tisdag 25 maj 2010

Och hur var det med jobben?

Reinfeldt och moderaterna var under valrörelsen 2006 tydliga med att det var utifrån jobben de skulle dömas efter den här mandatperioden. Vid upprepade tillfällen har jag påtalat den allvarliga och skenande ungdomsarbetslösheten lokalt på Öland för kommunalråd Ingvarsson. Passivt har både Ingvarsson och Reinfeldt, liksom övriga moderata partianhängare, basunerat ut att all skuld ligger i den världsomfattande lågkonjunktur och finanskris som drabbat oss.

Verkligheten är en annan. Det är den förda moderata allianspolitiken som har förvärrat jobbkrisen och som idag kan utvärderas genom SCB:s arbetskraftsundersökning för aprilmånad 2010. Nu, 116 dagar kvar till valet, når arbetslösheten skyhöga siffror. 9,8% av befolkningen har inte ett arbete att gå till. Bland ungdomar mellan 15-24 år är sifran hissnande 30,1%. Sysselsättningsgraden är endast 63,7%.

I ljuset av dessa siffror kunde man hoppas på någon slags insikt bland borgliga politiker, men nä då. Centerpartiet och dess ungdomsförbund går istället ut och hävdar att arbetsmarknaden skulle må bra av att man knullar facket. En horribel och smaklös kampanj! Skolmajor Björklund och hans folkparti vill halvera ungdomars löner. Snacka om att slå på dem som redan ligger...

Utvärdera oss efter jobben var Reinfeldts uppmaning 2006. Ja. gärna! Vad Sverige och Öland behöver är någonting nytt. Ett socialdemokratiskt lett rödgrönt samarbete för jobben och för ungdomars möjligheter, både i riksdagen och på Öland!

Inga kommentarer: