tisdag 1 maj 2012

Valborg, Karleby och den moderna socialdemokratin!

Gårdagskvällen firade vi med den traditionella valborgselden nere på Saxnäs Kronocamping. Vi bor fantastiskt bra, inte bara vackert naturskönt, utan under sommarhalvåret även med närheten till campingen och allt de erbjuder. Som exempelvis ett trevligt valborgsfirande. Tack Lasse och Catrin med personal! Valborg innebar ju även uppladdning inför den internationella arbetarrörelsens egna dag, 1:a maj. En dag med högtidstal och demonstrationståg. En dag där socialdemokratin i Sverige nu i över hundratjugotre år presenterat de idéer som byggt vårt välfärdssamhälle.

Idag, 1:a maj 2012, är det många som ställer förväntningarna på de tal som ska hållas runt om i landet. Många är nyfikna på den nya inriktningen som den svenska socialdemokratin håller på att ta. De borgerliga regeringspartierna är t.o.m. så oroliga att de sprider massproducerade mallartiklar land och rike runt. I mallartikeln, producerad av de stockholmsbaserade presssekreterarna, ställs krav på konkretisering av den socialdemokratiska politiken. Borgerliga länspolitiker skriver snällt under. Ännu en stridsåtgärd från moderaterna med stödpartier som vittnar om idéfattigdom och regeringströtthet. Vi kan med andra ord bortse från de borgerliga tipsen, men vilka besked bör ges denna 1:a maj 2012?

Jag hoppas att mina partivänner som ska tala runt om i landet känner det ökande förtroende som den pragmatiska socialdemokratin har fått. Det historiska Löfvenlyftet förklaras av många på lika många olika sätt. En del hävdar att det är Löfvens lugna trygga utstrålning, andra hittar förklaringen i det kompetenta laget runt honom. Borgerliga belackare och vänstersympatisörer försöker sprida myten om att det är någon form av brist på besked i någon slags stor tystnad. De måste fullständigt missade de otaliga intervjuer som Löfven/Andersson gett de senaste tre månaderna! Själv tror jag förklaringen framförallt beror på att folk helt enkelt känner igen socialdemokraterna igen. Vi har återigen blivit det parti som förstår människors vardag bäst.

Ett arv vi burit med oss sedan Karlebys tid som "chefsideolog". Hans idéer kring funktionssocialismen bar socialdemokratin genom sekler av regeringsinnehav. Det är med dessa idéer vi skapat dagens svenska välfärdssamhälle. Genom att pragmatiskt reglera marknaden och utjämna orättvisorna i samhället. Genom att fokusera på utbildning och arbete. Genom att lägga slaget om ägandet vid sidan och fokusera på hur vi använder de gemensamma resurserna. Det är här jag hoppas att vi som rörelse tar vår utgångspunkt idag. Det är från dessa socialdemokratins grunder vi har möjlighet att skapa en ny tids socialdemokrati. 1:a maj 2012 är startskottet för byggandet av en modern socialdemokrati som vinner folks förtroende i val 2014, 2018, 2022, 2026. Nu samlas vi!

Inga kommentarer: