och Fastighetsägarna kring hyresrättens betydelse.

Många gillar hyresrätten, inte bara unga som söker sin första bostad och kanske har svårt att få lån eller äldre som vill flytta från villan och söker ett bekvämare boende. För att hyresrätten ska vara attraktiv gäller att den håller en hög servicenivå, har överblickbar boendekostnad och är lätt att flytta till och från. Vilket också gör att den spelar en viktig roll på arbetsmarknaden. Rätt Hyra är något som jag är övertygad kommer att prägla debatten kring hyresrätten framöver, en snackis helt enkelt! Det handlar om att systematiskt se till att bruksvärdesprincipen gäller för hela beståndet. Att jämförbara lägenheter (samma standard, service och läge) ligger på likvärdiga hyresnivåer.

Kommer själv att besöka Café Hyran under torsdagen när Lars Ohly (v) och Sofia Arkelsten (m) diskuterar bostadsmarknaden. Hoppas de kan ge många klargöranden om hur de ser på bruksvärdesprincipen och möjligheten att införa Rätt Hyra på bred front!

Inga kommentarer: