torsdag 30 september 2010

Skördefest

Det är skördetider på Öland. Idag började Skördefesten på allvar. Det märktes speciellt i förmiddags när förinvasionstrupperna drog in över bron i sina husbilar. Var på invigning av det nya kontorshotellet på Träffpunkten och parkeringen var full av husbil efter husbil. Det var turistinformationen som var målet för husbilarnas last, inte Öppet hus på Träffpunktens kontorshotell. Dit hade kommunalråd Ingvarsson, Eddie Forsman från Borgholm och jag själv hittat. Överlämnade en blomma och önskade lycka till från Socialdemokraterna på södra Öland. Satsningen är vällovlig och jag hoppas verkligen att man lyckas. Konceptet är tilltalande och med rätt typer av grannar kan det bli väldigt attraktivt.

Attraktivt verkade i alla fall husbilarnas last uppleva att Öland i skördeskrud är. Fantastiskt roligt att lyssna till de förväntansfulla besökarna när de planerade sina dagar på vår Ö. Vi väntar själva besök av släkt under helgen och frågan är bara vad man ska välja av det stora utbud som väntar under helgen. Lutar åt Eriksöre Bygata på lördag och möjligen en tur med gästerna på konstnatten, antagligen söderut...

onsdag 29 september 2010

Grattis Gunilla, Margaretha och Ilko!

Idag har så landstingsvalet i Kalmar län sluträknats och ingenstans slog personrösterna igenom så mycket som i Ölandsvalkretsen. Samtliga sex mandat blev tillsatta tack vare personröster. För moderaterna blev det Henrik Yngvesson och Johan Gustafsson som besätter platserna, för centern knep Göran Backrot platsen och för oss socialdemokrater fick Margaretha Lööf-Johansson flest kryss följt av Gunilla Johansson och Ilko Corkovic.

Personligen fick jag 134 kryss, tyvärr räckte det inte över spärren på 5% den här gången. Nu ser jag fram emot att, som förste ersättare, jobba ihop med den nya Ölandsbänken de närmaste fyra åren! Tack alla ni 5124 personer som röstade på oss socialdemokrater, ett nytt s-mandat från Öland ska vi förvalta på bästa sätt.

tisdag 28 september 2010

Välkommen! Du behövs. Klicka in dig!

Varje dag, varje vecka, varje månad i fyra år...

Igår kväll höll vi sista kommunfullmäktige för den här mandatperioden och idag besökte jag sista landstingsfullmäktige för perioden. Inga större överraskningar eller nyheter varken här eller där. Gårdagens möte klubbade igenom den nya politiska organisationen. En sk BUF-modell med Beredningar kopplade till fullmäktige och endast en kommunstyrelse med tillhörande Utskott och sammanhållen Förvaltning. En ändring kom till när småpartierna kom på att deras representation kunde hotas i utskotten. Förslaget med 5+5 ledamöter skulle innebära att (m) fick 2+2, (s) 2+2 och (c) 1+1. Ändringen blev till slut 7+5 ledamöter vilket ger (m) 3+2, (s) 3+2 och (c) 1+1... men men det ordnar sig förhoppningsvis genom valteknisk samverkan i alla fall...

När nu länsstyrelsen börjar bli klara med sluträkningen av valet lokalt, landstinget blir förhoppningsvis klart imorgon, står en ny period för dörren där vi socialdemokrater är i fortsatt opposition i kommunen och i fortsatt majoritet i landstinget. Min förhoppning är att vi socialdemokrater på södra Öland möter framtiden med ett offensivt nytänk både för partiet och vårt politiska oppositionsarbete i kommunen. Vi är i stort behov av en nystart och nu börjar arbetet med att återskapa förtroende för socialdemokratin. Ett förtroende som byggs upp genom att vi fångar berättelsen i människors vardag genom samtal och möten med våra medborgare, varje dag, varje vecka, varje månad i fyra år.

lördag 25 september 2010

En ny dag gryr...

Så sakta så sakta gryr en ny dag. Verkar bli en härlig dag. En dag där tjejerna är fantastiskt nöjda med tillvaron. Meja ser på barnkanalen och Bella leker med Duplohästarna. Spänd förväntan hos dem båda eftersom jag lovat att vi ska till Leos senare idag.

Först en sväng förbi manifestationen i Kalmar. Klockan tolv kan alla visa att de inte accepterar den intolerens och främlingsfientlighet som breder ut sig i vårt samhälle! Hoppas verkligen att larmtorget fylls till bredden.

Har de senaste dagarna läst mängder av analyser av vårt katastrofala valresultat. Tror att det är i samma anda som dagens manifestation vi måste ta avstamp. Idéerna om ett Sverige som mår bättre av sammanhållning måste utvecklas. Ett Sverige där var och en får möjlighet till livschanser är en väg där Socialdemokratin kan fånga upp människors längtan och drömmar.

Daniel Mathisen skriver väldigt bra om en förnyelse värd namnet. Även Johan Westerholm skriver en tänkvärd valanalys mitt i besvikelsen. Marika Lindgren Åsbrink levererar i Dagens Arena en mycket bra analys om slaget om den politiska mitten.

fredag 24 september 2010

TGI Friday

Med snart en veckas distans till valet börjar det bli dags att använda bloggen igen... Har varit några dagar av välbehövlig reflektion efter de oerhört intensiva slutspurtsveckorna. Valet i sig blev en stor besvikelse. Nu gäller det att ta tillvara det goda och organisera upp oss lokalt för fyra år av aktiv oppositionspolitik. Partiet behöver förnyas lokalt och vår politik behöver bli tydligare. Ett helt nytt sätt att arbeta måste växa fram. Pånyttfödda ska vi stå bättre rustade 2014, då gäller det fyra val... Kommun, Landsting, Riksdag och Europaparlament.

Eftersom det är fredag bjuder jag på en favorit, -U2 & Bruce Springsteen - I still haven't found what I'm looking for (Live at Rock And Roll Hall Of Fame)!

söndag 19 september 2010

Är du osäker?

Nu är det 35 minuter kvar till vallokalerna öppnar. Fortfarande är det många väljare som är osäkra på hur de ska rösta. Vill på en punkt hålla med Reinfeldt från gårdagens politiska "här är ditt liv" på tv 4. Den som älskar Sverige lägger sin röst på på något annat parti än främlingsfientliga SD. Där slutar mitt medhåll till moderatledaren. För den som älskar Sverige lägger även sin röst på välfärdslandet Sverige och då är allt annat än en röst på något av de rödgröna partierna en bortkastad röst. Välj jobb och välfärd åt alla istället för stora skattesänkningar till vissa!

Är du fortfarande osäker lyssna gärna till Mona Sahlins tal till nationen från gårdagens tv 4!

lördag 18 september 2010

Mindre än ett dygn...

Har haft en helt fantastisk kampanjdag med vår succé Roslördag. 1500 rosor delades ut fördelat över hela södra Öland. Mängder med positiva samtal och lyckönskningar. Tack alla ni som vill förändring på södra Öland. Det värmer att få så positiva kommentarer. Skulle vilja ge er alla ett fång rosor, men ni får nöja er med en bild...

Vår nästa statsminister, Mona Sahlin, påminner idag alla som förtidsröstat på något Alliansparti och ångrat sig att det är fullt möjligt att ändra sig. Efter det som kommit fram under slutdebatterna kring den borgliga politiken är de nog rätt många. Vill du ändra dig, bara ge dig av till din vallokal imorgon. Ta med din legitimation så får du ändra din röst. Det är alltid rösten från vallokalen som räknas!

Nu är det mindre än ett dygn kvar och oavsett alla opinionsundersökningar är det endast de avlagda rösterna som verkligen räknas. Det kommer att bli väldigt spännande, ser verkligen fram emot valvakan på Harrys i Kalmar med alla goda vänner. Förhoppningsvis får vi fira ett maktskifte på såväl södra Öland som i Sveriges riksdag!

fredag 17 september 2010

TGI Friday & 48 timmar kvar...

Denna fredagskväll blir det slutdebatt på SVT som alldeles strax tar sin början. Valet är nu tydligt och nu är det dax för de 700 000 väljare som ännu inte har bestämt sig för att göra det. Jobb och välfärd åt alla eller stora skattesänkningar för vissa. Du väljer ditt Sverige på söndag!

Skickar med lite av Mikael Wiehes kloka tankar...

torsdag 16 september 2010

Investera i kulturen!

Under flera år har frågan om ett nytt bibliotek i Färjestadens samhälle varit aktuell. Biblioteket har ca 57 000 besökare årligen och de befintliga lokalerna räcker inte längre till. Vårt besked är tydligt, ett Kulturhus för 80 miljoner som Centerpartiet och Moderaterna i Kultur och fritidsnämndens AU vill se är inte tänkbart. Istället vill vi socialdemokrater se en flytt av biblioteket till nya moderna lokaler i exempelvis Köpstaden.

Att skapa en nutida mötesplats kring biblioteket gör det möjligt att utveckla tidsenliga bibliotekstjänster för våra invånare. Med nya lokaler kan vi erbjuda kulturaktiviteter som t.ex. utställningar, författaraftnar etc. Med det stärker vi servicen och bibliotekets roll som mötesplats. På så vis skulle vi snabbt kunna skapa ett modernt fungerande bibliotek med en modest budgetförstärkning istället för att bygga monument. Det är att ta ansvar för både ekonomin och kulturens utveckling i kommunen!

onsdag 15 september 2010

För hela södra Öland

Det är dags för något nytt i Mörbylånga kommun. Södra Öland är fyllt av möjligheter och människor med kraft och idéer. Med rätt sorts utveckling blir vi en stark framtidskommun med fler nya jobb, högre kvalitet i välfärden och en ökad framtidstro bland våra invånare.

Vi socialdemokrater vill utveckla hela kommunen utifrån de skilda förutsättningar som finns, förbättra skola och barnomsorg, förstärka omsorgen om våra äldre och se nya möjligheter inom kultur och näringsliv. En ny färdriktning är nödvändig, ett annat Öland är möjligt! Här presenterar jag min idé om Mörbylånga år 2014.

Efter fyra år med ett socialdemokratiskt styre kommer invånarna på södra Öland ha märkt av en rejäl skjuts i utvecklingen och många förbättringar för såväl ung som gammal i kommunen. Hela kommunen har getts möjlighet att utvecklas utifrån de olika förutsättningar som finns på södra Öland. Genom kommunens nya arbetssätt har man gjort ett handslag med invånarna, föreningslivet och företagen i de olika bygderna om hur vi kan göra detta tillsammans.

Med satsningarna på skola, vård och omsorg möts nu efterfrågan på förskoleplatser på både dagtid och obekväma tider. Arbetslösa och föräldralediga har fått rätt till fler barnomsorgstimmar. Våra skolelever får kvalitativ undervisning i den nya skolorganisationen från Alunskolan på Sydöland till Glömminge skola i norr. Snart inviger vi också vår första kommunala årskurs 6-9 skola i Färjestaden. Skansenskolan är en fortfarande en av landets bästa skolor tack vare utvecklandet av en F-9 skola.

Vi har fler träffpunkter för äldre som också upplever ett ökat kultur- och aktivitetsutbud. Bland annat har Alungården utvecklats till ett äldrecentrum med särskilt boende. En utökad trygghet för våra äldre på Sydöland som nu har möjlighet att bo kvar i sin hembygd hela livet.

Invånarantalet i kommunen ökar nu med över 150 personer per år, en följd av den successiva VA-utbyggnaden och att fler hyresrätter har byggts för ungdomar. I Färjestaden har familjecentralen blivit en viktig mötesplats för våra småbarnsfamiljer, biblioteket har slagit upp portarna i Köpstaden och Ölands första konstgräsplan är flitigt använd. Genom samarbetet med kulturaktörer och föreningslivet har kommunen lyckats skapa stimulerande och attraktiva kultur- och fritidsmiljöer på hela södra Öland vilket även det bidragit till befolkningstillväxten.

Fler jobb skapas och nya företag har etableras bl.a. inom de viktiga jordbruks- och besöksnäringarna. Servicen på södra Öland i form av mataffärer och tankställen har bibehållits och utvecklats där det nu exempelvis går att tanka bilen med alternativa drivmedel i hela Mörbylånga kommun. Som följd av ett bättre samarbete med näringslivet känns tiden när kommunens företagsklimat tillhörde landets bottenträsk långt borta.

Vägvalet är nu tydligt. Den 19 september väljer du väg för Sverige och södra Öland. Välfärd eller stora skattesänkningar!

Michael Granstedt (s)
Kommunalrådskandidat

Alliansen har dålig koll på inkomstklyftorna

tisdag 14 september 2010

Löjligväckande ledare...

Känns som om vi borde starta en filmcirkel och analysera våra känslor inför den provocerande videon från Verklighetens folk! Uppenbarligen trycker den på något omtåligt hos såväl borgligheten som hos Ölandsbladets anonyme ledarskribent....

Jag anser inte att behöver man stå bakom budskapet för att beröras av en filmatisering och text... Kultur och konst har till uppgift att beröra. Tycker verkligen att konstnärerna, oavsett sin organisationstillhörighet, med videon "Gråt Allians av mitt hat" har fångat en samhällskritik som finns på många håll idag!

Men eftersom det finns tveksamheter mot videons syfte hos personer i min omgivning som jag har stort förtroende för så väljer jag ändå att plocka bort videon från min blogg. Det här för att vara tydlig med att försöken att sätta en AFA-etikett på mig är löjligväckande! Jag känner mig trygg i min egen ideologiska hemvist som Socialdemokrat och står upp för demokratin.

lördag 11 september 2010

Lördagsfunderingar...

En skön lördag börjar lida mot sitt slut. Tog ett par avkopplande timmar i soffan och slötittade på en film, Public Enemies. Såg dessutom slutminuterna mellan Cesena-Milan. Ingen vidare start för Zlatan i sin nya klubb. Straffsparksmissen i slutminuterna var iofs nära men det räcker ju som bekant inte...

Gårdagens debatt och skolval på Skansenskolan ligger kvar lite i tankarna. Det var glädjande att vi fick hela 31% av elevernas röster och att vi med det var klart större än hela alliansen tillsammans. Själva arrangemanget var väl genomtänkt och seriöst från skolans sida. Synd dock att det inte blev mer utrymme för direkta frågor från eleverna och sedan är det ju alltid svårt att hålla en kommunpolitisk debatt för att sedan rösta i ett fingerat riksdagsval. Ölandsbladet presenterar hela resultatet!

Finns en del förbättringspotentialer inför kommande år... För det mest glädjande är att skolan vill göra det till ett årligen återkommande arrangemang. Något jag personligen ser fram emot och tror är viktigt för våra ungdomars demokratiskolning. Med tanke på att det främlingsfientliga och ytterst tveksamma SD fick 24 elevers proteströster är det tydligt att det krävs mer samtal kring demokrati och humanistiskt människosyn med eleverna. Det är inget som bara kan ske var fjärde år utan måste ske kontinuerligt. Ett arbete jag själv mer än gärna är delaktig i!

Mer om Sverigedemokraterna hos Krassman och Bodström...

Media om SD: Aftonbladet, DN, Expressen, SvD

fredag 10 september 2010

TGI Friday

Så äntligen fredag... Är inne på lite rysliga spökhistorier till kommunalråd Ingvarsson och hans hjärnspöke... SKATTEHÖJNING, Buuuu!
Winnerbäck får fungera som inspiration...

torsdag 9 september 2010

Centerlogik...

Kommunalrådskandidat Helgesson (c) driver på måndagen fram ett nytt Kulturhus i Färjestaden för 80 miljoner med byggstart 2013 medan kommunalrådskandidat Åstrand (c) säger i en radiointervju på tisdagen att kommunen absolut inte har råd med någon investering för en kommunal 6-9 skola i Färjestaden pga ekonomin. Många kommunalrådskandidater blir det, men logiken verkar fattas.i dagens Centerrörelse på södra Öland ..

onsdag 8 september 2010

Skattehöjarspöket...

Kent Ingvarsson och moderaterna kom återigen dragandes med påståendet om skattehöjningar i dagens debatt i Radio Kalmar. Kent och (m) vill gärna skrämmas med skattehöjarspöket, något som inte finns grund i. Det vi socialdemokrater säger är att vi måste skapa ett större utrymme för egenfinansierade investeringar i Mörbylånga kommun på samma sätt som vi lyckats med i det rödgrönt styrda Kalmar läns landsting där nybyggnationerna på våra tre sjukhus klaras utan att behöva låna.

Vi anser att investeringsutrymmet bör uppgå till runt 60 miljoner per år mot dagens 35 miljoner för att klara av de eftersatta investeringar som allt för lång tid av borgligt styre fört med sig. Det här klarar vi genom en 1 % befolkningsökning och ökad skattekraft. En rödgrön regering som ger 9 miljoner mer till Mörylånga kommun i statsbidrag skulle också hjälpa till! Om inte det räcker till och invånarna vill se investeringar i exemplevis ett nytt högstadium i Färjestaden är vi beredda att se över skattesatsen.

Viktigast av allt är att vi socialdemokrater både lokalt och i riksdagen väljer välfärd före stora skattesänkningar till vissa!


Lyssna gärna till en del av debatten på SR Kalmar.

tisdag 7 september 2010

Från ett hjärta rött...

Läser den eminente mittfältsmotorn Rydströms blogg och fastnar för den klockrena analysen av det borgliga Sverige. Läs gärna Henriks hela postning, den är absolut värd en genomläsning!

"Vi som ska välja nickar godtroget i vår flock och låter oss förblindas av löften om 500 kronor mer i plånboken och han med den lyssnande personligheten och de med de mjuka rösterna ler och lovar att de bara vill oss väl... ...Det blåser högervindar. Det blåser kallt. Det blåser ensamhet."

Kulturdebatt

Vid kvällens kulturdebatt som arrangerades av Kulturrådet södra Öland var skiljelinjerna tydliga. Vi rödgröna pratade kulturens roll i samhället och tillgänglighet för alla. Att kulturen har ett egenvärde och om vikten att ta tillvara kulturens inneboende kraft i samhällsbygget. Moderaterna och deras kompisar pratade å sin sida om kultursponsring, företagsmecenater och om vikten att göra gåvor avdragsgilla...

Debatten kom också att ta upp dagens arbetsutskott i Kultur och fritidsnämnden. Vi hade budgethantering och det var dags för investeringsäskanden. Idag hade vi uppe äskanden om utveckling av Zokker med scen för teater m.m. samt Konstgräsplan i Färjestaden, investeringar på 6 respektive 7 miljoner. Investeringar som vi var helt överens om att de ska göras kommande budgetår, 2011. Vidare var även investeringen om ett Kulturens Hus i Färjestaden uppe med nytt bibliotek, fritidsgård, samlingslokaler osv.

En investering som beräknas gå loss på 80 miljoner med en ökning av driftsbudget på drygt 8 miljoner per år. Hur mycket jag än gillar idén och tanken om ett Kulturens Hus på Öland så inser jag orimligheten med att gå fram med investeringen redan 2013. Jag yrkade därför avslag på förslaget som ändå gick igenom med AU:s majoritet av Centerpartist och Moderat. Istället vill vi socialdemokrater se en flytt av biblioteket till nya moderna lokaler i exempelvis Köpstaden. På så vis skulle vi kunna skapa ett modernt fungerande bibliotek med en modest budgetförstärkning av 4-500 000. Det är att ta ansvar för ekonomin och utvecklingen i kommunen!

måndag 6 september 2010

Arga leken med Hägglund

Jag blev nog inte alla kristdemokraters vän idag efter att ett gäng arga ölänningar genomförde en demonstration vid Hägglunds besök i Kalmar... TV och Radio rapporterade friskt om den orättvisa fastighetsskatten som slår extra hårt mot landsbygden. Borde kanske tryckt upp ett plakat med arga leken mot en öländsk ko...

Mörbylånga är den kommun i landet som får kraftigast höjning i år med 998 kronor och hela 84 % av Kalmar läns villaägare har fått höjd skatt under mandatperioden medan Filippa och Fredrik i fasionabla Täby sänkt sin fastighetsskatt med 40 000 om året... Får se vad morgondagens lokaltidningar kommer att rapportera om... Här kommer i alla fall klippet från Smålandsnytt...



Media om Hägglunds besök: Smålandsnytt, tv4, SR Kalmar

söndag 5 september 2010

Söndagstankar

Sitter i godan ro och förbereder veckan som kommer. Börjar känna mig pigg igen efter förkylning och feber. Tyvärr somnade stora tjejen med feber så frågan är om vi inte kör på varv två i familjen nu. Annars har helgen varit ett enda stort kalasande med släkt i lördags och barnkalas idag. Lilla tjejen blev två år i fredags och det ska självklart firas ordentligt.

Ska nu fortsätta att räkna hus hos på eniro.se. Riktigt underhållande att administrera brevlådeutdelning i våra prioriterade områden. Gäller att veta ungefär hur många av varje folder våra valarbetare ska få och vilka gator vem ska gå... Kändes även kul att rapportera in förra veckans samtal. Södra Öland har fört näst mest samtal av samtliga tolv arbetarkommuner i länet, 1130 samtal har nu passerats. Känns som att vi kommer att nå vårt mål på 1948 samtal med råge med tanke på de aktiviteter som är inplanerade de närmaste två veckorna, riktigt roligt!

Idag har jag, förutom kalasande och gräsklippning, även hunnit med en runda för att kolla upp de valtavlor vi satte upp i fredags. Skönt att se att alla stod upp och var orörda. Fick hjälp av Kommunalråd Ingvarsson igår att ställa upp en av tavlorna längs brovägen, tackar vi särkilt för... För övrigt var det spännande att notera att det nästan överallt där vi från början var ensamma om tavlor hade dykt upp små små tavlor vid sidan av vår stora... en del med Yngvesson (m) på, andra med S-Å Svensson (kd) på...

Henrik Yngvesson har på sina affischer utnämt sig till Ölands megafon i landstinget, kanske väl pretantiöst men det ligger väl i linje med att vara statsbärande... annars var det fina bilder och den på honom och utförsäljerskan från Stockholm, Filippa Reinfeldt, från mingelpartyt på Strand hotell var tjusig värre... frågan är om Ölänningarna vill ha den utförsäljningspolitik som Filippa och hennes moderata vfänner genomför i Stockholm. Här är kartan så här långt, hur ser det ut om högerexperimentet får fyra år till?


Visa större karta

fredag 3 september 2010

TGI Friday

Lite politikhumor med ett träffsäkert budskap...

onsdag 1 september 2010

Mona Sahlin vs Fredrik Reinfeldt i Aktuellt

En Center betraktelse

Den gamla fina centerrörelsen har stora problem med Maudismen i partiet. 1 av 3 väljare har vänt partiet ryggen sedan förra valet enligt en artikel i DN. Den enda borgliga folkrörelsen riskerar att bli fullständigt uppätet i sitt samarbete med "nya" moderaterna. Allt fler politiska ställningstaganden görs med Stureplan som horisont istället för som brukligt med landsbygdens bästa för ögonen.

Partiet har, med Maud i spetsen, gjort allt för att hålla ihop Allianssamarbetet. Det största sveket mot sina forna ideal var nog kärnkraftsfrågan där t.o.m. ledande regionala företrädare i Kalmar län öppet gått ut och kritiserat partiledningen... Avhoppade riksdagsledamöter väljer den mer klimatvänliga och landsbygdsinriktade Socialdemokratin.

Det blir klart intressant att se effekterna av flykten från Centerpartiet i Kalmar län och i våra 12 respektive kommuner. I Mörbylånga fick (c) se sig förbisprungna av (m) redan förra valet. Fem kommunalrådskandidater och trasig kompass gör knappast att partiet kommer att göra ett starkare val i år. Inte heller de samtal som jag haft ute under valrörelsen tyder på att särskilt många ser Centern som ett trovärdigt parti att leda kommunen.

Tre andra gamla centerfästen, Borgholm, Mönsterås och Vimmerby ser också ut att gå en spännande valdag till mötes. Frågan är inte om partiet tappar utan hur mycket! Peter Högberg funderar på samma tema.