onsdag 31 augusti 2011

Lööf vill de ha!

Nu är det klart att Centerpartiets valberedning föreslår Annie Lööf till partiordförande vid stämman i Åre. "Lööf vill vi ha" har samtliga lokala centerpartister utbrustit när man har frågad vem de vill ska efterträda Maud Olofsson. Ganska märkligt i mina ögon. För samma centerpartister har inte i alla lägen varit nöjda med Olofssons inslagna linje, bort från folkrörelse och in i ledbanden bakom högerregeringens nestor Reinfeldt. Missnöjda har de varit med kärnkraftssveket, den ensidiga fokuseringen på skattesänkningar och bristen på ansvarstagande för att hela landet ska leva.

Samma personer ropar nu hurra när Annie Lööf ska ta över. En renodlad stureplanscenter som vill vrida Centerpartiet än mer åt det nyliberala hållet, Värnamoliberalism kallar hon visst det för. Förslagen Annie själv har drivit de senaste åren är bl.a. avskaffande av LAS, införande av plattskatt, gå med i NATO och utförsäljning av Sveriges Radio och Sveriges Television. Med Lööf blir det i alla fall tydligt att det är skillnad mellan höger och vänster i svensk politik. Det är bara att önska Centerpartiet och Lööf lycka till!

Några andra som bloggat om förslaget: Partistaten, Martin Moberg, Alliansfritt, Peter Andersson

Några media som rapporterar: Aftonbladet, DN, DN 2, SvD, SvD 2

tisdag 30 augusti 2011

#nystart

Under eftervalsdebatten förra hösten fördes en ivrig diskussion kring det socialdemokratiska ledarskapet, dess organisation och politik. Vi sökte efter en modern socialdemokrati som kunde leverera lösningar inför morgondagens utmaningar. Nu efter ett halvår med nya ledarduon Juholt/Jämtin måste partiet växla upp och vilja förändring. Förändring för förtroende. För min del handlar det minst lika mycket om organisatorisk förändring som politisk. I mitt inlägg från november 2010 skrev jag att Socialdemokratin saknar opinionsledarna. En text som är lika aktuell idag när debatten om socialdemokratins organisering tar fart igen.

Socialdemokratiska Arbetarepartiet har i över ett decennium halkat efter i den samhällsutveckling som har skett. Det stolta Arbetarpartiet hade i det svenska folkhemmet en väldigt stark förankring. Genom att vara en folkrörelse som fanns i människors vardag lyckades SAP skapa en stark förtroendeställning. Partiets många förtroendevalda kunde både lyssna in de reformer som efterfrågades av medborgarna och genom goda relationer förklara den socialdemokratiska politiken som den bästa lösningen på människors problem.

Thorstenson visar i sin bok ”Människor påverkar människor” på studier som sedan lång tid förklarar betydelsen av personlig påverkan. I slutet av 50-talet genomfördes en omfattande studie i Sverige som visade på att ca 1 av 10 personer kunde identifieras som opinionsledare. Av dessa var 8 av 10 medlemmar i ett politiskt parti eller facklig organisation. Relationerna för personlig påverkan ser ungefär likadant ut i senare studier. Frågan socialdemokratin måste ställa sig är om dessa opinionsledare bär ut våra värderingar idag. Med all säkerhet är sambandet mellan opinionsledare, fack och politik annorlunda år 2010 än 1960.

De senare årens genomgripande samhällsförändring har ruckat på förutsättningarna. De fackliga organisationerna har försvagats på arbetsplatserna. Det facklig-politiska arbetet är allt mer ifrågasatt. Medlemstappet i de politiska partierna har varit betydande, inte minst hos Socialdemokraterna. Socialdemokratin saknar därför idag opinionsledarna. De personer som vi i vår närmaste vardag förlitar oss på och känner förtroende för när vi söker råd och ledning inför viktiga beslut har inte sina rötter i eller hjärta för de socialdemokratiska värderingarna längre.

