tisdag 4 maj 2010

En rejäl attitydförändring, tack!

Idag presenterade Svenskt Näringsliv sin senaste ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Mörbylånga kommun har så sakteliga rört sig uppåt i rankingen och når 206:e plats av landets 290 kommuner. Förvisso är det glädjande att vi har nått en bättre placering än fjolårets bottennapp, men en 206:e plats på rankinglistan över kommunernas företagsklimat är knappast något att stoltsera med.

Den stora skillnaden från förra året är att nyföretagandet i kommunen har sjunkit som en sten, från plats 79 till 206. Detta sker samma år som turismen, där mycket av nyföretagandet sker, upplevde ett rekordår i regionen. Något som är ju djupt oroande för framtiden...

Tyvärr kan jag också konstatera att kommunen återigen hamnar långt ner på rankingen när det gäller attityder gentemot företagare. Här behövs en rejäl attitydförändring, inte minst från oss politiker och våra kommunala tjänstemän. Vi behöver en betydligt mer aktiv företagarpolitik i kommunen och måste utveckla en mycket bättre dialog med de företag och företagare som vill satsa på sin verksamhet. Det krävs för att det ska kunna skapas fler arbetstillfällen på södra Öland!

Inga kommentarer: