måndag 19 juli 2010

Rödgrönt kulturlyft

Kulturen är samhällets syre ska Roy Andersson ha sagt... På Almedalens bibliotek gavs en rejäl syresättning fredagen den 9 juli då den rödgröna överenskommelsen "Kreativa Sverige – ett rödgrönt Kulturlyft" presenterades av de fyra partiledarna, Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Hela det ambitiösa förslaget går hitta via den här länken.

Tyvärr stal ju Littorin hela mediautrymmet de sista dagarna av Almedalsveckan med sina sexköp men SvD, DN och SR rapporterade i alla fall från den rödgröna presskonferensen. Många bloggar har också skrivit om överenskommelsen, bl.a. Högbergs Tankar som direktbloggade från presskonferensen, Gunno utifrån sitt perspektiv som Kulturchef på FHP, Kulturbloggen som förövrigt långt tidigare haft uppe tankarna kring ett kulturlyft...

Med "Kreativa Sverige" lyfts kulturfrågorna till en valfråga på nationell nivå. Äntligen! De senaste veckornas samtal jag har haft med personer från Öland visar på att det finns mycket att göra även på lokal nivå. Kulturen och naturen är några av våra starkaste tillgångar på södra Öland och kan tillvaratas mycket bättre än idag. I den lokala socialdemokratiska plattformen för nästa mandatperiod har kulturen en central roll. Genom kulturen gjuter vi framtidstro. Kultur uppstår i möten mellan människor och det är i dessa möten som nya idéer uppstår och växer. Nya idéer är i sin tur en förutsättning för utveckling och företagande.

Inga kommentarer: