söndag 15 augusti 2010

Valet är tydligt!

35 dagar kvar. Efter helgens två sommartal av Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin har valet blivit tydligt! Den 19 september står valet mellan en moderatledd allians eller ett socialdemokratiskt lett rödgrönt samarbete. Det står mellan en skattesänkarregering eller en regering som sätter jobben först. Valet står mellan att värna välfärdens lilla kärna eller att garantera en generell välfärd för alla.

Igår stod Fredrik Reinfeldt vid Slussen i Stockholm istället för sin vana trogen ute på Vaxholm. Frågan är om inte Fredriks huvudbudskap om fortsatta skattesänkningar på 20 miljarder skulle passat sig bättre ute på tokmoderata Vaxholm än inne på det mångfacetterade söder. Mitt bland aktivister som protesterade mot klimateffekterna av regeringens politik kör moderaterna sin patetiska vallåtsrefräng ”Om det funkar – låt det funka”. Funkar? Med en massarbetslöshet där 466 000 människor inte har ett jobb att gå till. Där ungdomsarbetslösheten skenat iväg till 207 000 personer inför en passiv borglighet. Det enda Fredrik R och Anders B orkat göra, förutom att sänka skatter, är att skylla på finanskrisen som, enligt borgligheten, tydligen drabbat Sverige hårdare än alla andra jämförbara länder... Besked gavs att Statsministern inte ser något problem med klyftorna mellan pensionärer och löntagare. Miljön och klimatfrågan ägnades dock inte en bokstav!

Mona Sahlin stod idag som Socialdemokratins ledare i Tantolunden på Söder i Stockholm och höll sitt sommartal. Kontrasterna kan knappast bli större! Ett tydligt ideologiskt tal som mejslade ut vägvalet för framtiden. Sahlins väg leder till möjligheternas land, ett Sverige som präglas av jämlikhet och solidaritet. Ett Sverige där vi tar gemensamt ansvar för varandras välfärd, river hinder, skapar frihet och möjligheter för alla oavsett bakgrund! Beskedet är tydligt, Socialdemokratin nöjer sig inte med välfärdens kärna! Vi inser att välfärd innebär så mycket mer. Jobben sätts främst, vi kan inte vänta med att bygga bort bostadsbristen, investera i modern infrastruktur, i utbildning och forskning, i fler lärare, fler förskollärare, fler vårdbiträden, fler sjuksköterskor och läkare. Vi ger också besked att pension är uppskjuten lön, den orättvisa skatteskillnaden ska bort. Låt oss dessutom klimatinvestera, i en ny regering för en miljö- och klimatpolitik värd namnet.

Fler bloggar på temat: Mats Engström, Peter Andersson, Peter Andersson 2, Martin Moberg, In Your Face, Högbergs tankar

Media om talen: Aftonbladet, Aftonbladet 2, DN, DN 2, SvD, SvD 2, Expressen, Expressen 2

2 kommentarer:

Hansa sa...

Välfärd kan alltså aldrig bestå i att vanliga människor får behålla mer av sin lön? Välfärd är alltså endast det som statens, landstingens och kommunernas chefer spenderar pengar på?

Michael Granstedt sa...

Välfärd är en samlande benämning på de delvis skattesubventionerade eller helt skattefinansierade tjänster och de transfereringar som stat, landsting och kommun tillhandahåller i syfte att säkra individens trygghet vid bland annat barndom, sjukdom, arbetslöshet, funktionshinder och ålderdom. Kallas ibland även "social trygghet" eller "socialt skyddsnät".