onsdag 1 september 2010

En Center betraktelse

Den gamla fina centerrörelsen har stora problem med Maudismen i partiet. 1 av 3 väljare har vänt partiet ryggen sedan förra valet enligt en artikel i DN. Den enda borgliga folkrörelsen riskerar att bli fullständigt uppätet i sitt samarbete med "nya" moderaterna. Allt fler politiska ställningstaganden görs med Stureplan som horisont istället för som brukligt med landsbygdens bästa för ögonen.

Partiet har, med Maud i spetsen, gjort allt för att hålla ihop Allianssamarbetet. Det största sveket mot sina forna ideal var nog kärnkraftsfrågan där t.o.m. ledande regionala företrädare i Kalmar län öppet gått ut och kritiserat partiledningen... Avhoppade riksdagsledamöter väljer den mer klimatvänliga och landsbygdsinriktade Socialdemokratin.

Det blir klart intressant att se effekterna av flykten från Centerpartiet i Kalmar län och i våra 12 respektive kommuner. I Mörbylånga fick (c) se sig förbisprungna av (m) redan förra valet. Fem kommunalrådskandidater och trasig kompass gör knappast att partiet kommer att göra ett starkare val i år. Inte heller de samtal som jag haft ute under valrörelsen tyder på att särskilt många ser Centern som ett trovärdigt parti att leda kommunen.

Tre andra gamla centerfästen, Borgholm, Mönsterås och Vimmerby ser också ut att gå en spännande valdag till mötes. Frågan är inte om partiet tappar utan hur mycket! Peter Högberg funderar på samma tema.

Inga kommentarer: