tisdag 17 maj 2011

Trevlighetsfaktor

Den gångna helgen har präglats av hockey (mitt i fotbollssäsongen), Eurovision och omval i Västra Götaland respektive Örebro och några opinionsmätningar. När det gäller hockey-VM så var jag ju bara tvungen att frångå mina principer om hockey mitt i fotbollsäsongen och följa finalen mellan Sverige och Finland. När hela VM-äventyret började med en dålig Norgehistoria trodde jag aldrig att våra tre kronor skulle nå ända till finalen. Att de sedan inte räckte till i den sista perioden var såväl trist som tråkigt men de första två perioderna var både roliga och spännande att se. Ett silver är ju ändå ett silver och mer än jag trodde från början.

Spännande var även omröstningen i Eurovision. Riktigt kul att det gick så bra för vårt svenska bidrag den här gången. Speciellt kul när vi har två stora fan av "Manboy" här hemma. Stora tjejen fastnade för honom redan vid förra årets melodifestival och nu har även lilltjejen hängt på. Kommer nog tyvärr inte undan att åka med dem på Victoriadagen den 14 juli i Borgholm där Saade ska uppträda... Förhoppningsvis blir det en trevlig sommarkväll i alla fall.

Omvalen i Västra Götaland och Örebro blev stora framgångar för oss socialdemokrater. Oerhört roligt eftersom jag vet vilket jobb som mina kamrater lagt ner. Framgångarna i Örebro hade jag på känn. Dels använde de ett vinnande koncept som liknar det i Kalmar, Örebro framåt! Fick även rapporter direkt från Örebro om det lysande torgmötet som Håkan Juholt höll. Med underbar stämmning, 4-500 åhörare, ett engagerande tal från en partiledare i medvind vill gärna trevlighetsfaktorn bli hög. Fick även rapporter om den i motvind kämpande bävern, eller centerledaren Maud Olofssons tal på samma plats. Då handlade det om ett tjugotal åhörare som stod och tryckte på ett kalt torg. Rätt låg trevlighetsfaktor mao...

Det här med trevlighetsfaktor ska inte underskattas. I helgen presenterades två undersökningar i kvällsblaskorna. Dels hade man frågat om vilken partiledare som man ansåg var bäst skickad att leda en regering, dels så hade man frågat om trevlighetsfaktorn hos respektive partiledare. Den första undersökningen kan vi lägga därhän eftersom den egentligen inte mäter något relevant överhuvudtaget. Ett typexempel på en undersökning som frågar som man vill få svar... Den andra undersökningen kan även den tyckas relativt irrelevant. Tror dock att den kan ha större betydelse än vid första anblicken.

Hög trevlighetsfaktor är en framgångsfaktor för ledande politiker, eller för politiker på alla nivåer. Med trevlighet vinner man förtroende och med förtroende vinner man val. Att det nu är dött lopp mellan statsminister Reinfeldt och vår socialdemokratiske ledare Håkan Juholt gällande trevlighetsfaktor kan få stor betydelse för opinionsläget framöver. Att dessutom Juholt de facto ger ett mycket mycket trevligare intryck än den gråtrista moderatledaren bådar gott framöver. De socialdemokratiska valframgångarna i helgens omval ger dessutom en socialdemokratisk medvind och trevlighetsfaktorn i partiet är stigande.

Mer på ämnet: SVT, DN, SvD

Andra som bloggar om ranking: Radikalen, Peter Andersson, essbeck

Inga kommentarer: