lördag 26 mars 2011

”Yes We Can”

Fick förmånen att idag se och höra ett lysande, tydligt, ideologiskt och roligt linjetal av vår nyvalde partiordförande Håkan Juholt. Fantastiskt kul att få vara på plats och ta del av det och se den trygghet och engagemang som Håkan utstrålar. Linjetalet var verkligen startskottet på den nystart som behövs för en modern socialdemokrati. Eller som Håkan gärna betonar det Social Demokrati... Med humor och engagemang tar nu Juholt tag i staffetpinnen och påpekar mycket riktigt att nu börjar en resa där målet är framtidens samhällsbygge. Ett samhällsbygge där såväl medlemmar inom partiet som medborgare måste involveras, en helt riktigt analys i mitt sätt att se det...

När jag gick ut ur kongresssalen efter det timslånga talet kände jag en varm härlig känsla i kroppen, en känsla av lycka. Känslan av en rörelse i uppgång är tydlig på Waterfront Congress. Jag gillade särskilt att Håkan började sitt tal i kulturen. Vikten av att sätta kulturen i fokus kan inte nog understrykas. För att använda Håkans egna ord.

Kulturen tar oss i handen och leder oss inåt så att vi bättre förstår vilka vi är. Men handen leder oss också utåt så att vi känner igen oss i andra.

Talet innehöll många av de områden jag hade hoppats på, framförallt signalerade det nystart. Imorgon ser jag fram emot den nyvalde partisekreterarens tal. Där hoppas jag verkligen på mer kring hur vi ska klara av moderniseringen av vår folkrörelse. Med det blir ledardou Juholt & Jämtins avstamp för en modern socialdemokrati komplett. Yes We Can var budskapet från Juholt och det är precis det det handlar om. Nu samlar vi socialdemokratin för framtidens samhällsbygge. Ett samhällsbygge med grundstenarna frihet, jämlikhet och solidaritet. Ett samhällsbygge där medborgarna är arkitekterna och ingenjörerna.

Hissnande upplevelse!

Gårdagen bjöd på många blandade upplevelser på den Socialdemokratiska extrakongressen. Att följa valet till partiledare var självklart stort. Håkan Juholt ger ett stabilt och tryggt intryck, båda fötterna kvar i myllan och kvällen ägnades åt en gemensam middag med oss från Kalmar län. God libannesisk mat på restaurang Sahara. Ett oerhört trivsamt ställe för övrigt med väldigt god meze. Kan rekommenderas...

Mitt eget minne från gårdagen blir nog dock den hissnande upplevelse som jag själv och tre kamrater fick vara med om när vi satt fast i hissen i 1 timme på Radisson Waterfront. En upplevelse vi gärna varit utan. Att sitta instängd i en trång varm hiss där luften tar slut är inte roligt. När man sedan inte ens har mobiltäckning och kan förmedla sig med omvärlden blir situationen näst intill outhärdig... Nåväl, ut kom vi och personalens bemötande efteråt har varit beundransvärt!

fredag 25 mars 2011

Waterfront Congress

Så på plats vid den Socialdemokratiska extrakongressen. Blev en annorlunda uppresa då vi istället för att knö in oss i landstingsråd Henrikssons baksäte slog följe med den del av Kalmar läns delegation som blöev drabbade av ett inställt plan i förmiddags. I en minibusstaxi flög vi fram genom landet men hann ändå inte fram till kongressen i tid. Sorgligt nog innebar det att vi missade Mona Sahlins avskedstal men enligt utsago var det ett känslofullt och bra tal, typiskt Sahlintal mao...

Har hunnit en sväng i mässan, pratat med bekanta från olika delar av landet. Besökt blogggänget i Netroots och fått en kopp kaffe. Nu har vi suttit och lyssnat en stund till den allmänpolitiska debatten. Många pratar om vikten av jämlikhet och frihet. Vikten av nystart och en modern socialdemokrati. Anna Hedh har varit uppe i talarstolen och tryckt på om vikten att föra en aktiv socialdemokratisk politik på EU-nivå för att skapa resultat i många viktiga politikområden. Hon gjorde bra ifrån sig!

torsdag 24 mars 2011

Pirrigt...

Imorgon bär det av mot huvudstaden och den Socialdemokratiska extrakongressen. Ser verkligen fram emot det, pirrar nästan som när jag åkte på min första SSU-kongress i Norrköping 1995... Kongressdagarna höjdpunkt och det all media kommer rapportera om blir självklart valet av Håkan "SuperMario" Juholt som partiordförande. Något som sker redan imorgon eftermiddag. Håkans linjetal på lördagsförmiddagen kommer säkert också att få stort utrymme i mediabruset.

Ska själv försöka använda bloggen, twitter och facebook för att ge en bild av vad som händer inom partiet under dagarna. Vad innebär nystarten för socialdemokratin utifrån mitt perspektiv. På min egen önskelista står, som jag tidigare skrivit, en modernare socialdemokrati. Ett avstamp för en vidare process för att modernisera såväl vår organisation som politik. Det är vad jag förväntar mig av dagarna i Stockholm förutom att träffa alla trevliga vänner och bekanta. 3000 personer väntas inta Waterfront kongress. En härlig stämning är att vänta... Pirrigt...

onsdag 23 mars 2011

Alla andra hämtar tidigt

Hälften av alla föräldrar känner sig pressade att hämta tidigt på förskolan. Nästan en tredjedel uppger att de inte kan jobba heltid på grund av öppettiderna inom barnomsorgen. Det här framkommer i den rapport som fackförbundet Kommunal presenterade för någon vecka sedan. Hela rapporten hittar du här...

Undersökningen visar också att:
•För 30 procent av Kommunals medlemmar med förskolebarn går det inte att arbeta heltid med de öppettider som barnens förskolor har.
•Förskolans öppettider motsvarar inte förälderns behov för var femte förälder bland Kommunals medlemmar.
•67 procent av föräldrarna har inte blivit tillfrågade om vilka behov de har av öppettider på förskolan.
•Hälften av föräldrarna känner press att hämta tidigt från barnomsorg. Den främsta förklaringen, som varannan förälder som känner press anger, är att många andra barn blir hämtade tidigt.
•Personaltätheten i förskolan är betydligt lägre idag än i början av 1990-talet – nästan ett barn till per årsarbetare. Från i snitt 4,4 barn per årsarbetare 1990 till 5,3 idag.

Mörbylånga är en av de kommuner i Sverige som inte erbjuder en förskola utbyggd till sk. obekväma tider såsom kvällar, helger och nätter. Ändå ser vi att väldigt många har det behovet inom kommunen. Kommunens störste privata arbetsgivare, Guldfågeln, har skiftarbete vilket innebär svårigheter för föräldrar med anställning där att få ihop arbetstider med barnomsorg. Många i kommunen pendlar till arbete på fastlandet, hela 50 %. Många av dem är välfärdsarbetare och arbetar obekväma tider som helger, kvällar och nätter på exempelvis länssjukhuset. Barnfamiljer med den typen av arbete får ta till alla möjliga och omöjliga knep för att få ihop tillvaron pga den moderatledda majoritetens ovilja eller oförmåga att möta upp behoven hos befolkningen.

Den stressade tillvaron som småbarnsförälder har speglas mycket bra i det här klippet från SVT Play. Tänk vad skönt om vi i Mörbylånga kunde erbjuda en mer kvalitativ barnomsorg som ger både barn och föräldrar mer livskvalitet. Att öppna en avdelning på nya förskolan vid Snäckstrand för "obekväma tider" vore en bit på väg.

tisdag 22 mars 2011

Politiska prioriteringar...

Läste idag på en väns statusrad att han var färdigdeklarerad och nöjd över jobbskatteavdraget. Hoppas han gav en tanke åt alla de som står ute i regnet innan han satte sig ner nöjd i sitt varma sköna hem.  När tiotusentals människor drabbas av utförsäkring från våra trygghetssystem kan jag själv aldrig tillåta mig att vara nöjd med anledningen till att de drabbas. En direkt orsak till den ökade utslagningen är den moderatledda regeringens sk. arbetslinje där sjuka, arbetslösa och äldre nedprioriteras framför jobbskatteavdrag för friska med anställning. Det handlar om politiska prioriteringar. Att min vän är moderat kommunpolitiker gör det lite lättare att förstå hans inställning men det gör det inte lättare att förstå den cyniska politik som hans parti står för.

Just nu så jäser det på många håll i Sverige. På södra Öland har vi dragit igång en namninsamling för att sätta tryck på att riva upp sjukförsäkringen och göra den humanare. Namninsamlingen tas med till den socialdemorkatiska extrakongressen och fram till dess har du möjlighet att skriva under den digitala listan som du hittar här... Påskuppropet är en annan aktion med samma syfte som startades på facebook och den 25 april kommer flera manifestationer ske runt om i landet, läs mer och engagera dig här... Det handlar om politiska prioriteringar, några hundralappar mer i plånboken eller en väl fungerande välfärd där den som är i behov av trygghet har rätt att få det.

söndag 20 mars 2011

Livet pågår...

Vaknar till en strålande morgon den här söndagen. Har haft en känsla av att livet rusar iväg allt för fort därute den senaste veckan. Livet pågår och jag vet inte riktigt vilken riktning det kommer att ta. En konstig känsla som säkert förstärkts av de osäkra förutsättningarna för min egen framtid. Hade haft en förhoppning att få koncentrera mig på mitt företag, Granstedt PR, och på politiken. Nu visar de första månader att saker och ting inte alltid blir som man har tänkt. För att tala klarspråk, politiken tar mer tid än vad som ges ersättning för. Tid som går ut över företaget eftersom jag inte hittar tid till att dra in uppdrag. Balansen infinner sig inte och livet pågår...

När jag som igår får en härlig dag ute, eldade fram våren, får man en hel del tid att fundera över saker och ting i tillvaron. Att bara sitta i solskenet i gläntan vid dammen är en underbar känsla. Lägga på lite mer brännbart och få ordning på tillvaron. Det ger en själv perspektiv på sina egna, relativt sett, små problem. Nyhetsrapporteringen den senaste veckan från såväl katastrofen i Japan som händelserna i bl.a. Libyen visar att även om livet pågår kan det snabbt förändras. Händelserna har gjort mig än mer övertygad om vikten av internationellt solidaritetsarbete. I skenet av det ska det bli oerhört spännande att åka upp till den socialdemokratiska extrakongressen på fredag. Hoppas och tror på många givande politiska diskussioner bl.a. om hur vi nystartar vår tradition av arbete för internationell solidaritet.

Fokus på extrakongressen kommer självklart vara på vårt val av ny ledning. Har ju redan skrivit en del om vikten av nystart och en modernisering av vår svenska socialdemorkati.  Bl.a. om vikten av att ge ledarduo Juholt och Jämtin ett tydligt uppdrag från kongressen för förändring. Livet pågår och processen att modernisera socialdemorkatin går nu in i ett intressant skede. Den nya ledarduon behöver kompletteras med ett nytt lag runt omkring. Ett lag som till stora delar behöver andas förnyelse i mina ögon. Ett lag som nu vågar processa vidare den modernisering som påbörjats. Får jag önska något av den kommande helgen så är det att laget med Håkan "SuperMario" Juholt i spetsen bjuder in till ett brett samtal inom partiet hur vi moderniserar politik och organisation och sätter ett datum för en ny kongress där vi fastslår vägen till valseger 2014! Livet pågår...

fredag 18 mars 2011

TGI Friday

Med hopp om SM-guld 2011 bjuder jag på en premiär denna fredag. Kalmar FF:s nya inmarschsång. Härligt att se att  Petra Dahlberg Gröhn och Jussi Gröhn fått en så framträdande roll i videon, känns tryggt :)

onsdag 16 mars 2011

Ännu en dag hemma...

Har intagit ryggläge i två och ett halvt dygn mellan söndag och tisdag och idag blev ännu en dag hemma. Idag är dock jag själv piggare men stora tjejen har haft en otäck slemhosta och behövde vara hemma och ta det lugnt idag. Mina egna dagar att vara sjuk kan inte ha kommit mer olämpligt, missade såväl Ölands kommunalförbund som gruppmötet på Alungården och gårdagens kommunstyrelse. Grämer mig över det, hade varit bra att vara med.

Gruppmötet var det första där vi testade våra nya arbetsformer, hade varit spännande att vara med. Tror skarpt på att vi måste förändra vårt sätt att driva politiken framåt i Mörbylånga och skapa ett bredare engagemang för de socialdemokratiska ideerna på en mängd områden. Att missa kommunstyrelsen var inte heller bra. Hela processen med vändningarna gällade arvodesreglementet gick väldigt snabbt och så här i efterhand hade det varit en klar fördel att varit pigg och kunnat delta i diskussionerna fullt ut. Tyvärr är vi inte vana vid snabba vändningar och de krav på kommunikation det ställer. Ett klart förbättringsområde framöver...

Ett annat förbättringsområde för Mörbylånga kommun är vårt mottagande av flyktingar och asylsökande. Återigen är nu våra ensamkommande flyktingbarn och boendet Bidaya på tapeten efter ett brev från ungdomarna själva som gav upphov till en artikel i gårdagens Barometern (tyvärr endast i pappersupplagan). Ölandsbladet har dock en nätartikel i ämnet. TV4 valde att göra ett inslag om frågan där jag kan glädjas över att vi nu har samma agenda, det moderata kommunalrådet och vi socialdemokrater. Det är av yttersta vikt att skapa en trygghet i boendet och se till att verksamheten sköts med en god kvalitet framöver. Vi ska göra vårt för att det blir så, för barnens skull.

TV4Nyheterna%20Kalmar%2022:14

fredag 11 mars 2011

TGI Friday

Så här i mustaschtider bjuds det självklart på följande härliga musik från Thore Callmars Orkester... Får tillägna den ledarduo Juholt & Jämtin... TGI Friday!

Ledarduo Juholt & Jämtin...

Så valde då valberedningen att sätta ner foten igår. En enhällig valberedning föreslår Håkan Juholt och Carin Jämtin som ledarduo för socialdemokratin. Även om jag själv gärna sett Damberg som partiordförande så måste jag säga att de reaktioner som valberedningens förslag har gett har varit överväldigande positiva. Det är precis den här vitamininjektionen som partiet och dess medlemmar behöver. Har påpekat det förr, det är inte vår partiordförande som bär fram socialdemokratin utan varje enskild partimedlem. Ansvaret vilar hos var och en av oss medan det på partiledningen vilar ansvaret att skapa möjligheterna för var och en att ta det ansvaret.

Ok, med Håkan som partiordförande får socialdemokratin en skicklig agitator med stor humor som frontfigur. Håkan går hem hos "vanligt folk" och har en bred förankring inom arbetarrörelsen. Håkan kan få många av de som inte känt sig hemma i socialdemorkatin att känna sig välkomna hem igen, bara genom sitt sätt att vara. Med Håkan som frontfigur och ett väl fungerande lag runt honom med Carin Jämtin som lagledare ges nu möjligheter att fokusera på det väsentliga. Att skapa en modern socialdemokratisk folkrörelse.

När extrakongressen är över förväntar jag mig att den har gett ledarduo Juholt och Jämtin ett tydligt uppdrag för att modernisera vårt parti, såväl organisatioriskt som politiskt. Vi måste fortsätta eftervalsdebatten med en intellektuell diskussion och analys om politikens förutsättningar att skapa ett jämlikare samhälle där alla individer har en chans att ta tillvara sina förutsättningar. Analysen måste ge svar på hur vi utvecklar samhället både utifrån ett feministiskt perspektiv och utfrån ett hållbart perspektiv. Den diskussionen måste varvas med en omfattande genomlysning av partiorganisationen och våra arbetsformer. Ett öppnare och modernare agerande är ett måste för att vinna förtroende för socialdemokratin och utmana om regeringsmakten 2014!

Bjuder på ett videoklipp som visar på humoristen Juholt och här går det att läsa om Håkans syn på kulturupplevelser.

onsdag 9 mars 2011

Sätt ner foten!

Under flera dagar har nu kritiken vuxit mot den socialdemokratiska valberedningen för att man inte levererar ett förslag. Öppenheten i processen har kritiserats starkt, med all rätt. Som försvar till valberedingen kan väl sägas att en del ledande personer inom partiet inte har gjort jobbet speciellt lätt för dem. Personligen tror jag inte det hade varit möjligt i en öppnare och snabbare process. Det som nu har skett har varit ovärdigt och dragit ut allt för långt på tiden. Anser att de personer som varit ansvariga för att så skett bör rannsaka sig själva och fundera över den skada man orsakat vårt parti.

Nu är det hög tid att sätt ner foten och ställa upp för den partiledning som har störst stöd. Har nu själv funderat klart hur jag skulle vilja att den nya ledningen för en modern socialdemokrati ska se ut. Här sätter jag ner foten efter lång betänketid. Hoppas valberedingen gör detsamma idag!

Partiordförande - Mikael Damberg
Partisekreterare - Eva Nordmark
Programkommissionen - Lena Sommestad
Ekonomisk talesperson - Leif Pagrotsky
Verkställande Utskottet - Veronica Palm, Luciano Astudillo, Lena Hallengren
Gruppledare i riksdagen - Tomas Eneroth

Media på ämnet: SvD, DN, Aftonbladet, Expressen

Fler som bloggat om det: Peter Högberg, Johan Westerholm, Martin Moberg

tisdag 8 mars 2011

Internationella kvinnodagen

Den 8 mars, den internationella kvinnodagen, och en tripp till Vimmerby för landstingsmöten i dagarna två. Idag gruppmöte och imorgon landstingsfullmäktige. Dagen började med att bära in en spann rosa rosor som ett gäng av landstingskompisarna just nu är inne i Vimmerby centrum för att dela ut. Ett bra initiativ för att uppmärksamma betydelsen av ett aktivt arbete för jämställdhet, ett arbete som aldrig får avstanna!

Vi hade under förmiddagen även väldigt bra diskussioner kring den framtida sjukvården i Kalmar län. Landstinget ligger redan idag i framkant på väldigt många områden och det finns en tydlig politisk vilja hos den rödgröna majoriteten att fortsätta den framtidsinriktade utvecklingen kombinerat med ekonomiskt ansvar och ett stort mått av rättvisepatos och jämlikhetssträvan. En politik som känns väldigt stimulerande att vara med att utforma. Att prata politik och hur vi ska utforma vårt samhälle är något som kommit i skymundan den senaste tiden inom mitt eget parti, partiordförandediskussionen har överskuggat det mesta.

Under mina dagar i Mora blev jag väldigt frustrerad över den utveckling som diskussionen tog i media. Så här med några dagars distans ifrågasätter jag stark de uppgifter som figurerade om bl.a. Kalmar läns blockering av vissa ordförandekandidater. Ett mandat som inte någon i Kalmar län varken bett om eller har enligt de uppgifter jag fått. Blir dock väldigt glad över dagens inspel i debatten. Det är Johanna Graf som i Expressen visar klarsyn och lyfter frågan till den nivå som kan anses värdigt. Bort från falangstrider och revirpinkeri.

måndag 7 mars 2011

Hem ljuva hem...

När man möts av den här synen då man kör hem över Ölandsbron är det lätt och förstå varför vi är många som är förälskade i vår underbara Ö. Vårt Öland tog emot mig på sitt allra bästa sätt efter mina dagar uppe i Dalarna. Väl hemma var det två söta änglar som även de tog emot mig med härliga leenden. Det är det bästa mottagandet en pappa kan få, blir varm i hela kroppen! Dagarna i Mora fick dock inte riktigt fick det utfall jag hade hoppats på. Det är väldigt frustrerande att ha förberett sig under så lång tid, lagt så mycket fokus på något och sedan när det väl gäller så är man inte helt kurant.

Gårdagens Vasalopp blev till en början en hemsk upplevelse. När vi väl köat upp för den första långa backen och det var dags för att börja åka skidor på allvar. Då sätter en illamående mage tillsammans kräkkänslor och en kropp som inte svarar stopp för det jag hade hoppats skulle bli en underbar skiddag. Redan i Risberg hade jag starka funderingar på att bryta loppet, gav det dock en kontroll till och strax innan Evertsberg släppte illamåendet. Efter Oxberg började kroppen svara något så när på tilltal och de två sista milen gick relativt skaplig. Sluttiden blev 10.45, nästan en halvtimme bättre än i fjol. Nu är siktet inställt på den 4 mars 2012, måtte jag vara helt kurant den dagen!

lördag 5 mars 2011

Imorgon Vasalopp

Sitter i det lilla rummet på Älvgatan 3 i Mora, upphoppad i överslafen på vår våningssäng. Imorgon är det uppstigning 03.00 för vidare färd mot Berga By och starten. Har idag laddat de sista batterierna genom en stund i simhallen, en sväng på Vasaloppsmässan. De sista två literna av Vitargodryck som ska hjälpa mig att orka de nio milen har gått åt. Nu väntar lite vila och sedan ska de färdigvallade skidorna hämtas hos VasaSvahn. Ikväll blir det ännu en pastamåltid innan det blir tidigt i säng, tror inte ens jag hinner se Melodifestivalens kvalomgång...

Morgondagen tyder på väldigt fina förhållanden. Tempraturer på mellan -10 och 0, solsken och medvind. Det är stor spänning hos de flesta i vårt boende, spänt förväntan antagligen... Nej, lite vila nu och sedan lägga fram prylarna inför morgondagen. Målsättningen ligger fast, under nio timmar. För er som vill följa min färd under dagen har jag startnummer 14 231. Imorgon Vasalopp...

torsdag 3 mars 2011

Socialdemokratisk partiledning

Sprang över en postning från Röda berget så här strax innan jag skulle gå och knyta mig. Det handlade om den nya Socialdemorkatiska partiledningen som ska väljas på extrakongressen om bara några veckor. Spekulationerna är många och diksussionerna vida kring valet. Gillar verkligen Röda bergets prioriteringar och det är nog första gången jag känner att så får det gärna bli. Han har ställt upp följande lag.

» Partiledare: Mikael Damberg

» Partisekreterare: Eva Nordmark

» Nya i VU: Luciano Astudillo, Veronica Palm och Anna Johansson

» Ekonomisk talesperson: Peter Hultqvist

» Ordförande för programkommissionen: Lena Sommestad

» Gruppledare i riksdagen: Tomas Eneroth

Dock är jag fortfarande av uppfattningen att vi bör välja ett dubbelt ledarskap på nästa kongress... För övrigt så kan jag inte förstå var Lena Mellin har fått sina uppgifter ifrån att Kalmar län skulle säga nej till Damberg. Mig veterligen var Damberg en av de kandidater som ordförandena i våra tolv arbetarkommuner skickade vidare till valberedningen att jobba vidare med till partiordförande.

onsdag 2 mars 2011

Introvert bibelbälte...

Igår fick jag höra att mina partikamrater tillsammans med moderaterna i Jönköpings län förordade en regionbildning à la Halland. Har inte riktigt kunnat släppa tanken på det under dagen. Förstår ärligt talat inte riktigt hur de tänker och resonerar. För mig är det självklart att bildandet av nya regionkommuner måste vara en betydligt större enhet för att klara av våra framtida politiska utmaningar i form av infrastruktur, forskning och utveckling, utbildning, sjukvård, specialistvård, kultur.

På samtliga områden bör vi vara öppna för ett vidare samarbete som utvecklar och förbättrar. Då är det, i mina ögon, helt fel väg att anta en introvert kan-själv-attityd. Hoppas verkligen att gårdagens utspel är en parantes och att Jönköpingspolitikerna kommer till en annan insikt. För min egen del skulle jag helst av allt se en regionbildning mellan Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköping och Östergötland. Ett Östra Götaland. Våra likheter är stora, våra arbetsmarknadsregioner sammanflätade liksom kollektivtrafik och kulturliv...

tisdag 1 mars 2011

En sång för alla dom...

En sång för alla dom som längtar härifrån... "Snälla ta mig tusen dagar härifrån" med Perssons Pack och Jakob Hellman såg jag häromdagen hos en vän på FB med tankar till alla de som kämpar för demokrati och frihet runt om i världen dessa dagar... Det får bli min tisdagssång för frihet och rättvisa till minnet av Olof Palme (RIP) så här 25 år efter...