måndag 13 juni 2011

Nattis, dax nu!

Har de senaste veckorna funderat över de olika vägar som kommunerna i vår närhet har tagit gällande nattis, eller barnomsorg på obekväma tider. Det är en fråga som varit central för socialdemokratin på södra Öland under lång tid. Senast genom den motion som Malin Hedberg lämnade in till fullmäktige som nu ska behandlas av den kommunala byråkratin medan föräldrar och barn med stora behov för att klara vardagen väntar på att vi ska komma till skott. Den här frågan är dock allt för akut för att ligga i motionshögen och vänta i över två år som många andra motioner fått göra under den moderata ledningen. Vi socialdemokrater tänker driva på, det är dax för Nattis nu!

Våra närliggande kommuner, Torsås och Kalmar har valt två helt olika väg när det gäller den här servicen till sina medborgare. Centerstyrda Torsås lägger ner sin verksamhet medan Kalmars rödgröna majoritet satsar och öppnar avdelning efter avdelning. Gratulerade själv Kalmar i en postning i januari där jag även önskade att vi på södra Öland kunde välja samma framgångsrika väg. Hoppas nu verkligen att den borgerliga treklövern som styr Mörbylånga ser till de behov som finns och väljer vägen framåt, dvs. inte kikar för mycket på sina alliansbröder i Torsås. Där blev en besparing på knappa hundratusen viktigare än medborgarnas behov av en tillgänlig välfärd! Den typen av borglig bokhållarpolitik ger knappast någon utveckling var den än förs!

Att denna service, i form av barnomsorg på obekväma tider, saknas i vår kommun är en brist. Att inte kunna ta jobb som erbjuds på obekväm arbetstid om du inte har en partner eller ett socialt nätverk som kan hjälpa dig är absolut inte ok. Speciellt inte när de största arbetsplatserna i kommunen kräver arbete på obekväm arbetstid. Inom industrin, inom vården, inom handeln och inom många fler yrkesområden arbetas det på kvällar, nätter och helger. Ingen tycker att det är konstigt att personal inom vården jobbar på kvällar och nätter eller att personalen i mataffären ska jobba kvällar och helger. Det som är konstigt är att vi inte erbjuder kommunal barnomsorg som är anpassad efter de tider som gäller på arbetsmarknaden. Vill vi fortsätta vara en växande kommun där vi skapar förutsättningar för arbete åt våra medborgare finns det bara en väg att välja, Nattis, och det är dax nu!

Mer att läsa om "nattis": Östran, SR Kalmar, Barometern, Hellberg tycker, Björn Andersson

För övrigt glädjs jag med italienarnas beslut i dagens folkomröstning om kärnkraften och känner stor tillförsikt inför valberedningens förslag till ersättare för mig vilken väljs av medlemsmötet på söndag!

Inga kommentarer: