Undersökningen visar också att:
•För 30 procent av Kommunals medlemmar med förskolebarn går det inte att arbeta heltid med de öppettider som barnens förskolor har.
•Förskolans öppettider motsvarar inte förälderns behov för var femte förälder bland Kommunals medlemmar.
•67 procent av föräldrarna har inte blivit tillfrågade om vilka behov de har av öppettider på förskolan. •Hälften av föräldrarna känner press att hämta tidigt från barnomsorg. Den främsta förklaringen, som varannan förälder som känner press anger, är att många andra barn blir hämtade tidigt.
•Personaltätheten i förskolan är betydligt lägre idag än i början av 1990-talet – nästan ett barn till per årsarbetare. Från i snitt 4,4 barn per årsarbetare 1990 till 5,3 idag.
Mörbylånga är en av de kommuner i Sverige som inte erbjuder en förskola utbyggd till sk. obekväma tider såsom kvällar, helger och nätter. Ändå ser vi att väldigt många har det behovet inom kommunen. Kommunens störste privata arbetsgivare, Guldfågeln, har skiftarbete vilket innebär svårigheter för föräldrar med anställning där att få ihop arbetstider med barnomsorg. Många i kommunen pendlar till arbete på fastlandet, hela 50 %. Många av dem är välfärdsarbetare och arbetar obekväma tider som helger, kvällar och nätter på exempelvis länssjukhuset. Barnfamiljer med den typen av arbete får ta till alla möjliga och omöjliga knep för att få ihop tillvaron pga den moderatledda majoritetens ovilja eller oförmåga att möta upp behoven hos befolkningen.
Den stressade tillvaron som småbarnsförälder har speglas mycket bra i det här klippet från SVT Play. Tänk vad skönt om vi i Mörbylånga kunde erbjuda en mer kvalitativ barnomsorg som ger både barn och föräldrar mer livskvalitet. Att öppna en avdelning på nya förskolan vid Snäckstrand för "obekväma tider" vore en bit på väg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar