onsdag 22 februari 2012

Löfvens lag

Då går ryktesvågorna höga igen kring Socialdemokraterna. Imorgon kl.13.00 kommer beslut tas om Löfvens lag. Redan ikväll presenteras det förväntade laget av flera medier. Med all säkerhet kommer det innebära rokader på flera poster, däribland de centrala posterna som ekonomisk politisk talesperson och gruppledare för riksdagsgruppen. De nya namnen som det spekuleras om är Magdalena Andersson, idag överdirektör på Skatteverket, och Mikael Damberg, idag skolpolitisk talesperson. Vidare väntas Emma Lennartsson ta över ansvaret som stabschef.

Oavsett huruvida ryktena stämmer eller inte tycker jag förändringarna är välkomna. Stämmer de så handlar det om en positiv förändring som moderniserar socialdemokratin och tar sikte på framtiden. En tydlig riktning som Stefan Löfven slagit in på och som redan ger utdelning i opinionsmätningarna. En framtidsinriktad socialdemokrati som ger svar på både hur vi får fler i arbete och hur vi tryggar välfärden. Med Magda, Mikael och Emma på mer ledande positioner kan socialdemokratin på allvar utmana om regeringsmakten 2014! Bäva månde den trötta regeringsduon Borg/Reinfeldt...

måndag 20 februari 2012

Attraktivare hyresrätter

Sitter och tittar ut på ett vårlikt Öland samtidigt som ett par allt piggare tjejer går loss på Zhu Zhu Pets... Håller även på att förbereda mig inför det bostadspolitiska samtal som (s) i Kalmar bjudit in till på Jenny Nyström matsal ikväll. Ska ge Hyresgästföreningens bild av hur vi skapar större attraktivitet för hyresrätten. Som jag ser det finns det några centrala punkter.

För det första måste hyresrätten vara ett tillgängligt alternativ i alla skeden av livet. Hyresrätten ska erbjuda ett tryggt och säkert boende till en rimlig kostnad när du är i behov av en bostad. Om du flyttar till en annan ort för studier eller jobb. Om du får ändrade familjeförhållanden. I alla skeden av livet behöver hyresrätten vara tillgänglig, därför är mångfalden i utbudet centralt. På en ort behöver det finnas en bra mix av stora och små lägenheter, äldre och nyare bestånd och olika fastighetstyper anpassat till livets olika skeden. Självklart är även hyresnivån betydelsefull, målsättningen är att ingen ska behöva betala mer än 25% av sin disponibla inkomst!

En annan central del för att göra hyresrätten attraktivare är seriösa fastighetsägare som förstår att det är deras kunders hem som de ansvarar för. Att vara fastighetsägare är inte bara en investering som ska ge avkastning utan även ett samhällsansvar som kräver engagemang och förståelse för sina kunders boendemiljö. Att äga en hyresrättsfastighet är en långsiktigt investering. Faktiskt en av de mest lönsamma investeringarna om man sköter den rätt. Underhåll och skötsel är viktiga bitar för ett lönsamt ägande och nöjda kunder. Gott rykte hos fastighetsägarna är en viktig pusselbit för attraktivare hyresrätter!

Ett tredje område för attraktivare hyresrätter är att skapa likvärdiga ekonomiska villkor mellan de olika upplåtelseformerna. Idag gynnar politiken bostadsrätter och villor framför hyresrätter. Enligt en gemensam analys från SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen skiljer det hela 2000 kronor i månaden till det egna ägandets fördel. För att skapa likvärdiga villkor föreslår parterna på hyresmarknaden tre förslag.
1. En låg moms läggs på bostadshyror.
2. Fastighetsskatten på fastigheter med bostäder som upplåts med hyresrätt slopas.
3. Skattereglerna ändras för att underlätta underhåll av bostadshyreshus.
I analysen, som du hittar här, finns mer djupgående förklaringar kring hur förslagen skapar större rättvisa på bostadsmarknaden!

söndag 19 februari 2012

En drippelidropp söndag...

Dagens rubrik skulle kunna syfta till familjens rinnande näsor så här mitt i vår flunsatid, eller till det rejäla väderomslag som gav flera plusgrader och regn igår kväll här hemma i Saxnäs. Men egentligen är det snarare mitt eget filosoferande kring den senaste tidens politiska händelser som kan kännetecknas med ett drippelidroppande... Det händer mycket på många olika områden och i strid ström droppar tankarna förbi... Ska försöka samla ihop några pölar den här söndagsmorgonen!

Socialdemokraternas lyft. Idag presenteras den nya Sifon i flera medier, vi socialdemokrater lyfter ur krisen med 4,6%. Tre veckor efter det turbulenta partiledarbytet är vi då tillbaka på nivåer som 29,2%. Löfveneffekt menar media, mediaeffekt skulle jag våga påstå! Efter månader av negativ rapportering som ledde till det historiska raset har journalister nu mer nyfiket ställt sig frågan vilken politik vår nye partiledare står för. Löfven har på ett tydligt, tryggt och stabilt sätt visat att fastslagna kongressbeslut gäller och att han vill se partiet utvecklas till den frihetsrörelse som de socialdemokratiska värderingarna innebär. Nu måste han och Jämtin även få fart i arbetet med att modernisera socialdemokraterna!
En annan del av mediaeffekten är dessutom att nu äntligen når granskningar om regeringens bristfälliga politik igenom på ett seriöst sätt. Misslyckandet med sysselsättningen och regeringens försök att dribbla bort det har fått stort utrymme, undlåtenheten från regeringen att följa riksdagens beslut gällande sjukförsäkringen har granskats, biståndsministerns tillkortakommanden med biståndspolitiken har lyfts och så vidare.

Kalmarsunds kommun. Regionalt hände så plötsligt det som jag hoppades på när jag skrev mina postningar i månadsskiftet oktober/november. Markus Lund (s) och Eddie Forsman (m) bjöd in kommunledningarna för Kalmar, Torsås, Nybro, Emmaboda, Mörbylånga och Borgholm till överläggningar kring den framtida kommunstrukturen. Med det har frågan lyfts på rätt politiska nivå. Processen och diskussionerna om hur vi bäst löser vårt kommunala ansvar kan därmed ta sin början. En del politiker, främst centerpartister, har redan förfasats av tanken på en större kommun. Det som lyser igenom är rädslan att förlora sin egen politiska plattform. En väldigt dålig anledning till kritik i mina ögon.
Personligen tror jag att ett utökat samarbete, gärna som en Kalmarsunds kommun, är ett måste för att ge den service vi kräver både när det gäller skola och omsorg men framförallt när det gäller kulturupplevelser, en aktiv fritid och ett rikt föreningsliv. Det finns även goda skäl till samordning av näringslivsfrågor och turismen. Med den utredning som nu kan göras skapas ett bra underlag för vidare diskussioner och förhoppningsvis en öppen debatt som hittar kreativa lösningar utan ankdammstänk, det är Kalmarsundsreginoen värd!

lördag 18 februari 2012

15 dagar kvar...

Nedräkningen har verkligen börjat på allvar inför årets Vasalopp. Om 15 dagar står jag där igen på startlinjen i Berga By, startfålla 10. De senaste veckorna har varit en klar besvikelse utifrån förberedelseperspektiv. Förra veckan blev det väldigt lite träning pga jobbet och den här veckan har hela familjen legat däckade av feber. För min egen del från i onsdags, idag börjar kraften komma tillbaka. Frågan är om jag vågar mig på ett lättare träningspass under dagen?

De 15 dagarna som återstår ska jag försöka använda så förnuftigt som möjligt för att ha en pigg och fräsch kropp som orkar hela vägen den 4 mars. Årets målsättning har ju varit att komma till Mora innan det blir mörkt. Tänker använda de närmaste dagarna till en del intervallträning och nästa helg hoppas jag det går att genomföra ett sista långpass på skidor, gäller bara att vintern håller i sig...

Torsdagen den 1 mars bär det av mot Örebro och sedan vidare till Mora på fredagen. På torsdagen börjar även kolhydratladdningen, ska faktiskt ge Vitargo en chans till trots förra årets fadäs med illamåendet. Vallning är även i år beställt hos VasaSvahn, får se vilken typ av vallning det blir. Har ju i år verkligen upplevt hur stor betydelse skillnaden på bra och dåligt vallade skidor gör. Nu är det bara att räkna ner de sista 15 dagarna och hoppas på en härlig skidupplevelse!

söndag 12 februari 2012

Träningslogg

Vaknar upp till ett vackert vinterlandskap här hemma på Öland. Det har kommit några cm nysnö till i natt, härligt! Igår blev det en tur till Svartbäcksmåla, den första för säsongen faktiskt. Blev ett två timmars pass i skapliga spår. Kände mig pigg i kroppen och med relativt gott tempo tog jag mig ca. 22 km på de 120 minutrarna... Min Runkeeperapp hade fortfarande spelet och kunde tyvärr inte användas, nu är den omladdad och förhoppningsvis funkar den nästa gång.

fredag 10 februari 2012

TGI Friday

En intensiv vecka går mot sitt slut. Har inte hunnit med någon träning men efter 8,5 mil skidåkning förra veckan kanske det är bra med lite vila... Imorgon blir det en sväng till Svartbäcksmålaskogarna och några mil till.

Har inte heller blivit någon postning av det politiska slaget på länge här heller även om det verkligen inte saknats uppslag på sistonde... Har återigen funderat en hel del kring mitt bloggande och har väl ännu inte riktigt funnit mig själv, vilka former jag vill att mitt skrivande och engagemang ska ta.

Fick av någon anledning Alphavilles "Forever Young" på hjärnan ikväll, skön 80-tals synth som påminner om varma skoldanser i svunnen tid... Håll tillgodo!

fredag 3 februari 2012

Träningslogg

I väntan på en mysig fredagskväll med räkor och tillbehör kommer här en rapport om dagens träning. Det blev en mil härlig skidåkning under perfekta förhållanden, om än lite bistert med minus 17 grader. Tiden blev 53 minuter och tekniken börjar komma allt mer vilket innebar ett bra tempo och en go känsla i kroppen...

torsdag 2 februari 2012

Träningslogg

Igår blev det mycket riktigt en milrunda, eller 9,98 km, på dryga timmen. Bra tempo och mycket stakträning. Idag var det dags för ännu ett långpass, blev tre mil på rätt precis tre timmar. Tyvärr la Iphonen ner, pga kylan, efter dryga 26 km... Väldigt bra energi genom hela passet och skapligt tempo, en rejäl genomkörare... Nu är det bara två skiddagar kvar här uppe i Hundfjället och förhoppningsvis blir det några mil till... Tack och lov håller snökanonen på att fixa goda förutsättningar för att det kan bli några mil på hemmaplan åxå innan den 4 mars!

onsdag 1 februari 2012

Träningslogg

Igår blev det 2 timmar skidåkning i en fantastiskt vacker natur runt Myrflodammen. Ett underbart vinterväder med härlig sol, tyvärr riktigt kallt också. Minus 12-13 grader gjorde att jag förfrös fingrarna och fick bryta långpasset redan efter 17,5 km. Trist men nödvändigt... Rundan kändes rejält i kroppen med långa och relativt tuffa stigningar, tack och lov lika härliga utförslöpor... Idag väntar ett kortare pass på ca. en timme med fokus på dubbelstakning.