Hur hittar vi då tillbaka? Personligen är jag övertygad om att vår politik attraherar det stora flertalet svenskar. De socialdemokratiska värderingarna som byggt det svenska välfärdssamhället har ett grundmurat förtroende. Vi har lösningar för ett framtida samhällsbygge utifrån solidarisk fördelning med välfärd, jobb och utbildning i första rummet. Den moderna socialdemokratin finns redan här i idéerna kring Möjligheternas land. Den moderna socialdemokratin måste knyta till sig dagens opinionsledare. Socialdemokratin måste erbjuda möjlighet att påverka. Arenor där våra ambassadörer blir lyssnade till. Platser där våra socialdemokratiska idéer kan utvecklas genom möten mellan våra opinionsledare. Vi måste bli ett modernt socialdemokratiskt parti där våra idéer bärs fram av personer med brett förtroende, som blickar framåt, som ger lösningar för morgondagen.

Andra som bloggar i ämnet: Sandro Wennberg, Annika Högberg, Martin Moberg, Staffan Lindström, Peter Högberg

Media som rapporterar kring Socialdemokraterna: SvD, DNExpressen

Öland och turismen

Igår tog styrelsen för Ölands kommunalförbund det beslut jag själv gärna sett att vi hade tagit för knappt ett år sedan. Skrev då om vikten av långsiktiga besked för Ölandsturismen och Destination Öland. Nu äntligen ges långsiktiga besked om att kommunerna gemensamt tar ansvar för turistinformationen på Öland genom Ölands Turistbyrå. Ett besked jag gärna hade gett för länge sedan och som jag vet varit efterfrågat inom turismnäringen. Nu kan vi med gemensamma krafter utveckla destinationen och på allvar utforma en offensiv turismstrategi för framtiden.

Själv lämnar jag nu styrelsen för Ölands kommunalförbund iom att jag lämnar över många av mina politiska uppdrag till Malin Hedberg. Önskar henne all lycka till i det gemensamma arbetet för Öland i frågor som rör näringsliv, turism och räddningstjänst. Att arbeta för gemensamma lösningar för hela Öland är en väg jag hoppas vi kommer att gå på allt fler områden för att, i en inte allt för avlägsen framtid, skapa möjligheter för en gemensam Ölandskommun. Tror att det är rätt väg för hela Öland!

måndag 29 augusti 2011

Intressant Senegales

Idag var det debut för KFF:s senaste provspelare. Senegalesen Papa Alioune Diouf gjorde 90 minuter i U 21-matchen mot Trelleborg på Vångavallen. Enligt rapporter en mycket intressant provspelare med både fart och tyngd i spelet. Vi får hoppas att KFF handlar snabbt för någon injektion till vårt anfallsspel behövs om vi ska vara med och slåss om Europaspel nästa år. Den allsvenska avslutningen kan bli riktigt intressant med en Henrique i form och en intressant senegales med fart och tyngd som extra krydda...

söndag 28 augusti 2011

Utan bostäder ingen tillväxt, utan tillväxt ingen välfärd!

Den negativa ekorrhjulet snurrar vidare i högerns Sverige. Det blir allt tydligare att den moderatledda regeringen tappat allt vad styrfart heter. Den senaste i raden av områden där de fyra regeringspartierna bedrivit återvändsgrändspolitik under allt för många år är bostadspolitiken. Vi ser nu tydligt hur bostadsbristen slår hårt över hela Sverige. Framförallt är det idag studenter som blir drabbade och folk som vill flytta till storstadområdena, men bristen på bostäder lurar runt hörnet även på mindre orter ute på landsbygden.

Förra året färdigställdes endast 125 studentbostäder. Det betyder en ny lägenhet på fler än 500 nya studenter. Samtidigt färdigställdes endast 2045 lägenheter med ett rum och kök/kokvrå. Det är den lägsta nivån sedan 1989, trots rekordstora ungdomskullar. Samtidigt räknar Regionplanekontoret i Stockholm att man år 2030 kommer lida brist på uppemot 73 000 högutbildade i huvudstadsregionen. Något som kommer skapa stora svårigheter för företag att få tag på rätt kompetens med minskad tillväxt som följd. Minskad tillväxt leder direkt till mindre utrymme för välfärdsambitioner. Utan bostäder ingen tillväxt och utan tillväxt ingen välfärd!

Därför är det hög tid att slå om till en aktiv bostadspolitik, stimulera byggande av såväl särskilda studentbostäder men även av fler hyresrätter. För att skapa måste det till likvärdiga ekonomiska förutsättningar mellan de olika upplåtelseformerna. Skatter, avgifter och avdrag måste likställas mellan egna hem, bostadsrätter och hyresrätter. Nya kreativa lösningar för att minska produktionskostnaderna av studentbostäder måste stimuleras liksom förslag på hur befintliga fastigheter kan omvandlas. Ett särskilt investeringsstöd till studentbostäder vore önskvärt!

Media om bostadsbristen: SvD, SvD 2, SVT

lördag 27 augusti 2011

Var va publiken???

Upplagt för fotbollsfest. Lördag, 16.00, sol, 25 grader, IFK Göteborg, Nya Guldfågeln Arena. De yttre förutsättningarna för ett fullsatt GFA var näst intill perfekta men var va publiken? Ofattbart låga 8912 personer hittade till Arenan och fick se en relativt spännande match trots 0-0. Matchen på läktaren vanns dock överlägset av de ca 500 änglasupportrarna. Hemmaklackarna var ovanligt tama och den där riktiga feststämningen kom av sig pga de allt för få och svårflörtade i hemmapubliken.


Fotbollsfesten blev inställd och avslutades på sämsta sätt idag då jag fick en propagandatidning från främlingsfientliga SD på rutan till bilen, den hade jag absolut inte bett om... Hoppas KFF tar tag i problemet och ser till att publiken slipper få sina bilar lappade under match. Hoppas också att publiken hittar tillbaka till GFA och att hemmamatcherna blir till de fotbollsfester de kan vara!

fredag 26 augusti 2011

TGI Friday

Fredag igen. Idag är det dax att stanna upp en stund. Fundera över livets väsentligheter. Fundera över vad du och jag kan göra för att hjälpa de som behöver. Ägna en stund åt att lyssna till "Ringar på vattnet" med konstellationen Kedjan. Ett projekt för Radiohjälpen och deras insamling för de svältdrabbade på Afrikas Horn.



Stöd Radiohjälpens insamling för torkans offer! Du kan rädda människors liv genom att sms:a 50, 100 eller 200 till nr 72 999 för att skänka motsvarande belopp, eller betala till plusgiro 90 1950-6 eller bankgiro 901-9506.




I ett land med något allvarligt fel...

Attefall
I ett land, där bostadsministern hänvisar ungdomar att söka sig till universitet- och högskoleorter där de kan få tag i ett boende, är något allvarligt fel. Valet av studieort får självklart inte styras av tillgången på bostäder till rimliga kostnader. Valet av studieort måste få styras av intresse och förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Studenter måste självfallet erbjudas en god bostad var de än väljer att studera, inget annat är acceptabelt för ett land med välfärdsambitioner.

Björklund
I ett land, där utbildningsministern hellre fokuserar på att bestraffa fusket än att diskutera hur vi stärker kvaliteten i landets utbildningar och hur vi skapar utrymme för rättvisa löner för lärarkolleget, är något allvarligt fel. I ett land med välfärdsambitioner betyder utbildning så mycket mer än att mäta teoretiska kunskaper utifrån en given måttstock. Utbildning ger landets invånare möjlighet till bildning och utveckling. En bildning och utveckling som skapar personlig kreativitet och förmåga som är till gagn för hela samhället.

Elmsäter-Svärd
I ett land, där infrastrukturministern anser att det inte behövs mer resurser till järnvägar och vägar trots att det råder tågkaos så fort det faller lite snö och kollektivtrafiken överges för att den inte håller måtet, är det något allvarligt fel. En god infrastruktur är nödvändigt i ett land med välfärdsambitioner. Infrastrukturen är förutsättningen för ett fungerande näringsliv och arbetsmarknad. Med en ändamålsenlig infrastruktur skapar vi ett konkurrensmässigt näringsliv såväl genom tillgång på kompetent arbetskraft som genom möjligheter att smidigt få ut sina produkter och tjänster till marknaderna.

I ett land där något allvarligt fel stavas en handlingsförlamad regering krävs det nationell samling i dess riksdag. Idag levererar Juholt/Waidelich en bärande idé på DN Debatt om en väg bortom den återvändsgränd som högerexperimentet inneburit med skattesänkningar som botemedlet på det mesta. En väg som stärker landets konkurrenskraft på lång och kort sikt genom satsningar på Utbildning, Bostäder och Infrastruktur!

måndag 22 augusti 2011

Rosa Helikopter...

Skolstart idag, stora tjejen började förskoleklass och en ny epok i livet har börjat för henne. Första dagen hade i stort varit bra. Det var bara en sak som bekymrade, rejält. Alla elever hade fått busskort för att kunna åka skolbussen. Det är bara det att Meja inte ska åka skolbussen, vi hämtar och lämnar henne och Bella på samma gång. Det blev väldigt mycket känslor och ledsamhet över det faktumet... Vi får se till att hon får testa på skolbussåkandet med någon kompis någon dag...

Hörde den här idag på Radio Kalmar, kanske kan vara något för skoltjejen ;)

söndag 21 augusti 2011

Förändring för förtroende!

Vaknar upp till en underbar morgon. Fullkomlig stillhet och solen flödar mot mig från en klarblå Ölandshimmel. Dessutom har många av gårdagskvällens funderingar fallit på plats under natten. Det där med att sova på saken är inte alls dumt ibland. Att vakna upp i ett tillstånd där ens egen energi flödar skapar bara det en underbar känsla...

Gårdagskvällens funderingar började strax efter att alla tre tjejerna här hemma hade gått och lagt sig. Så där någon gång efter elva satte jag mig vid datorn och började fundera på dagens möte med styrelsen för Socialdemokraterna Södra Öland. Ett möte där vi ska välja nytt folk till nya poster, vi ska diskutera verksamheten framöver men framförallt ska vi påbörja resan till förändring för förtroende.

Förändring för förtroende, vad krävs på södra Öland? Det var den frågan jag hade i mitt huvud igår kväll. Kom att tänka på det min vän Peter Högberg pratade om för någon vecka sedan, att Socialdemokraterna i Vimmerby börjat en diskusison om hur de kan öppna upp och förändra sin partiorganisation.Snubblade över det direktiv till organisationsutredning som Carin Jämtin och hennes grupp har att jobba med när det gäller partiorganisationen på nationellt plan. Blev mycket intressant läsning som skapade en idébild hos mig om hur viktigt det är för oss Socialdemokrater på Öland att starta ett seriöst förändringsarbete som bryter gamla mönster, öppnar upp och moderniserar partiet lokalt!

På dagens styrelsemöte börjar resan mot förändring för förtroende. Vi är idag drygt 230 partimedlemmar – på Södra Öland – som brinner för våra grundvärderingar solidaritet, jämlikhet och frihet. Vad krävs det för att vinna fler människors förtroende? Vad krävs det för att vinna ditt?


lördag 20 augusti 2011

Målfest på GFA

För rätt precis 24 timmar sedan lämnade jag leende Guldfågeln Arena efter målfesten. Hela 5-0 till KFF mot IFK Norrköping. I och för sig rann det väl iväg lite väl mycket i slutet och efter första halvlek var det i sanningens namn närmare 1-1 än 2-0. Frälsaren från måltorkan hette återigen Tobias Carlsson. Han har en sanslös känsla för det där med målproduktion när det behövs som mest. Två snygga nickmål blev det igår.

När det väl lossnade fick även Dauda och Santos sätta ett var och Israelsson var inte sämre. Nu får vi verkligen hoppas att det släpper och att målkalaset fortsätter när vi tar emot det något starkare IFK-laget nästa lördag, Göteborg... Vi avrundar väl som sig bör med stämmningsfulla hymnen som så mäktigt rullar in över GFA.

torsdag 18 augusti 2011

Löplängtan...

Sitter och är lite smått frustrerad. Åkte på en förkylning efter söndagens millöpning. Hade ju hoppats att komma igång ordentligt med träningen och då framförallt löpningen igen den här veckan. Nu har det istället blivit snufsande och snörvlande kombinerat med panodilknaprande för att överhuvudtaget klara av jobb och andra åtaganden. Borde kanske kanalisera min löplängtan med att lägga upp ett träningsprogram för resten av hösten...


Det börjar ju trots allt dra ihop sig, den fjärde mars är det dags igen. Då står vi där i startfållorna i Berga By igen, jag och 16 000 andra. Ska bli riktigt kul nu när det blir tredje gången. Förra året blev ju lite av en besvikelse med en kropp som inte alls var på topp, snarare tvärt om. Hoppas att årets förberedelser kan bli minst lika bra som fjolårets. Ska se till att hinna med något seedningslopp och tuffa till träningen med lite mer styrka och tempo än tidigare år.

Måste ju även tänka på att lägga grunden för de tre andra loppen i Klassikern. Helgen före midsommar blir det cykel i 30 mil under Vätternrundan, den 8 juli kastar jag mig i vattnet i Vanån och Västerdalälven i Vansbro för att simma tre kilometer och slutligen ska Lidingöloppet springas om så där 13 månader... Har även fått inviter om att genomföra några mer lopp under året som jag faktiskt är lite sugen på... Varför inte Kalmar minitriathlon eller någon marathon/halvmara... vi får se var det hamnar, först ska jag ju bli frisk från min förkylning... Har just druckit upp en stor kopp med varm mjölk och honung på inrådan av min husdoktor :)

onsdag 17 augusti 2011

Hilma eller Hubert?

Idag kungjordes den stora nyheten att kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntar barn. I mars nästa år väntas tillökningen komma ut till kungafamiljen. Royalisterna jublar, tidningar och andra medier kommer med all säkerhet fyllas till bristningsgränsen av allahanda reportage och vinklingar under hela graviditeten. Kunde själv inte hålla mig från att kolla vad namngeneratorn tog fram för namn åt den tronarvinge som jag hoppas aldrig behöver tillträda Svea Rikes tron, det ska tydligen bli en Hilma eller Hubert beroende på kön...

Som republikan vill jag ändå sälla mig till gratulationerna till Victoria och Daniel i deras glädjestund. Kan bara önska att de får känna den lycka och glädje som en graviditet kan innebära och att media ger utrymme för familjen att vara privat också. Bjuder på den sång som får mig att minnas vår första dotters födelse alldeles speciellt!

tisdag 16 augusti 2011

Inget femte jobbskatteavdrag, än...

Idag träffades riksdagens finansutskott för ett extra möte med anledning av den finansiella situationen, ett möte som skedde på initiativ av socialdemokraterna och Tommy Waidelich. Det är utomordentligt allvarligt att vi går in i den här skuldkrisen med mycket hög arbetslöshet och rekordhög långtidsarbetslöshet. Vi behöver nu inte fler skattesänkningar som försvagar de offentliga finanserna, utan investeringar som stärker vår konkurrenskraft, säger Tommy Waidelich i ett uttalande.

Svaret som kom från det moderata högkvarteret och firma Borg/Reinfeldt var något oväntat. Det som är och har varit moderaternas lösning sedan maktskiftet 2006, jobbskatteavdraget ska nu skjutas på framtiden. Jobbeskatteavdraget som, enligt Reinfeldt själv, är den enskilt mest jobbskapande åtgärden. Är det så att statsministern börjar vakla kring den egna politiken, tror han inte längre på den inslagna vägen? Nä, knappast! För Reinfeldt är det femte jobbskatteavdraget centralt och det är knappast det finansiella läget som kallar till reträtt. Det är snarare det parlamentariska läget! Men det skulle väl aldrig Borg/Reinfeldt vara beredda att erkänna. Nä, nu väntar de istället med genomförandet till 2013/2014 och riskerar inte nyval...

Media som rapporterar: Aftonbladet, SVT, DN, SvD, Expressen, GP, DI

Fler som bloggar på temat: Jämlikhetsanden, Högberg + Högberg, Johan Westerholm, Krassman

måndag 15 augusti 2011

Höna av en fjäder!

Läser i dagens Barometern att Mörbylånga kommun är inblandad i en olaglig affär. Så lyder rubriken och jag blir självklart nyfiken på vad felet ligger i. Enligt den feta ingressen består olagligheten i att kommunen beviljat ökad borgen för Bostadsbolaget och det är tydligen Konkurrenskommissionen som ger kommunen kritik.

Ibland blir jag bara så trött på medias rubriksättande och diverse olika organisationers sensationsjagande pressmeddelandeutspel. Att just Konkurrenskommissionen kommer med den här typen av utspel är inte speciellt konstigt. De är en sk. expertgrupp skapad av Den Nya Välfärden, en nyliberal tankesmedja grundad av Svenskt Näringsliv med syfte att verka för mer entreprenader inom och konkurrensutsättning av all offentlig service, sänkta skatter, minskade samhällsåtaganden genom att större ansvar läggs på varje enskild individ. Konkurrenskommissionen och dess ledamöters enda syfte är m.a.o. att opinionsbilda genom att skapa den här typen av rubriker. Den typen av information utelämnas dock helt i artikeln... 

Enligt betänkande SOU 2008:38, Betänkande av Utredningen om allmännyttans villkor, ska en kommun som ställer borgen för ett kommunalt bostadsaktiebolags åtaganden för att vara säker på att inte överträda artikel 87.1 följa de riktlinjer som kommissionen har slagit fast i sitt tillkännagivande om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget på statligt stöd i form av garantier. Dessa riktlinjer innebär att kommunala borgensavgifter bör motsvara skillnaden mellan marknadsräntan och den räntesats som erhålls tack vare kommunal borgen. Det är lätt att utifrån Konkurrenskommissionens storstadsperspektiv schablonmässigt anse att den kommunala borgensavgiften bör vara si eller så stor. Det vore dock att hantera lagstiftningen felaktigt.

Lagen säger att kommunen bör ta ut en avgift som motsvarar skillnaden mellan marknadsräntan och den räntesats som erhålls tack vare kommunal borgen. I lagstiftning är det stor skillnad på bör och skall. Frågan är också hur kreditvärdigt MBAB respektive Mörbylånga kommun anses vara. Blir det verkligen någon ränteskillnad med eller utan kommunal borgen för det omtalade projektet med familjecentral i Färjestaden? Dessutom är ju hela projektet överklagat och har ännu inte kommit igång. Förhoppningsvis sker det till årskiftet och hela bygget kan stå klart under 2013, vilket Ölandsbladet rapporterade om i våras! Till synes verkar Barometern lyckats skapa en höna av en fjäder...

onsdag 10 augusti 2011

Red Hot Chili Pepper LIVE

Fick för någon dag sedan inbjudan till den direktsända LIVEkonserten med Red Hot Chili Peppers som sker den 30 augusti klockan 21.00 på utvalda digitala biografer runt hela Sverige. Vilka som visar konserten hittar du här: www.fhp.nu/livepabio!

Efter ett femårigt uppehåll, över 65 miljoner sålda album i hela världen, och en mängd Grammy Awards, är Red Hot Chili Peppers - ett av världens största band -- tillbaka med ett nytt album: I'm With You i slutet av augusti. För att fira släppet ger bandet en exklusiv konsert 30 augusti, där de spelar de nya låtarna och sina klassiska hits som Give It Away, Under the Bridge och Californication, blandat med låtar från kommande albumet som till exempel den senaste singeln, The Adventures Of Rain Dance Maggie. En riktigt bra låt!




tisdag 9 augusti 2011

Skola och barnomsorg i framkant!

Hur skapas en skola och barnomsorg i framkant på södra Öland? Det är en frågeställning jag burit med mig under en lång tid. Att nu den tillfälliga skolberedningen går in i ett avgörande skede där vi ska sammanställa ett slutbetänkande gör frågeställningen än mer aktuell! Efter de senaste dagarnas intensiva diskussioner, med öppet möte i Färjestaden där många kloka synpunkter kom fram från föräldrar och med diskussioner inom min egen partigrupp där vi har vänt och vridit på problematiken, har jag försökt bena ut hur jag själv bäst svarar på frågan.

För min del är det viktigt att vi håller ihop hela diskussionen, allt från lokalproblematiken till pedagogiken och skolutvecklingen genom alla lärstadierna från förskoleålder till gymnasie. Har vid flera tillfällen tidigare påpekat vikten av pedagogisk utveckling och att fostra skolbarnen för framtidens samhälle. Vi måste ge våra barn framtidskompetenser och använda modern teknik och pedagogik genom hela linjen. För att klara de utmaningarna måste vi se till att södra Öland har moderna skol- och barnomsorgslokaler.

När det gäller lokalfrågorna så kan jag konstatera att de verkligen engagerar, något som är väldigt roligt. De synpunkter som kommit in är väl värda att ta tillvara. Framförallt tror jag att påpekandena om storleken på våra skolor är värda att fånga upp. Skolberedningen, och jag själv, fastnade tidigt för lösningen att tillskapa en större enhet vid Torslunda skola. Ett sätt att äntligen få en komplett skola i Torslunda med slöjdsalar, hemkunskapssal och inte minst en idrottshall. Den lösningen skulle innebära en stor investering och en skola med mellan 3-400 elever från norra kommundelen. Det skulle avlasta de övriga överfulla skolorna. Frågan är om det skapar en skola och barnomsorg i framkant?

Mina överväganden är att en satsning på moderna och anpassade lokaler på respektive skola bättre svarar mot den grundläggande frågeställningen. Anser att vi i skolberedningen bör titta djupare även på alternativet med flera mindre skolenheter där vi i tur och ordning skapar väl fungerande F-6 enheter i Gårdby, Glömminge, Torslunda och södra Färjestaden i storleksordningen 100-250 elever. Vi bör vara beredda på att prioritera i vilken ordning om- och tillbyggnaderna kan ske utifrån kommunens ekonomiska utrymme. De akuta problemen med utrymmesbrist och dyra baracker måste lösas först. Dvs. Gårdby, Glömminge och Torslunda bör hanteras parallellt i en upphandling för att bygga bort klassrumsbristen så snart som möjligt.

När det är klart finns det möjlighet att tillskapa ett kommunalt högstadium i Färjestaden som förhoppningsvis kan vara inflyttningsklart till terminsstart 2015/16. Idén att samlokalisera högstadiet med en F-6-enhet i södra Färjestaden är tilltalande utifrån de planer som finns för den här delen av kommunen. Med de här investeringarna i nya lokaler för skolan kan vi skapa förutsättningar till en skolutveckling som tar skolan till framkant på södra Öland.

Med dagens beslut på Kommunstyrelsen om att tillstyrka en ansökan om barnomsorg på obekväma tider och ge förvaltningen i uppdrag att ta fram underlag för att införa barnomsorg på obekväma tider utifrån det behov som verkligen finns i kommunen finns det också stora möjligheter att vi kan skapa en modern barnomsorg som svarar mot verkligheten! Känner en oerhörd glädje över att vi nått så här långt vilket inte hade varit möjligt utan den breda uppslutning som finns i frågan från hela oppositionen (s, mp, v & öp) men även från (fp) och (kd).

måndag 8 augusti 2011

Gripen Gas, nej, nej, nej!

Slog upp tidningen i morse och ser att Myndigheten Bergstaten gett Gripen Gas AB tillstånd för att provborra efter naturgas på det känsliga Öländska Alvaret. Nej, nej, nej och åter nej har varit budskapet från såväl politiken genom de båda ölandskommunerna, från markägarna och länsstyrelsen men även ett definitivt nej kommer från de boende på Öland. Gripen Gas eller någon annan gasletare är inte välkomna till Öland. Det är mycket tragiskt att den statliga myndigheten som beviljar tillstånd inte tar någon hänsyn till den lokala viljan.

Nej, Gripen Gas hör inte hemma på Öland. Först och främst för vår känsliga miljö. Provborrningar och än värre reguljär utvinning kommer att skada de känsliga kalkberggrunderna. Grundvattentäkter riskerar att skadas för för lång, lång tid framöver. Stora kulturvärden i det Öländska landskapet riskerar att ta skada.

Nej, Gripen Gas hör inte hemma i Kalmar län. Regionförbundet i Kalmar län har satt målsättningen att vara en fossilbränslefri region år 2030. Naturgas är ett fossilt bränsle. Planerna på provborrning och utvinning av naturgas går därför stick i stäv med fattade regionalpolitiska beslut.

Nej, Gripen Gas hör inte hemma hos oss. Vill inte företaget eller de statliga myndigheterna lyssna till oss finns bara en utväg. Det är att bli riktigt riktigt jobbiga! Gripen Gas provborrningar går att stoppa genom en massiv folklig opinion och ett aktivt politiskt handlande. Nu är det dags att visa på öländsk handlingskraft, med manifestationer och protestaktioner kan vi stoppa Gripen Gas galenskaper!

Andra som bloggat: Wanneby

Media på ämnet: TV4 Sydost, Östran, Barometern

Man In The Mirror

På väg till jobb en måndagsmorgon, rakt in i vardagen strömmade Michael Jacksons "Man In The Mirror" mot mig. Ett budskap värt att ta vara på och leva efter. Denna starka video visar på hur mycket som finns att göra i världen, vi börjar förändringen i spegeln...

torsdag 4 augusti 2011

TGI Friday tomorrow ;)

Tar en paus på jobbet denna härliga torsdag. Det känns liksom som fredag, kanske för att familjen drar till Stockholm på långweekend i eftermiddag och jag alldeles strax kompar ut från första jobbveckan efter en skön ledighet. En vän fick mig att minnas en underbar låt här på förmiddagen. En låt som jag lyssnade väldigt mycket till när den kom ut i slutet av 80-talet men som tyvärr fallit i glömska hos mig. Tack Johan för att du friskade upp mitt minne. Varsegoda och njut av Simple Minds och Belfast Child!