söndag 19 februari 2012

En drippelidropp söndag...

Dagens rubrik skulle kunna syfta till familjens rinnande näsor så här mitt i vår flunsatid, eller till det rejäla väderomslag som gav flera plusgrader och regn igår kväll här hemma i Saxnäs. Men egentligen är det snarare mitt eget filosoferande kring den senaste tidens politiska händelser som kan kännetecknas med ett drippelidroppande... Det händer mycket på många olika områden och i strid ström droppar tankarna förbi... Ska försöka samla ihop några pölar den här söndagsmorgonen!

Socialdemokraternas lyft. Idag presenteras den nya Sifon i flera medier, vi socialdemokrater lyfter ur krisen med 4,6%. Tre veckor efter det turbulenta partiledarbytet är vi då tillbaka på nivåer som 29,2%. Löfveneffekt menar media, mediaeffekt skulle jag våga påstå! Efter månader av negativ rapportering som ledde till det historiska raset har journalister nu mer nyfiket ställt sig frågan vilken politik vår nye partiledare står för. Löfven har på ett tydligt, tryggt och stabilt sätt visat att fastslagna kongressbeslut gäller och att han vill se partiet utvecklas till den frihetsrörelse som de socialdemokratiska värderingarna innebär. Nu måste han och Jämtin även få fart i arbetet med att modernisera socialdemokraterna!
En annan del av mediaeffekten är dessutom att nu äntligen når granskningar om regeringens bristfälliga politik igenom på ett seriöst sätt. Misslyckandet med sysselsättningen och regeringens försök att dribbla bort det har fått stort utrymme, undlåtenheten från regeringen att följa riksdagens beslut gällande sjukförsäkringen har granskats, biståndsministerns tillkortakommanden med biståndspolitiken har lyfts och så vidare.

Kalmarsunds kommun. Regionalt hände så plötsligt det som jag hoppades på när jag skrev mina postningar i månadsskiftet oktober/november. Markus Lund (s) och Eddie Forsman (m) bjöd in kommunledningarna för Kalmar, Torsås, Nybro, Emmaboda, Mörbylånga och Borgholm till överläggningar kring den framtida kommunstrukturen. Med det har frågan lyfts på rätt politiska nivå. Processen och diskussionerna om hur vi bäst löser vårt kommunala ansvar kan därmed ta sin början. En del politiker, främst centerpartister, har redan förfasats av tanken på en större kommun. Det som lyser igenom är rädslan att förlora sin egen politiska plattform. En väldigt dålig anledning till kritik i mina ögon.
Personligen tror jag att ett utökat samarbete, gärna som en Kalmarsunds kommun, är ett måste för att ge den service vi kräver både när det gäller skola och omsorg men framförallt när det gäller kulturupplevelser, en aktiv fritid och ett rikt föreningsliv. Det finns även goda skäl till samordning av näringslivsfrågor och turismen. Med den utredning som nu kan göras skapas ett bra underlag för vidare diskussioner och förhoppningsvis en öppen debatt som hittar kreativa lösningar utan ankdammstänk, det är Kalmarsundsreginoen värd!

Inga kommentarer: