lördag 21 augusti 2010

Utanförskap...

Under dagens husvagnskampanj vid Köpstaden i Färjestaden hade vi många härliga samtal och mötte ett par hundra väljare denna underbara lördagseftermiddag. Anders, Roffe, Anneli och jag själv delade ut röda mumsiga hallon, en hel låda, nio liter gick åt... Trots denna härliga stämning blir det jag bär med mig två samtal som handlade om utanförskapet.

Det ena med en kvinna som efter 8 år av sjukskrivning, med tre diagnoser och med en läkare som för sitt liv inte förstod hur försäkringskassan kunde tro att hon skulle kunna jobba. Hon kände stor förtvivlan över sin situation och var, rent ut sagt, förbannad över den sittande moderat regeringen som med stor medvetenhet infört de hårdare reglerna i sjukförsäkringen. Lite sarkastiskt tilllade hon att hon tackat försäkringskassans läkare för att hon äntligen fått bli frisk efter åtta års sjukdom...

Det andra samtalet var med en man vars barn nu blivit arbetslös. En av 110 ungdomar mellan 18-24 år från Mörbylånga kommun som förra veckan sökte ett arbete. En av de 207 000 ungdomar som Reinfeldt ser som en synvilla. Mannen förstod inte hur ungdomarna ska klara sig, lyckligtvis kunde han själv stötta ekonomiskt. Men alla de arbetslösa ungdomar som är barn till ensamstående föräldrar eller har föräldrar som själva är arbetslösa, hur klarar de sig?

Det moderata Sveriges kalla politik och ökade klyftor blir inte tydligare än så!

Mer intressant läsning om utanförskap finns hos Veronica Palm, Helen Pettersson och Kalla Sverige.

Inga kommentarer: