tisdag 31 augusti 2010

För hela Sverige

Allt annat än att kommentera den rödgröna regeringsplattformen känns konstigt för en postning denna dag.Vid 13.00 var det dags för presentation av dokumentet som ska vända valrörelsen, För hela Sverige! En klassisk fördelningsprofil där satsningar på jobben, välfärden och klimatet går före de stora skattesänkningar som borgligheten lovade i förra veckan. Inför det här valet lovar de 25 miljarder i skarpa skattesänkningar, förra valet var löftet 40 och det blev 100 miljarder. Var slutar det om högerexperimentet får fyra år till?

Det jag fastnar för i den rödgröna regeringsplattformen är tre områden som även återfinns i den socialdemokratiska valplattformen för södra Öland. Det handlar om barnomsorg på obekväma tider, det är ökad valfrihet för de äldre vid fördelning av hemtjänsttimmar och det är en bostadspolitik som gör det möjligt för unga människor att få en egen bostad. Dessutom välkomnar jag särskilt sänkningen av maxtaxan inom barnomsorgen, ett steg till för en fri barnomsorg! Valet blir allt tydligare, med en rödgrön regering underlättas det kommunala åtagandet väsentligt jämfört med en moderatledd allians...

Andra som bloggar om plattformen: Peter Högberg, Veronica Palm, Johan Westerholm och Martin Moberg

Media som rapporterar: Aftonbladet, DN, DN 2, SvD, Expressen och SVT

måndag 30 augusti 2010

Tack för allt stöd!

I helgen vandaliserades vår mobila valstuga, har skrivit några postningar om det redan... Är svårt att släppa tanken på det politiska attentat som det är mot socialdemokratin på södra Öland. Vill passa på att tacka alla som har hört av sig för allt stöd! Det har kommit från såväl moderater som kristdemokrater, egna partivänner och rödgröna kompisar som från icke politiskt aktiva medborgare. Alla med budskapet, det är för jävligt - sånt ska inte behöva hända. Nej låt det inte hända, rösta för demokratin den 19 september!

Idag var jag nere och påbörjade saneringen av vandaliseringen. Med hjälp av klotterbort från Beijers går det så sakta att försiktigt gnugga bort de rasistiska slagorden... fortsättning får följa imorgon... synd att behöva lägga dessa tiotals timmar på sanering när man borde vara ute och prata med väljarna för en rödgrön regering och för något nytt på södra Öland!

Media som rapporterat om eländet: Barometern, Östra Småland, Ölandsbladet, SR Kalmar

söndag 29 augusti 2010

Efterlysning

EFTERLYSES: Graffitikonstnär som kan förvandla en nedklottrad kampanjhusvagn på södra Öland till ett konstverk för en rödgrön valseger den 19 september!

Kontakta mig om ni känner någon som kan ställa upp! En viss ersättning kan utgå.

lördag 28 augusti 2010

Politisk vandalism...

Imorse fick jag en obehaglig påringning. En partikompis ringde och berättade att vår mobila valstuga var nedklottrad. När vi väl kom ner kunde det snabbt konstateras att det handlade om politisk vandalism och en renodlad attack på de socialdemokratiska idéerna. Husvagnen var totalt förstört med bl.a. rasistiska slagord som BSS i kombination med gärningsmannens sympatiyttringar i form av SD. Självklart gjordes en polisanmälan och den rubricerades som hatbrott av polisen.

Jävligt tråkigt, ursäkta uttrycket, att behöva bli utsatt för den här typen av handlingar. Jag hoppas verkligen att vår olycka tillsammans med den stoppade reklamfilmen gör att väljarna öppnar ögonen för de mörka krafter som nu kallar sig demokrater och försöker få fäste i våra beslutande politiska församlingar. Politiskt våld och vandalism kan aldrig accepteras och hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle!

fredag 27 augusti 2010

TGI Friday

Reinfeldt bakåt

Igår försökte det moderatledda alliansgänget stjäla uppmärksamheten från Mona Sahlins utfrågning i SVT. Med presentation av sitt valmanifest försökte man få mediasveriges ögon på sig för att fokusera på sin politik för dagen. Resultatet av presskonferensen var rapporter om ett urvattnat och väldigt tunt politskt program för de kommande fyra åren.

Skattesänkarprofilen är tydlig vare sig det handlar om skarpa förslag eller ambitioner. Av det totala reformutrymmet på drygt 30 miljarder går 83 % till skattesänkningar. Med tanke på att moderaterna lovade 40 miljarder i skattesänkningar i valet 2006 och det blev 100 miljarder kan man ställa sig frågan var det slutar om de får chansen att högerexprimentera i fyra år till...



Media som rapporterar: Aftonbladet, Aftonbladet ledare, SvD, DN ledare

För hela södra Öland

Nu är slutspurtsfoldern skickad för tryck, väntar otåligt att få stoppa den i 4000 brevlådor på södra Öland...


torsdag 26 augusti 2010

Sundström analyserar Alliansens valmanifest

Noterat: Ny AKU

Mandatperiodens sista ArbetsKraftsUndersökning är mycket tydlig. Den moderatledda regeringens facit för mandatperioden: Antalet arbetslösa har ökat med 100.000 personer. Det senaste året stiger den säsongsrensade arbetslösheten från 8,1 till 8,5 procent. Den säsongsrensade ungdomsarbetslösheten stiger från 24,9 till 25,3 procent.

Unga eldsjälar som vågar...

I framtidens samhälle är det oerhört centralt med unga eldsjälar som vågar, vågar ta steget att utveckla sina idéer, vågar starta eget företag, vågar göra det man brinner för. Blev glad när jag hittade den några dagar gamla artikeln i DN:livsstil om unga eldsjälar som vågar. Fler borde få möjlighet att ta steget för att förverkliga sina drömmar.

Ett första steg är att rösta för Möjligheternas Sverige den 19 september. I vårt socialdemokratiska program för att stimulera småföretagande och entreprenörskap som vi kommit överens om med vänsterpartiet och miljöpartiet sätter vi fokus på några av de punkter som måste till för att fler unga ska våga ta steget.

Sex punkter för fler entreprenörer
1.Avskaffa sjudagarstvånget
2.Sänk arbetsgivaravgiften
3.Se över sjuklönekostnaderna
4.Nej till regeringens straffskatt på småföretagare
5.Mer riskkapital
6.Entreprenörskap i hela Sverige

onsdag 25 augusti 2010

Grattis alla studenter!

Läser på Johan Perssons blogg att han idag har välkomnat alla nya studenter vid Linnéuniversitetet till Kalmar. Kul, minns själv hur det var under min första introduktion. En härlig spännande känsla som drog med hela kroppen på ett äventyr jag aldrig tidigare varit med om. Nu fick jag ju också möjlighet att vara på väldigt många introduktioner/novischer tack vare mitt engagemang och jobb inom den numera nedlagda Studentkåren, Högskolan i Kalmar... mycket minnen och nostalgi...

Idag gör också den moderatledda regeringen ett utspel om att de ska höja studiemedlet med 500 kronor... Grattis alla studenter, med alliansen får ni låna mer pengar för att klara tillvaron! Den delen som ska höjas är nämligen lånedelen, inte bidragsdelen!

Mer läsning i ämnet: In Your Face, Peter Högberg

Media på temat: DN, SR

Dear Mr President

How can you say, no child is left behind? We´re not dumb and we´re not blind! Barnfattigdomen har fördubblats i Sverige sedan presidentkandidat Reinfeldt tog makten. Samtidigt har moderaterna strött skattepengar över de allra rikaste, hela 112 Mörbylånga kommun har delats ut. Vill vi fortsätta så? What do you feel when you look in the mirror? ? Are you proud?


tisdag 24 augusti 2010

Vilket tåg väljer du?

Äntligen hemma

Efter 55 timmar på vift i gränstrakterna mellan Jönköpings län och Kalmar län runt skogarna utanför Virserum kändes det väldigt skönt att komma hem igen i eftermiddags. Speciellt härligt var det när tjejerna kom hem från förskolan och båda två hoppade upp i famnen och gav en sådan där riktig bamsekram som gör en förälder alldeles varm inombords...

De 55 timmarna iväg ägnades åt utbildningsdagar för den socialdemokratiska landstingsgruppen. Som alltid väldigt givande dagar med partikamraterna där goda diskussioner om hur vi utvecklar Kalmar län landsting står i fokus. Vi har en mandatperiod av väldigt framgångsrikt rödgrönt styre bakom oss i landstinget. En välskött ekonomi har gett utrymme för satsningar på exempelvis fri barnsjukvård upp till 20 år, renovering om- och tillbyggnad av våra sjukhus och hälsocentraler, satsningar på utveckling och forskning samtidigt som vi har landets kortaste köer.

Med det som utgångspunkt riktar vi oss nu mot nästa mandatperiod där vi den 19 september söker stöd för fortsatt framgångsrikt rödgrönt styre. Ett styre med målet om en köfri vård, fortsatta satsningar på forskning och utveckling, nya hälsocentraler och satsningar på en än mer utvecklad cancervård. Sveriges bästa sjukvård helt enkelt...

Det är också glädjande att vårt nationella rödgröna samarbete gett besked om sjukvården. "Vård när du behöver" heter den överenskommelse som presenterades i helgen. Du hittar den här!

lördag 21 augusti 2010

Utanförskap...

Under dagens husvagnskampanj vid Köpstaden i Färjestaden hade vi många härliga samtal och mötte ett par hundra väljare denna underbara lördagseftermiddag. Anders, Roffe, Anneli och jag själv delade ut röda mumsiga hallon, en hel låda, nio liter gick åt... Trots denna härliga stämning blir det jag bär med mig två samtal som handlade om utanförskapet.

Det ena med en kvinna som efter 8 år av sjukskrivning, med tre diagnoser och med en läkare som för sitt liv inte förstod hur försäkringskassan kunde tro att hon skulle kunna jobba. Hon kände stor förtvivlan över sin situation och var, rent ut sagt, förbannad över den sittande moderat regeringen som med stor medvetenhet infört de hårdare reglerna i sjukförsäkringen. Lite sarkastiskt tilllade hon att hon tackat försäkringskassans läkare för att hon äntligen fått bli frisk efter åtta års sjukdom...

Det andra samtalet var med en man vars barn nu blivit arbetslös. En av 110 ungdomar mellan 18-24 år från Mörbylånga kommun som förra veckan sökte ett arbete. En av de 207 000 ungdomar som Reinfeldt ser som en synvilla. Mannen förstod inte hur ungdomarna ska klara sig, lyckligtvis kunde han själv stötta ekonomiskt. Men alla de arbetslösa ungdomar som är barn till ensamstående föräldrar eller har föräldrar som själva är arbetslösa, hur klarar de sig?

Det moderata Sveriges kalla politik och ökade klyftor blir inte tydligare än så!

Mer intressant läsning om utanförskap finns hos Veronica Palm, Helen Pettersson och Kalla Sverige.

fredag 20 augusti 2010

TGI Friday



Marit Bergman - I Will Always Be Your Soldier, en låt att tillägna Mona Sahlin med 30 dagar kvar av valrörelse...

Opinionens vindar vänder

Det känns som om vi nu har hamnat i de förlovade opinionsundersökningarnas tidevarv. Undersökningarna avlöser varandra och både tidningar och nätet är fulla av dem och diskussioner kring dem. Det intressanta är sällan en enskild undersökning utan den sammantagna bilden av dessa. De senaste tendenserna är att opinionens vindar återigen har svängt och att det nu är allt jämnare mellan blocken.

Tydliggörandet av den moderata och socialdemokratiska politiken de senaste veckorna har gett genomslag i opinionen. I Synovates väljarbarometer för augusti går (s) framåt med +1,3 % medan (m) backar kraftigt med hela -3,8 %. Det innebär nästan dött lopp mellan regeringsalternativen, endast 1,2 % skiljer.

Barometern följer idag upp gårdagens länsSifo med siffror för kommunvalen i Kalmar respektive Oskarshamn. Intressant läsning att röstsplittringen tenderar att öka. Kul för Johan Persson att till och med Barometerns ledare inser att han är en energisk, synlig och framtidsinriktad politiker! Sedan är det fortfarande väldigt tveksamt att dra för stora växlar av valutgången byggt på en enstaka undersökning som är mer en ögonblicksbild av det rådande opinionsläget. Värt att notera är även artikeln av Mikael Larsson-Ek som resonerar om svagheterna i länsundersökningen. Tyvärr endast i pappersupplagan.

Andra som bloggar om opinonsundersökningarna: Peter Högberg, Jonas Sjöstedt, Peter Andersson

torsdag 19 augusti 2010

Barometerns SIFO

Barometern slår på stort för att skapa rubriker kring sin länsbaserade opinionsundersökning. Många inom politiken i länet har också tyckt till om den när den blev offentlig idag. Kommentarerna är självklart skiftande, mycket beroende på sitt egna resultat... Kloka synpunkter från Christer Jonsson (c) är att undersökningen endast ger en ögonblicksbild medan Peter Högberg påpekar det något tveksamma urvalet för att ge en rättvisande bild över länet...

Det som slår mig är Barometern sätt att styra läsarnas känslostämningar med hjälp av rubriksättning. Inget nytt grepp från den borgliga pressen. Barometern själva har gjort det tidigare i valrörelsen och kommer säkert att göra det igen. Objektivitet och granskande journalistik står inte högst upp på agendan när Barometern strävar efter så mycket Högerstyre som möjligt...

Idag är rubriken Kalldusch för (s) och ingressen handlar om att Socialdemokraterna skulle tappa var sjätte väljare. Den som orkar läsa hela artikeln ser att det måste vara ett fruset vakbad för Centern som tappar var tredje väljare... men visst ja, den vinkeln är ju inte intressant i Barometerns strävan... Inte heller det faktum att KD skulle förlora sitt länsmandat och MP vinna ett får speciellt stor notis... men men, det passar väl inte heller in i bilden Barometern vill sätta...

Dogge, så rätt!

Det räcker nu! En underbar vallåt från Dogge, ser fram emot en längre version!

onsdag 18 augusti 2010

Fotbollsfrun och Maud

Fotbollsfrun postar idag sina tankar om att vakna till Maud... Skön läsning och tänkvärda tankar som jag gärna delar...

"Maud, jag gillar centern. Jag fick centern i bröstmjölken. Som barn fick jag följa med på "roliga" centerstämmor, jag var kär i Olof Johansson och jag älskade min duktiga mamma, centerpartisten som brann för kärnkraftsfrågan och vigde sitt liv åt kommunpolitiken.

Maud, du har stora problem och jag tycker att du ska vara glad om du får fyra procent i september.

Jag skulle inte gå så långt som att säga att du har sålt din själ till djävulen men det beror nog bara på att djävulen inte heller tror på kärnkraft."

Maud, alliansen och pensionärerna

Sätter nästan kaffet i halsen den här morgonen, återigen är Maud Olofsson orsaken. Den här gången har hon mage att i sin partiledarintervju i P1 påstå att skillnaderna i beskattning mellan lön och pension är rättvis eftersom det kostar mer att arbeta. Har Maud och alliansgänget helt missat att pension är lägre än lön. Pensionen ligger faktiskt 65- 80 procent under slutlönen. Men det har tydligen gått vice statsministern förbi...

tisdag 17 augusti 2010

måndag 16 augusti 2010

Öländskt nyföretagande

I dagens Barometern går det att läsa att många startar nya företag på Öland. Om det vore så väl att det var en sanning som gällde hela Öland... Artikeln bidrar tyvärr till en felaktig bild av att Öland ligger i topp gällande nyföretagande.

Borgholm ligger skapligt till på 25:e plats medan Mörbylånga placerar sig på föga smickrande 140:e plats i Nyföretagarbarometern. Tar vi Svenskt Näringslivs ranking hamnar Mörbylånga först på plats 206 av 290 kommuner gällande nyföretagande medan Borgholm hamnar på 18:e plats.

Skillnaderna är m.a.o stora idag mellan södra och norra Öland, men med rätt utveckling kan Mörbylånga säkert matcha Borgholm i framtiden!

söndag 15 augusti 2010

Valet är tydligt!

35 dagar kvar. Efter helgens två sommartal av Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin har valet blivit tydligt! Den 19 september står valet mellan en moderatledd allians eller ett socialdemokratiskt lett rödgrönt samarbete. Det står mellan en skattesänkarregering eller en regering som sätter jobben först. Valet står mellan att värna välfärdens lilla kärna eller att garantera en generell välfärd för alla.

Igår stod Fredrik Reinfeldt vid Slussen i Stockholm istället för sin vana trogen ute på Vaxholm. Frågan är om inte Fredriks huvudbudskap om fortsatta skattesänkningar på 20 miljarder skulle passat sig bättre ute på tokmoderata Vaxholm än inne på det mångfacetterade söder. Mitt bland aktivister som protesterade mot klimateffekterna av regeringens politik kör moderaterna sin patetiska vallåtsrefräng ”Om det funkar – låt det funka”. Funkar? Med en massarbetslöshet där 466 000 människor inte har ett jobb att gå till. Där ungdomsarbetslösheten skenat iväg till 207 000 personer inför en passiv borglighet. Det enda Fredrik R och Anders B orkat göra, förutom att sänka skatter, är att skylla på finanskrisen som, enligt borgligheten, tydligen drabbat Sverige hårdare än alla andra jämförbara länder... Besked gavs att Statsministern inte ser något problem med klyftorna mellan pensionärer och löntagare. Miljön och klimatfrågan ägnades dock inte en bokstav!

Mona Sahlin stod idag som Socialdemokratins ledare i Tantolunden på Söder i Stockholm och höll sitt sommartal. Kontrasterna kan knappast bli större! Ett tydligt ideologiskt tal som mejslade ut vägvalet för framtiden. Sahlins väg leder till möjligheternas land, ett Sverige som präglas av jämlikhet och solidaritet. Ett Sverige där vi tar gemensamt ansvar för varandras välfärd, river hinder, skapar frihet och möjligheter för alla oavsett bakgrund! Beskedet är tydligt, Socialdemokratin nöjer sig inte med välfärdens kärna! Vi inser att välfärd innebär så mycket mer. Jobben sätts främst, vi kan inte vänta med att bygga bort bostadsbristen, investera i modern infrastruktur, i utbildning och forskning, i fler lärare, fler förskollärare, fler vårdbiträden, fler sjuksköterskor och läkare. Vi ger också besked att pension är uppskjuten lön, den orättvisa skatteskillnaden ska bort. Låt oss dessutom klimatinvestera, i en ny regering för en miljö- och klimatpolitik värd namnet.

Fler bloggar på temat: Mats Engström, Peter Andersson, Peter Andersson 2, Martin Moberg, In Your Face, Högbergs tankar

Media om talen: Aftonbladet, Aftonbladet 2, DN, DN 2, SvD, SvD 2, Expressen, Expressen 2

fredag 13 augusti 2010

TGI Friday

Fredag igen och den här helgen väntar Böda Sand med familjen... innan dess bjuder jag på min nästangranne, Henrik Schyffert och lite klarsynthet om 90-talet...

torsdag 12 augusti 2010

Socialdemokraterna vs Moderaterna

Idag presenterades de båda tungviktskampanjerna inför valet, Socialdemokraterna vs Moderaterna...

Moderaternas kampanjaffischer pryds bl.a. av budskapet "Framåt tillsammans", farligt nära det socialdemokratiska budskapet från förra valet "alla tillsammans". Vidare spelar moderaterna vidare på sin falska extreme makeover med budskapet " bara ett arbetarparti kan fixa jobben". Iofs har de rätt, SAP originalet sedan 1889!

Socialdemokraternas kampanj genomsyras av en vilja till förändring, en otålig vilja att skapa rättvisa! Vi kan inte vänta är budskapet och det gäller både partiets vilja att styra landet i en annan, bättre, färdriktning men även ungdomars vilja att vara en del av samhället, att få vara med och ta ansvar!

Andra som bloggar om det är HBT-sossen, Peter Högberg, Martin Moberg.

Media som skrivit är Aftonbladet 1, Aftonbladet 2, DN 1, DN 2

Reinfeldt ljuger återigen...

I dagens nätupplaga av DI är han då igång igen, vår statsminister Fredrik Reinfeldt. Nu ljuger han igen, eller har han otroligt dålig koll på verkligheten... han kanske har sett en synvilla igen... Den är gången uttalar han sig om sysselsättningen och påstår att "en kraftig sysselsättningsökning under alliansregeringens tid".

Sanningen är att den moderatledda regering kapitalt misslyckats med jobben under sina fyra år av högerexperiment. Sysselsättningsnivån har, enligt SCB:s säsongsrensade statistik, minskat i Sverige under mandatperioden från 66,5% till 64,9%.

Gamla vs Nya Moderaterna

Vad är egentligen skillnaden mellan de ”gamla” och de ”nya” moderaterna? Ja, med moderaternas gamla politik skulle den rikaste halvan av befolkningen ha fått 72 procent av skattesänkningarna. Med de nya moderaternas politik, som understötts av mittenpartierna, har denna halva nu istället fått 80,6 procent av skattesänkningarna.


De nya moderaternas politik är således mer orättvis än de gamla moderaternas. Den så sympatiske och omtänksamme Fredrik Reinfeldts skattesänkningar är alltså mer orättvist fördelade än vad skattesänkarnestor Bo Lundgrens skulle ha blivit.

ÖM-final och grönt gräs...

Igår kväll drog vi ner den mobila valstugan till Tallhöjden och finalen i Ölandsmästerskapen i fotboll mellan rivalerna från östra sidan, R/M och SSG. SSG gick segrande ur bataljen med 3-0. För övrigt samma siffror som det nya landslaget, med Zlatan i spetsen, slog Skottland med igår kväll...



Innan matchen fanns vi Socialdemokrater södra Öland på plats i våra snygga matchtröjor, förde samtal, delade ut "kort för unga" i vårt vallotteri och förmedlade vårt löfte om att anlägga konstgräs i kommunen! Följande text delades ut på flygbladen bland de 500 åskådarna:

Vi gillar grönt gräs!
Under lång tid har Ölandsfotbollen påvisat behoven av att uppgradera träningsmöjligheterna vintertid genom att anlägga moderna konstgräsplaner istället för de slitna stenmjölsplanerna. Våra fotbollsföreningar är en stor tillgång i det sociala livet på Södra Öland och skapar vettiga aktiviteter för såväl ungdomar som äldre.

Vi Socialdemokrater gillar grönt gräs och vettiga aktiviteter! Därför vill vi att en konstgräsplan ska anläggas i Färjestaden (Tallhöjden) snarast och att ytterligare en planeras in i Mörbylånga. Med det stärker vi fotbollens attraktionskraft och ger bättre förutsättningar för föreningarna att bedriva sin verksamhet.

onsdag 11 augusti 2010

Noterat: Djuriskt roligt...

KD har presenterat sina valaffischer, hysteriskt roliga... Framförallt lockar bilderna fram en undran hos mig hur komikern Göran Hägglund tänkte när han gick från att prata med "verklighetens folk" till att leka arga leken med afrikanska savanndjur... Fick han ingen respons på sina idéer i verkligheten månne...

Goda besked!

Mona Shalin och Thomas Östros ger idag beskedet på DN Debatt att de långtidsarbetslösa ska minska med 90 000 personer från dagens skyhöga nivå på 140 000 personer. Målet är max 1% långtidsarbetslösa. Mycket goda besked i mina ögon... De fyra åren av högerexperiment med grabbarna Grus och Bäver (Fredrik och Anders) har kraftigt förändrat det som tidigare var signum för svensk arbetsmarknadspolitik.

Tidigare möttes lågkonjunkturer med aktiv omställningspolitik som innebar att samhället hölls samman och de individer som hamnade utanför fick möjligheter till utbildning och vidareutveckling för att möta arbetsmarknadens förändrade behov. Den moderatledda alliansens signum har varit passivitet för människor som hamnat utanför och febril aktivitet för att sänka skatter som främst kommit den rikaste tiondelen tillgodo.

Andra bloggar på temat: Aurora skriver bra om det tidigare föregångslandet, Peter ser 1% som ett delmål och Robert skriver om det ambitiösa programmet för fler jobb och företag.

Media som tar upp ämnet: Aftonbladet, SvD, Expressen

tisdag 10 augusti 2010

Sex punkter stimulerar...

...entreprenörskap och företagande i Sverige. Idag presenterade det rödgröna samarbetet sex punkter som är en välbehövlig injektion för att stimulera småföretagande.

1. Avskaffa sjudagarstvånget
2. Sänk arbetsgivaravgiften för småföretag
3. Se över sjuklönekostnaderna
4. Nej till regeringens straffskatt på småföretagare
5. Mer riskkapital
6. Entreprenörskap i hela Sverige

Med överenskommelsen ger vi Socialdemokrater tillsammans med Miljöpartiet och Vänstern ett tydligt alternativ där entreprenörernas idéer, kreativitet, vilja och envishet skapar framtidstro och nya jobb. Många av framtidens jobb kommer att växa fram i små företag. Allt fler unga ser framför sig att de skulle kunna starta eget. Det är en utveckling vi vill bejaka.

Andra bloggar om rödgrönt entreprenörskap: Martin Moberg skriver om vår ideologi anpassat efter det 21:a århundradets utmaningar, HBT-sossen om sex punkter för fler entreprenörer, Kulturbloggen visar på att starta eget ofta är enda alternativet för kulturarbetare.

Media om överenskommelsen: Aftonbladet och SVT skriver om entreprenörskap medan DN och SvD av någon oklar anledning fokuserar på bilprovningen...

söndag 8 augusti 2010

Bokslut Reinfeldt

Med 42 dagar kvar till valet presenterade idag Ibrahim Baylan den första av fyra rapporter i granskningskampanjen av de moderata vallöftena från 2006. Idag handlade det om skatterna och sveket mot pensionärerna. Fler rapporter presenteras under veckan! Det kommer att handla om skolan, sjukvården och jobben.

Det vallöfte som Fredrik Reinfeldt 2006 själv uttalade att han ville bli granskad utifrån var jobben. Med hjälp av den senaste SCB:n vet vi redan resultatet. UNDERKÄNT!

Sedan regeringen tillträdde har antalet arbetslösa blivit ungefär 100 000 fler. Den totala arbetslösheten är 9,5 % och ungdomsarbetslösheten är skyhöga 30,1 %. Det kan också beskrivas med moderaternas egen valaffisch från 2006...

S-buzz skriver också om granskningskampanjen liksom Peter Andersson och DN samt SvD! Johan Westerholm ger sitt eget perspektiv i en mycket läsvärd postning om "Det afrikanska äventyret"!

lördag 7 augusti 2010

TGI Saturday ;)

Efter några dagars minisemseter på resande fot blev den sedvanliga TGI Friday inte postad igår... blir istället en TGI Saturday idag med Mikael Wiehe - Ta Det Tillbaka... Inspirerad av det rödgröna arrangemanget på norra Öland igår...

tisdag 3 augusti 2010

Minisemester... sen vardagen!

Nu väntar några dagars minisemester innan vardagen drar igång. Astrid Lindgrens värld i Vimmerby ska klaras av liksom besök hos släkten innan vi på måndag återgår till de vanliga rutinerna med jobb och förskola. De senaste veckorna av semestertider har rubbat de flesta rutiner här hemma, mattider, sovtider, matvanor och inte minst träningsvanor. En väldigt härlig period även om det faktiskt ska bli väldigt skönt att komma tillbaka till det vanliga igen...

Fram till måndag njuter jag av familjen, semesterkänsla, dåliga vanor, Iphone 4 och lite musik...

S åter största parti!

Läser dagens opinionsundersökning från Aftonbladet/United Minds... att det är jämt är lätt att konstatera, glädjande också att vår egen trend bryts och att vi Socialdemokrater nu är största parti igen... Som vanligt hittar dock rubriksättarna annat att fokusera på...

måndag 2 augusti 2010

Hur tänker man?

Kan för mitt liv inte få in hur man tänker i de borgliga leden... Igår var det Centern och Maud Olofsson som ville sälja ut Vattenfall med flera staliga bolag. ‎För Vattenfall vill hon ha 10 miljarder, ett Vattenfall som under april, maj och juni i år har genererat 6 831 000 000 kronor i vinst till skattebetalarna... snacka om att slakta kon för att komma åt den mjölk som redan finns i juvrarna...

Idag är det skolmajor Björklund som basunerar ut att skolk ska skrivas in i betygen från sjätte klass. En uppföljning på hans tidigare krav på betyg redan i årskurs fyra och skriftliga omdömen så tidigt som i förskoleklass... Följden av kraven blir en utsorteringsskola istälet för att fokusera på utbildningens kvalitet och elevernas möjligheter till utveckling...

Kan det vara en förlängning av den undersökning om vilken som är valets viktigaste fråga som presenterades i TV 4 idag... I den visar att de borgliga väljarna sätter företagande samt lag och ordning främst bland prioriterade frågor... För Centern verkar privat företagande blivit så ideologiskt viktigt att man är beredd att orsaka hur stora förluster som helst i statskassan för att sälja ut det gemensamt ägda... Folkpartiet i sin tur vill driva lag och ordning så i absurdum att det drabbar små barn i skolåldern... Hur tänker man?

Andra bloggar som inspirerat: Krassman, Westerholm, Högberg

söndag 1 augusti 2010

Känsla av höst...

Med 48 dagar och 21,5 timmar kvar tills vallokalerna stänger har den första känslan av höst krypit på mig ikväll... Påbörjade höstens projekt med att isolera förrådet och den lite ruggiga kvällsluften påminnde om vad som komma skall.

Känsla av höst fick jag också paradoxalt nog av dagens sommartal. Maud Olofsson höll tal i Stenfors, en gård utanför den lilla byn Ånäset i Västerbotten. Det är väl så nära landsbygdspolitik Centern kommer nu för tiden... Talet kretsade till stor del kring skattesänkningar och bidrag för hushållsnära tjänster. Får en obehaglig känsla, som av en iskall vind, när det forna folkrörelsepartiet tar steget ännu längre högerut och blir de stora förespråkarna för skattesänkningar och ökade klyftor. Peter Andersson och Johan Westerholm gör bra analyser av talet. SvD skriver om Centerns och Mauds oförtröttliga vilja att sälja ut Vattenfall och andra gemensamt ägda bolag.