tisdag 14 juni 2011

Juholt vs Reinfeldt

Det som DN beskriver som giganternas kamp sker imorgon i riksdagshuset under partiledardebatten. Den debatt som traditionsenligt avrundar riksmötet. Det blir den första debatten mellan Håkan Juholt och Fredrik Reinfeldt, den senare har ju konsekvent avböjt den förstnämndes debattinbjudningar i samband med de omval som skedde i våras. I ärlighetens namn har Reinfeldt mest gått och gömt sig hela våren och knappt varit synlig på den politiska scenen.

Hur som helst drabbar de båda, och resten av partiledarna, samman imorgon i kammaren. För er som vill följa bataljen går den live på SVT 2 i SVT Forum. Med all säkerhet kommer den också bli morgondagens snackis i media och den politiska bloggosfären. Hur det kommer att gå, tja det ligger väl som vanligt i betraktarens ögon.

Ett inte allt för hett tips är att den samlade borgliga pressen kommer ge Reinfeldt höga betyg för sitt statsmannamässiga agerande, vad han än säger och hur han än agerar... Reinfeldt kommer tala om ansvar för Sverige och om statsfinanserna, hur väl den borgliga politiken har lyckats med arbetslinjen. Sedan kommer han att lägga huvudet lite på sned och med sorgsen blick hävda att det bara är den moderata minoritetsregeringen som klarar av att ta ansvar för jobben, ekonomin och välfärdens kärna.

Håkan Juholt å sin sida kommer att visa på den borgliga politikens misslyckanden med ökat utanförskap genom skenande utförsäkringar i sjukförsäkringssystemet och en skrämmande stor barnfattigdom. Juholt kommer säkert trampa vidare på den inslagna vägen och med stort patos prata om kunskapsbaserad ekonomi, värdeburen tillväxt och sociala investeringar som syftar till att skapa ett inkluderande samhälle där alla ska kunna vara med. För det kommer han att hyllas i vänsterpressen.

Får vi se några överraskningar i morgondagens debatt? Jag hoppas verkligen det. Förhoppningsvis från Håkan Joholt som med sin energi och glada humör kan lyfta debatten. Kanske genom att han lyfter kulturens viktiga roll i samhället igen eller varför inte genom att något helt oväntat förslag som ingen förväntar sig inom exempelvis klimat och energifrågorna. Är det någon annan som kan överraska positivt i debatten så är det kanske nya språkröret Fridolin. Varför inte genom att tydligt markera mot främlingsfientlighet och intolerens!

Andra som bloggar om Debatten: Martin Moberg, Sebastian Stenholm, Peter Högberg

Media som skriver om kampen: DN, Aftonbladet, Expressen, SvD

Inga kommentarer: