tisdag 3 juli 2012

Makt med perspektiv

Har haft en strålande dag i Almedalen som varit fullmatad med bra seminarium. Började dagen hos Kairos Future med ett frukostseminarium kring Makt 2030. Det diskuterades kring hur olika maktperspektiv kan tänkas utvecklas på 18 år sikt. Hur kommer den ekonomiska, politiska och kulturella utvecklingen påverka maktförhållandena i världen och hur påverkar det vårt samhälle? Självklart inget facit i den diskussionen men väldigt intressanta tankegångar kring företagens vilja att ta ett större ansvar för anställda och kunder samt vad urbaniseringen och de demografiska förändringarna ger för maktförskjutningar.

Nu har precis ett samtal börjat om vad som händer när man utmanar starka makter med bl.a. Mona Sahlin efter en filmvisning av dokumentären Big Boys Goes Bananas på Filminstitutets arrangemang på Bio Roxy. Filmen var oerhört stark, sevärd och tänkvärd. Den ger verkligen perspektiv på hur makt kan missbrukas och hur viktigt det är att vi står upp för vår yttrandefrihet!

Hela dagen blev en process som jag inte hade förväntat mig. Från den vackra morgonpromenaden genom Rosornas stad till biomörkret på anrika Roxy. En tankeprocess som lär fortsätta med distans till dagens intryck. Hur är makten formulerad i dagens samhälle och på vilket sätt används den?

Inga kommentarer: